Do niedawna mieszkałem w mieście lecz musiałem przenieść się na "prowincję" co zmusiło mnie do korzystania z internetu bezprzewodowego.
Wcześniej nie miałem z tym tematem styczności, właściwie nawet na telefonie korzystam tylko z WiFi.
Mieszkając w mieście nie doświadczyłem nigdy problemów z jakością połączenia - światłowody.
Przyzwyczajony do wysokich prędkości nie mogę znieść że np. zacina się youtube.. pytanie tylko czy teraz da się coś z tym zrobić (poprawić jakość sygnału)?
W związku z tym, że jestem "zielony" proszę o wyrozumiałość, cierpliwość i pomoc.
Mały Edit:
Post zacząłem pisać wczoraj ale nie opublikowałem. Do dzisiaj miałem świadomość że mam bardzo kiepski internet mimo 5 kresek na modemie - w ustawieniach modemu było widoczne że modem automatycznie korzysta z UMTS/HSPA+
A dzisiaj "odkryłem" małą istotną rzecz. Po przestawieniu modemu do innego okna "bliżej" w stronę nadajnika. A tu mam 1 kreskę z tym ze ta jedna kreska to LTE.
Myślałem 5 kresek dobrze / 1 kreska lipa

Mimo to proszę o ocenę łącza i o ewentualną pomoc w jego polepszeniu.
Dodatkowe pytania:
Czy modem Huawei B525s-23a trzeba jakoś specjalnie konfigurować ? bo w zasadzie podłączyłem i od razu internet "był"
Czy po podłączeniu anteny będzie konieczna jakaś konfiguracja? (czy plug&play?)
================================
Aktualnie posiadam:
Modem: Huawei B525s-23a
Operator: Cyfrowy Polsat / Plus
Miejscowość: Wąwolnica / Zarzeka
mapka: https://www.google.com/maps/@51.2946138,22.1526561,16z
Odległość do nadajnika 1km w lini prostej bez większych przeszkód - pojedyncza linia drzew przy rzece

Nadajnik:
Plus (26001) ID: BT12797
Wąwolnica, ul. Zamkowa 24 - wieża sanktuarium Matki Bożej Kębelskiej

Screeny LTEWatch:
800

900

1800

LTE

850- nie łączy
2100 - nie łączy
2600 - nie łączy
..