"Zapychanie" się GC89.
Moderator: Moderatorzy
"Zapychanie" się GC89.
Mam Blueconnect i GC89 i klopot w tym, że jeżeli pobieram większą ilość danych na raz modem GC89 lubi się "zapchać". Objawia się to kompletnym zanikiem transferu mimo, że połączenie jest utrzymywane, a sygnał silny. Przstawiałem GC89 na częstotliwość 900 MHz, ale nic to nie pmogło. Co może być powodem i czy jest jakieś lekarstwo na ten problem.
Re: "Zapychanie" się GC89.
Ja mam dokladnie tak samo, jestem w iplusie, moze to byc wynikiem polaczenia przez ten ich durny konektor iplus napisany we flashu ????
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Jeśli to jest pytanie, to odpowiem, że wszystko możliwe.
A od tej aplikacji radzę trzymać się daleka i przesiąść sie na oryginalny program od SE.
A od tej aplikacji radzę trzymać się daleka i przesiąść sie na oryginalny program od SE.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Ja w Blueconnect korzstam do logowania się do netu z oprogramowania blue connect manager. Może być on powodem zapychania się GC 89 ?
- Vipera
- Stary wyga bezprzewodowy
Niesty... Blue Connect Manager dostarczany z kartą przez Erę robi przeróżne numery. Nie tylko potrafi doprowadzic do "wariowania" neta. Błędnie też wyświetla informacjje (porównywałem wskazania na uruchomionych równocześnie innych programach - np Netmeter).Domino pisze:Ja w Blueconnect korzstam do logowania się do netu z oprogramowania blue connect manager. Może być on powodem zapychania się GC 89 ?
Jeszcze w zeszłeym roku przysłali mi nową wersję BCm ale też była do d....
Chyba najlepiej byłoby skonfigurować połaczenie bez używania BCM (Co juz chyba było poruszane na tym forum - niestety nie pamiętam gdzie).
Zniknęłyby wtedy problemy (przynajmniej częściowo)
- kemott1
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Orginalne oprogramowanie producenta zazwyczaj jest najlepsze 

Po zainstalowaniu i skonigurowaniu wireless menagera i polaczeniu sieciowym bez tego badziewnego iplusa problem nadal jest ten sam, nic sie nie zmienia.
moze ten modem sie grzeje za bardzo? bo jak go wyciagne z pcimcia to jest dosc cieply ???????
........ pozdrawiam
moze ten modem sie grzeje za bardzo? bo jak go wyciagne z pcimcia to jest dosc cieply ???????
........ pozdrawiam
Grzanie się karty to rzecz normalna w laptopie, gdzie masz wiele elementów ciasno zabudowanych i emitujących ciepło. Raczej bym się tym nie sugerował. Nie wydaje mi się to również problemem z siecią, bo mamy ten sam problem u dwóch operatorów.
Czyli przyczyny chyba należy upatrywać w samej karcie, lub bardziej w jej oprogramowaniu lub sterownikach. Tylko od czego zacząć ?? Ten problem jest na dłuższą metę dosyć "upierdliwy", szczególnie wtedy, gdy zaciągasz jakiś większy plik i w połowie net staje.
Czyli przyczyny chyba należy upatrywać w samej karcie, lub bardziej w jej oprogramowaniu lub sterownikach. Tylko od czego zacząć ?? Ten problem jest na dłuższą metę dosyć "upierdliwy", szczególnie wtedy, gdy zaciągasz jakiś większy plik i w połowie net staje.

pociagnolem juz z neta inne strerowniki, zainstalowalem je i nadal mam to samo, napisalem juz BOK ale jeszcze nie odpisali bo jest weekend
) teraz chlodze ta karte metoda chalupnicza (tonacy brzytwy sie trzyma)
) i zobaczymy moze to cos da....

Zbytnio bym nie liczył na BOK, bo oni zawsze upatrują przyczyny we wszystkim innym, byle nie w swoim, ale należy wykorzystać wszystkie możliwości. Co do grzania, to ja mam w swoim notku tak umiejscowiony port PCMCIA, ze karta nie jest na tyle ciepła zeby powodowalo to trudności w funkcjonowaniu.
Przestawienia częstotliwości dokonujesz przez wireless managera, jest na płycie CD z kartą. W nim jest opcja parametrów pracy. Między innymi zmiana częstotliwości, standardowo ustawiona na automatyczne wykrywanie. Zmień opcję na 900 MHz i po robocie. wydaje mi się jednak ze karta nie potrafi zapamiętać tej opcji na stałe, także przy każdym nowym logowaniu po włączeniu karty trzebaby ją znowu przestawić.
W WM ktory ja mam takiej opcji nie ma 
wersja programu to 3441518
a wersja sterownika to 3001510
a jaka ty masz ??

wersja programu to 3441518
a wersja sterownika to 3001510
a jaka ty masz ??
he,he,...było już sporo na ten temat
,zmianę częstotliwości zmieniasz w ustawieniach konfiguracyjnych a nie w WM,po wejściu w folder Wierless Manager wchodzisz w ustawienia konfiguracyjne i zjeżdżasz myszą całkiem w dół(lub szukasz aplikacji dla danego modemu gc75,gc89,itd.),wyszukujesz SupportedFreqfencyBand i ustawiasz tylko 0 - od tej pory modem będzie tylko zasuwał na 900mhz 

-
- Mistrz bezprzewodowy
A sprawdziłeś na stronie SE czy masz najnowszą wersję WM? Ja jak miałem starszą wersję z płyty od modmeu to też słabo działał modem a jak zainstalowałem najnowszą wersję to chodzi lepiej.Jareczek pisze:Po zainstalowaniu i skonigurowaniu wireless menagera i polaczeniu sieciowym bez tego badziewnego iplusa problem nadal jest ten sam, nic sie nie zmienia.
........ pozdrawiam
Back to the Future 

- keiw
- Użytkownik forum
W związku z tym, że dużo podróżuję mam możliwość zaobserwowania jak GC89 radzi sobie w różnych miastach.
Tu gdzie jestem na co dzień tj. Szczecin niestety karta się "zapycha" i nie wznawia zerwanych połączeń, następuje to niestety dość często
W małej miejscowości Rawicz (woj. wlkp.) karta prawie nigdy się nie zapycha! Mogę tam zostawić zasysanie na noc i do rana wszystko zejdzie (np. film 700MB w jednym pliku).
Oczywiście w obu miejscowościach mam EDGE.
W Szczecinie niestety ale w kilku miejscach gdzie testowałem jest to samo
Również w Bydgoszczy miałem takie same problemy.
Wniosek wydaje się być prosty, iż to nie wina leży po stronie karty lecz BTS'a. Technicznie nie wiem jak to jest z BTS'ami, ale domniemam, iż mogą być różnych firm i z różnym softem.
W Rawiczu sprawdziłem i wiem, że ERA nadaje akurat z BTS'a PLUSA :-) może PLUS ma lepszy sprzęt.
Może to również zależeć od przeciążenia łącz.
Tu gdzie jestem na co dzień tj. Szczecin niestety karta się "zapycha" i nie wznawia zerwanych połączeń, następuje to niestety dość często

W małej miejscowości Rawicz (woj. wlkp.) karta prawie nigdy się nie zapycha! Mogę tam zostawić zasysanie na noc i do rana wszystko zejdzie (np. film 700MB w jednym pliku).
Oczywiście w obu miejscowościach mam EDGE.
W Szczecinie niestety ale w kilku miejscach gdzie testowałem jest to samo

Również w Bydgoszczy miałem takie same problemy.
Wniosek wydaje się być prosty, iż to nie wina leży po stronie karty lecz BTS'a. Technicznie nie wiem jak to jest z BTS'ami, ale domniemam, iż mogą być różnych firm i z różnym softem.
W Rawiczu sprawdziłem i wiem, że ERA nadaje akurat z BTS'a PLUSA :-) może PLUS ma lepszy sprzęt.
Może to również zależeć od przeciążenia łącz.
raczej nie
JA UżYWAM PROGRAMU WIRELESS MANAGER I TEż SIE ZAPYCHA. BYŁEM NAWET W ERZE I POWIEDZIELI MI : żE Z ICH STRONY NIE MA PROBLEMóW .
JA TWIERDZE żE PRZYCZYńą TYCH PROBLEMóW JEST ZA MAłA PRZEPUSTOWAść I ZA MAłO KANAłóW. TO JEST WINA DOSTAWCY CZYLI ERI I PLUA I ORANGE[/list]
JA TWIERDZE żE PRZYCZYńą TYCH PROBLEMóW JEST ZA MAłA PRZEPUSTOWAść I ZA MAłO KANAłóW. TO JEST WINA DOSTAWCY CZYLI ERI I PLUA I ORANGE[/list]
Zatykanie przezylem i nadal sie zdarza.
Moje obserwacje sa takie.
Problem wystepuje zwykle gdy "zaatakujemy" BTSa wieksza iloscia transmisji, wyglada jakby BTS czy cos wyzej staralo sie sciac transfer.
Zauwazalem tez, ze do "zatkania" dochodzi gdy modem sie przegrzeje. [teraz tego nie notuje, bo laptop jest lepiej chlodzony, ale poprzedni miewal taka przypadlosc]
Czasem zalezy tez to od okolicy i BTSa. Nie pamietam juz tego jak to wyglada w GSMie, teraz lepiej kojarze CDMA gdzie sa calkiem inne zasady ;-) ale to operator decyduje ile szczelin przydziela dla GPRS'a/EDGE'a i z tego co pamietam z rozmow z ludzmi z ERA'y albo PLUSa to zwykle jest tak, ze jeden slot jest dla transmisji danych, a nastepne dodawane sa jezeli sa wolne, z tym ze voice ma wyzszy priorytet, wiec jesli jest zapotrzebowanie na voice'a to transmisja danych spada i tu tez zalezy od operatora i jego polityki.
Moje obserwacje sa takie.
Problem wystepuje zwykle gdy "zaatakujemy" BTSa wieksza iloscia transmisji, wyglada jakby BTS czy cos wyzej staralo sie sciac transfer.
Zauwazalem tez, ze do "zatkania" dochodzi gdy modem sie przegrzeje. [teraz tego nie notuje, bo laptop jest lepiej chlodzony, ale poprzedni miewal taka przypadlosc]
Czasem zalezy tez to od okolicy i BTSa. Nie pamietam juz tego jak to wyglada w GSMie, teraz lepiej kojarze CDMA gdzie sa calkiem inne zasady ;-) ale to operator decyduje ile szczelin przydziela dla GPRS'a/EDGE'a i z tego co pamietam z rozmow z ludzmi z ERA'y albo PLUSa to zwykle jest tak, ze jeden slot jest dla transmisji danych, a nastepne dodawane sa jezeli sa wolne, z tym ze voice ma wyzszy priorytet, wiec jesli jest zapotrzebowanie na voice'a to transmisja danych spada i tu tez zalezy od operatora i jego polityki.
- Vipera
- Stary wyga bezprzewodowy
Zgadzam się w zupełności.RMK pisze:jeden slot jest dla transmisji danych, a nastepne dodawane sa jezeli sa wolne, z tym ze voice ma wyzszy priorytet, wiec jesli jest zapotrzebowanie na voice'a to transmisja danych spada i tu tez zalezy od operatora i jego polityki.
Mieszkam w rejonie, że go tak nazwę "akademickim".
W okresie zajęć na uczelni (dodatkowo dochodzą Szpital Kliniczny, Kolejowy i CZMiD a to ten sam BTS z którego korzystam) jakoś transmisji wyraźnie spada.
Max można najlepiej wyłapać w czasie wolnym

Niestety pacjenci i lekarze pozostaną....

-
- Użytkownik forum
tak samo
mam tak samo jak ty