Witam, jestem tu nowy
Przywiodla mnie tu potrzeba, którą chcę się z wami podzielić.
Buduje kampera poszukuje sprzętu do obsługi internetu.
Założenia są takie:
Ruter LTE z podpiętą dookólną anteną wifi USB by odbierać sygnał z hotspotów oczywiście musi być też anteną dualna do LTE
Wymogi co do sprzętu:
Zasilane na 12v, anteny magnetyczne lub zewnętrzne montowane na dachu kampera.
Mam problem ze znalezieniem odpowiedniego rutera gdzie podępne tą antenę wifi by łapać dalsze hotspoty.
I czy lepiej ruter z wbudowanym modemem z gniazdami antenowymi, czy oddzielnie to składać żeby brało to mało prądu 12v.
Może ktoś ma jakiś pomysł?
Ruter LTE i wifi do kampera
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Użytkownik forum
Re: Ruter LTE i wifi do kampera
Ja to bym się skupił na LTE jeżeli masz zamiar jezdzić po Polsce. Router Huawei np B525 lub inne z tej grupy (B528,B618,B715) mają zasilanie 12V(zasilacz 12v/2A). Jeżeli nie masz jakiegos kupionego konwertera napięcia 12V>230V (nie wiem jak wyglada zasilanie w kamperach czy są zwykle gniazdka 230v) to mozna samemu zbudować zasilacz gniazdo zapalniczkowe + kabel z odpowiednim wtykiem i lutujemy).
To już router lte masz.
Teraz antena to według mnie lepiej brać kierunkową niż dookolną. Jak jesteś na wczasach to na pewno znajdziesz chwile zeby pokręcić anteną. Ogólnie to bardziej chodzi o zasięg anteny kierunkowej. Jest lepszy i na dalsze odległości złapie sygnał.
Dopiero pozniej bym cos szukał po WIFI. Dzisiaj pakiety internetowe są tak tanie, że chyba bym się w routery wifi z antenami nie pchał. Chyba, że jedziesz na jakies pole namiotowe w totalnym dołku, gdzie tylko internet jest od własciciela pola
To już router lte masz.
Teraz antena to według mnie lepiej brać kierunkową niż dookolną. Jak jesteś na wczasach to na pewno znajdziesz chwile zeby pokręcić anteną. Ogólnie to bardziej chodzi o zasięg anteny kierunkowej. Jest lepszy i na dalsze odległości złapie sygnał.
Dopiero pozniej bym cos szukał po WIFI. Dzisiaj pakiety internetowe są tak tanie, że chyba bym się w routery wifi z antenami nie pchał. Chyba, że jedziesz na jakies pole namiotowe w totalnym dołku, gdzie tylko internet jest od własciciela pola

-
Dzięki za odpowiedz.
A jaką antenę polecasz?
Z tym wifi to taka sprawa, że faktycznie zasięg prawie wszędzie jest tyle że transfer słaby i gdyby faktycznie dobra antena to może warto się skupić na internecie komórkowym.
Ale są modemy LTE z gniazdem USB i może gdyby software zmienić to by poszło to wifi bo to działa jak karta wifi przecież
A jaką antenę polecasz?
Z tym wifi to taka sprawa, że faktycznie zasięg prawie wszędzie jest tyle że transfer słaby i gdyby faktycznie dobra antena to może warto się skupić na internecie komórkowym.
Ale są modemy LTE z gniazdem USB i może gdyby software zmienić to by poszło to wifi bo to działa jak karta wifi przecież
-
Podepnę się pod temat :-)
Udało Ci się go podłączyć w samochodzie? Też o tym myślę i wydaje mi się, że można go po prostu podpiąć pod gniazdko zapalniczki - instalacja samochodowa pracuje na 12V przecież
Udało Ci się go podłączyć w samochodzie? Też o tym myślę i wydaje mi się, że można go po prostu podpiąć pod gniazdko zapalniczki - instalacja samochodowa pracuje na 12V przecież