Pomoc w dobrze operatora internetu LTE
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pomoc w dobrze operatora internetu LTE
Witam,
Potrzebuje pomocy w doborze operatora internetu lte.
Z racji mojej lokalizacji (teren górzysty z lasami, radiowy internet max 5Mb/s) nie mam dużego wyboru i jestem raczej skazany na lte.
W tej chwili posiadam neostrade na kablu (pakiet tv+internet+telefon stacjonarny), prędkość 1-1,5 Mb/s.
Zastanawiałem się na lte od orange ze względu na obecne usługi oraz możliwego dokupienia "szczęśliwe godziny" (pakiet 50 gb do normalnego użytkowania + pobieranie gier w nocy na darmowym transferze).
Po przeczytaniu kliku wątków zacząłem się zastanawiać również nad RBM 100 GB + obecny kablowy.
Pytanie czy któreś z tych opcji maja jakieś szanse na dobre i szybkie działanie w mojej lokalizacji.
Sprawdziłem prędkość łącza (telefonem ASUS) z wymuszonym lte Play/Orange łącza się z tym samym btsem (zaznaczony na mapce w załączniku, w odległości 5km w linii prostej) i osiągają prędkość pomiędzy 0,5-1,5 Mb/s (przy 2 kreskach zasięgu).
Siostra korzysta czasami też z internetu Plus (prędkość pomiędzy 2,5 Mbs- 3,5 Mbs).
Wszystkie testy wykonane na zewnątrz budynku (balkon 5-6 m od gruntu, w domu brak zasięgu jedynie na parapecie przy oknach) .
W załączniku ss mapki mojej lokalizacji z pobliskimi btsami.
Potrzebuje pomocy w doborze operatora internetu lte.
Z racji mojej lokalizacji (teren górzysty z lasami, radiowy internet max 5Mb/s) nie mam dużego wyboru i jestem raczej skazany na lte.
W tej chwili posiadam neostrade na kablu (pakiet tv+internet+telefon stacjonarny), prędkość 1-1,5 Mb/s.
Zastanawiałem się na lte od orange ze względu na obecne usługi oraz możliwego dokupienia "szczęśliwe godziny" (pakiet 50 gb do normalnego użytkowania + pobieranie gier w nocy na darmowym transferze).
Po przeczytaniu kliku wątków zacząłem się zastanawiać również nad RBM 100 GB + obecny kablowy.
Pytanie czy któreś z tych opcji maja jakieś szanse na dobre i szybkie działanie w mojej lokalizacji.
Sprawdziłem prędkość łącza (telefonem ASUS) z wymuszonym lte Play/Orange łącza się z tym samym btsem (zaznaczony na mapce w załączniku, w odległości 5km w linii prostej) i osiągają prędkość pomiędzy 0,5-1,5 Mb/s (przy 2 kreskach zasięgu).
Siostra korzysta czasami też z internetu Plus (prędkość pomiędzy 2,5 Mbs- 3,5 Mbs).
Wszystkie testy wykonane na zewnątrz budynku (balkon 5-6 m od gruntu, w domu brak zasięgu jedynie na parapecie przy oknach) .
W załączniku ss mapki mojej lokalizacji z pobliskimi btsami.
-
Re: Pomoc w dobrze operatora internetu LTE
^^Edit: Poprawka sprawdziłem dziś apką NCIL (załącznik) i łączy mnie z bts GPS: 49,743056,19,870278 (11 km od mojej lokalizacji). Istnieje jakaś aplikacja która znajdzie bliższe btsy i wymusi połączenie z nimi czy nic z tego nie będzie skoro telefon wyłapuje ten bts?
Jeżeli ma to jakieś znaczenie wszystkie bliższe btsy 2,5-6km są poniżej mojego poziomu (mój 540 mnpm, bts 400-460mnpm sugeruje się mapka terenową z btsearch, dodaje ss w załączniku). Jakich prędkości mogę oczekiwać w tej trudnej lokalizacji.
Sąsiad który mieszka 500m dalej i 10mnpm wyżej twierdzi że łączy się z btsem GPS: 49,721667,19,969167 Orange i osiąga prędkość 15Mbs bez anteny zewnętrznej.
Nie wspomniałem we wcześniejszym poście ale potrzebuje też pomocy w doborze sprzętu router, antena bo pewnie bez niej się nie obejdzie.
Jeżeli ma to jakieś znaczenie wszystkie bliższe btsy 2,5-6km są poniżej mojego poziomu (mój 540 mnpm, bts 400-460mnpm sugeruje się mapka terenową z btsearch, dodaje ss w załączniku). Jakich prędkości mogę oczekiwać w tej trudnej lokalizacji.
Sąsiad który mieszka 500m dalej i 10mnpm wyżej twierdzi że łączy się z btsem GPS: 49,721667,19,969167 Orange i osiąga prędkość 15Mbs bez anteny zewnętrznej.
Nie wspomniałem we wcześniejszym poście ale potrzebuje też pomocy w doborze sprzętu router, antena bo pewnie bez niej się nie obejdzie.
-
Pomoże, doradzi ktoś? Czy mam szukać pomocy gdzie indziej ?
Dziś wykonałem testy siostry telefonem LTE Plus ss w załączniku.
Co możecie o tym powiedzieć? Sam router by starczył? czy kupno anteny coś zmieni prędkość łącza, ping?
Wybrać Plusa czy jednak szukać dalej innych sieci i w ostateczności wybrać Pusa.
Dziś wykonałem testy siostry telefonem LTE Plus ss w załączniku.
Co możecie o tym powiedzieć? Sam router by starczył? czy kupno anteny coś zmieni prędkość łącza, ping?
Wybrać Plusa czy jednak szukać dalej innych sieci i w ostateczności wybrać Pusa.
-
- Guru bezprzewodowy
W Plusie połączenie w agregacji LTE800+1800, jako pasmo podstawowe LTE800Sferii, dodatkowe LTE1800Aero2. BTS Pcim, parametry sygnału na LTE800 słabe więc na LTE1800 jeszcze gorsze. LTE800Sferii tylko na 5MHz pasma, pozwolenia do końca roku. Zrób test o godzinie 20-21.
-
W załączniku przesyłam ss z wieczornych testów.
Mam rozumieć że od stycznia zanik internetu LTE jeżeli nie przedłuża pozwolenia ? Czy będzie działać na pasmie LTE1800 tylko że dużo gorzej?LTE800Sferii tylko na 5MHz pasma, pozwolenia do końca roku
W takim razie czy antena poprawi parametry sygnału, jeśli tak to jaka ?BTS Pcim, parametry sygnału na LTE800 słabe więc na LTE1800 jeszcze gorsze.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
LTE800 zastąpi LTE900.
Antena poprawi parametry sygnału, np. taka: https://www.cybertech.com.pl/p115,anten ... -mimo.html
Antena poprawi parametry sygnału, np. taka: https://www.cybertech.com.pl/p115,anten ... -mimo.html
- onken
- ** Moderator **
Szkoda tylko że tak samo badziwnie z pasmem 5 MHz....
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Jest w pakiecie z L1800 a tam już 20MHz.
- onken
- ** Moderator **
Patryku, sam wiesz jak w 90 % działa to LTE1800 plusa....
Mimo tych 20 MHz nie osiąga często nawet realnego pasma jakby miało 10 MHz...
Mimo tych 20 MHz nie osiąga często nawet realnego pasma jakby miało 10 MHz...
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Nie wiem.
Ale możesz mi to opisać, chętnie poczytam.
Ale możesz mi to opisać, chętnie poczytam.
-
- Guru bezprzewodowy
Akurat tutaj Plus sprawuje się OK, w agregacji tylko jako pasmo podstawowe jest LTE800 więc warto sprawdzić pod samym BTS-em w Pcimiu LTE1800 przy prawidłowych parametrach sygnału aby mieć jasność. i pełny obraz. Na wsiach i prowincji LTE1800 aero2 z 20MHz pasma daje radę, dodatkowo wspierane przez te 5MHz na nizszych pasmach LTE, 25MHz to juz jest coś. To nie to samo co gołe LTE800 na 10MHz u partnerów NetWorks.
- onken
- ** Moderator **
Ja mieszkam na wsi, mam Plusa 1800 z 20 MHz który od lat nie przekroczył 100 Mb/s a ostatnio to nawet ma nie więcej niż 20-30.
I to na paśmie o szerokości 20 Mhz....
Mam też oczywiście LTE 800 i nawet 900, z zawrotną prędkością pobierania 10-13 Mb/s
To są dobre wyniki ??
I to na paśmie o szerokości 20 Mhz....
Mam też oczywiście LTE 800 i nawet 900, z zawrotną prędkością pobierania 10-13 Mb/s
To są dobre wyniki ??
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
W agregacji wychodzi 30-40 Mbps.
Jak to wygląda u konkurencji?
Jak to wygląda u konkurencji?
- onken
- ** Moderator **
Play, rozbudował pasma , potrafi być i 240 Mb/s , potrafi być i 20-30 Mb/s w godzinach szczytu
T-Mobile też rozbudował, w sierpniu, 160-190 Mb/s
A Plus brak planów na rozbudowę... Po co, szkoda kasy...
T-Mobile też rozbudował, w sierpniu, 160-190 Mb/s
A Plus brak planów na rozbudowę... Po co, szkoda kasy...
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Czyli w szczycie masz takie same prędkości w Plusie jak w Play?
-
- Guru bezprzewodowy
Tu u kolegi BTS Plusa z LTE1800/900/800 jest najbliżej. Działa to w sumie przyzwoicie więc wybór sensowny. zastanawia brak zasięgu z tych bliższych BTS-ów Play i połączenie z Tokarnią na LTE800.
- onken
- ** Moderator **
Podobne, ale wiadome z Play ma większe obciążenie bo za poldarmo net oddaje.
Ale przez pół dnia jest ponad 200 Mb/s czego w Plusie na oczy nie widziałem
Ale przez pół dnia jest ponad 200 Mb/s czego w Plusie na oczy nie widziałem

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Znajdę chwile czasu to przetestuje, to 10-20 Mbps jest już dużo lepszym wynikiem niż neostrada 1,5 Mbps.
Co do BTS PLAY Pcim (460-470 mnpm) przysłaniają go 2 góry (580-590 mnpm + lasy) w linii prostej do mnie (540 mnpm) załączam rysunek poglądowy. BTS PLUS Pcim (460-470 mnpm) w linii prostej przysłania jedna góra (560 mnpm + lasy).
Najbardziej zastanawia mnie tylko czemu nie łapie mi zasięgu do BTS Lubień maszt PTK Centertel na którym jest Orange (26003) ID: 2257 (N!), tak jak pisałem wcześniej sąsiad łączy się z tym btsem jest trochę wyżej położony lecz to może 5m (pomiędzy moim balkonem a jego oknem na parterze gdzie znajduje się router) max 10m różnicy w wysokości i jest bardziej oddalony.
Co do BTS PLAY Pcim (460-470 mnpm) przysłaniają go 2 góry (580-590 mnpm + lasy) w linii prostej do mnie (540 mnpm) załączam rysunek poglądowy. BTS PLUS Pcim (460-470 mnpm) w linii prostej przysłania jedna góra (560 mnpm + lasy).
Najbardziej zastanawia mnie tylko czemu nie łapie mi zasięgu do BTS Lubień maszt PTK Centertel na którym jest Orange (26003) ID: 2257 (N!), tak jak pisałem wcześniej sąsiad łączy się z tym btsem jest trochę wyżej położony lecz to może 5m (pomiędzy moim balkonem a jego oknem na parterze gdzie znajduje się router) max 10m różnicy w wysokości i jest bardziej oddalony.