Mam iPlusa i modem GC89 GRPS/EDGE ostatnio kupiłem Option Globetrotter 3G Quad.
Mimo że jestem w zasiegu UMTS nie mogę sie zalogowac do sieci jako UMTS tylko GRPS.
Podobno mam zły numer karty SIM jak to sprawdzić.
iPLUS nr karty sim
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- DJ1910
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: iPLUS nr karty sim
zdaje się żę w plusie jest jakis podział na karty SIM dzialajace w 3G i takie ktore nie działaja, ale ogolnie to dziwne ze cos takiego istnieje
- Mikolaj211
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Zadzwoń pod 2601. Tam na pewno Ci powiedzą, czy masz dobry, czy zły numer, o ile coś takiego istnieje....
kazda karta na drugiej stronie (liczac ze pierwsza bedzie ta ze stykami
) ma 13-cyforwy numer np (97 05 123 456 789, naistotniejsze w Twoim przypadku sa 3 i 4 cyfry, ktore oznaczaja rok produkcji (od 96 do 07) jesli sa powyzej 00 to bedzie dzialac
Jesli nie to w kazdym punkcie za darmo wymienia Ci na nowsza 
Pewien problem byl z jednym producentem kart, nie we wszystkich modemach dzialaly prawidlowo, ale dotyczylo to glownie Sony Ericssonow i pierwszych modeli Optiona. W kazdym razie jesli 5 cyfra numeru to liczba 5 albo wieksza to najpewniej, przez to. Zglos sie do najblizszego punktu Plusa i powiedz zeby Ci dali karte ktorej numer bedzie wygladal tak: xx yy zaa aaa aaa, gdzie xx bedzie takie same jak na Twojej karcie, yy miedzy 00 a 07, z z przedzialu 1-4
Testowalem pod tym katem GT maxy wszystkie i nie bylo problemow, ale Quada akurat nie.
BTW odleglosc od BTSa nie ma znaczenia, moze jakis inny Ci wymusza i tak, sprawdz ustawienia iPlus Managera i ustaw nowy APN z opcja "Tylko UMTS", moze pomoze.

Pewien problem byl z jednym producentem kart, nie we wszystkich modemach dzialaly prawidlowo, ale dotyczylo to glownie Sony Ericssonow i pierwszych modeli Optiona. W kazdym razie jesli 5 cyfra numeru to liczba 5 albo wieksza to najpewniej, przez to. Zglos sie do najblizszego punktu Plusa i powiedz zeby Ci dali karte ktorej numer bedzie wygladal tak: xx yy zaa aaa aaa, gdzie xx bedzie takie same jak na Twojej karcie, yy miedzy 00 a 07, z z przedzialu 1-4

BTW odleglosc od BTSa nie ma znaczenia, moze jakis inny Ci wymusza i tak, sprawdz ustawienia iPlus Managera i ustaw nowy APN z opcja "Tylko UMTS", moze pomoze.