jestem posiadaczem sprzetu Linksysa WRV-200 i karty PCMCIA - AirLive WL-8000PCM - szczescie badz nieszczescie ale to okaze sie pozniej

mam problem z jego skonfigurowaniem netu a mianowicie chodzi o problem opisany nizej:
jestem w sieci (osiedlowa) w ktorej mam zewnetrzne ip - ip jest z DHCP (stale) na podstawie MAC adresu
urzadzenie probowalem konfigurowac z DHCP jak i z statycznie wpisywac cala konfoguracje do mojego dostawcy
wszystko pieknie ladnie chodzi
do momentu gdy nie chodze po innych stronach jak tekstowe choc i te tez potrafia sie blednie sciagac
nie moge wcale ogladac np filmow na YouTube.pl (sciagna sie do pewnego momentu zawiesza sciaganie idzie dalej ale nie odtworze dalej filmu) czy nawet sciagnac aktualizacji czegokolwiek przez Wi-Fi
urzadzenie zostalo wymienione na gwarancji RMA w Linksysie jest na pewno dobre ma najnowsze oprogramowanie
to samo z karta sieciowa sprawdzona na 2 innych sieciach - uczelnianej jak i u mnie w pracy dzisiaj sprawdzalem i jest ok
support Linksysa nie pomogl, wymienili mi tylko urzadzenie a teraz milcza
stracilem juz nadzieje na normalne urzytkowanie Wi-Fi bez przepinania ciagle kabla zeby cos sciagnac
nie wiem moze cos zle konfiguruje:
adres urzadzenia: 192.168.1.1
maska: 255.255.255.0
ip w sieci: DHCP wylaczone
urzadzenie jako: Gateway jest ok dziala ale z bledami
urzadzenie jako: Router nie dziala proby ustawienia routingu niepowiodly sie (ponizej wrzuce jak wyglada mozliwosc Advancing Routing ustawic)
w sieci maja byc 2 kompy:
stacjonarny po kablu z urzadzenia
laptop przez Wi-Fi
jezeli cos bedzie jeszcze potrzebne zeby rozwiazac ten problem chetnie wrzuce jakies screeny