czy wzmacniacz zasięgu gsm jest legalny
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
czy wzmacniacz zasięgu gsm jest legalny
Witam
Miałem Bardzo duży problem z zasięgiem sieci orange u mnie na wsi mogłem dzwonić tylko w jednym pokoju przy oknie . W pracy miałem na zbyciu ala wzmacniacz zasięgu gsm za który moja firma płaci miesięcznie abonament operatorowi orange. Proszę o informację czy jeśli używam to prywatnie to mogę narazić się na kary w związku z używaniem wzmacniacza zasięgu gsm urządzenia którego sprzedaję orange i za które jest płacony miesięcznie abonament. Dodam że teraz mam super zasięg w cały domu
Proszę o wyczerpującą odpowiedź
Miałem Bardzo duży problem z zasięgiem sieci orange u mnie na wsi mogłem dzwonić tylko w jednym pokoju przy oknie . W pracy miałem na zbyciu ala wzmacniacz zasięgu gsm za który moja firma płaci miesięcznie abonament operatorowi orange. Proszę o informację czy jeśli używam to prywatnie to mogę narazić się na kary w związku z używaniem wzmacniacza zasięgu gsm urządzenia którego sprzedaję orange i za które jest płacony miesięcznie abonament. Dodam że teraz mam super zasięg w cały domu
Proszę o wyczerpującą odpowiedź
- onken
- ** Moderator **
Re: czy wzmacniacz zasięgu gsm jest legalny
Jeśli masz prywatny wzmacniacz to możesz zapłacić całkiem pokaźną karę, nie polecam ryzyka.
Od operatora może być legalniej
Od operatora może być legalniej

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Zasadnicza różnica jest taka, że operator ma pozwolenie radiowe na daną częstotliwość a Ty takiego nie masz. I tu powinienem skończyć, ale różnic jest więcej. Nie kupujesz tylko wypożyczasz od operatora, po drugie operator konfiguruje to tak aby nie zakłócało pracy jego sieci. Po 3 to zupełnie inny sprzęt, to co aktualnie operatorzy montują działa jak piko/nano komórka, telefon łączy się z urządzeniem opa, a to łączy się z siecią operatora. Wzmacniacze z wolnego rynku to tępe pudła bez grama logiki, całkowicie analogowo wzmacniają wszystko co wejdzie na jedną antenę wychodzi drugą, plując przy tym syfem na wszystkie możliwe strony, nawet autogain w tych droższych niewiele daje.ares32 pisze:Witam
Proszę o informację czy jeśli używam to prywatnie to mogę narazić się na kary w związku z używaniem wzmacniacza zasięgu gsm urządzenia którego sprzedaję orange i za które jest płacony miesięcznie abonament.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Początkujący użytkownik forum
Czyli mam rozumieć że mogę z tego urządzenia korzystać i nie dostane żadnej kary??
- joujoujou
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Przynajmniej w niektórych częściach Europy sytuacja prawna prywatnych wzmacniaczy/repeaterów/boosterów GSM zaczyna się zmieniać.
Na zielonej wyspie są już dozwolone (oczywiście z wielorakimi obwarowaniami):
https://www.comreg.ie/comreg-has-permit ... repeaters/
Na zielonej wyspie są już dozwolone (oczywiście z wielorakimi obwarowaniami):
https://www.comreg.ie/comreg-has-permit ... repeaters/
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ze sprzętu dostarczonego i zamontowanego (czasem dopuszczalna jest samodzielna instalacja) przez operatora oczywiście tak.ares32 pisze:Czyli mam rozumieć że mogę z tego urządzenia korzystać i nie dostane żadnej kary??
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!