wybor sieci.....

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
aqula_90

wybor sieci.....

Post autor: aqula_90 »

Witam :)
Stoje przed trudnym wyborem, tzn. chce zmienic siec, ale nie wiem na jaka ;).Bylam w Orange (mix), a chce zmienic na Ere(abonament). Czy to jest dobry wybor?? Pomozcie!!!!
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: wybor sieci.....

Post autor: Sundance_kid »

Jaki abonament miałas, jaki będziesz mieć, w jakiej cenie telefon daje Ci dana sieć, kto ma najtansze połączenia, najkorzystniejsze pakiety, w jakiej sieci masz najwięcej znajomych.
aqula_90

Mialam Mix 25 zl, a w Erze abonament nazywa sie 2 razy wiecej, chcialabym wziac za 20 zl, osob mam w maire rowno toche w Erze, troche w Plusie.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

A jak sie sprawa ma z zasięgiem. Nie ma co tracić nerwów na bezpłatne połączenia jeśli będzie musiało się biegać po mieszkaniu w poszukiwaniu zasięgu.
aqula_90

Z zasiegiem jest torche kiepsko, ale wydaje mi sie, zebym przebolala fakt braku zasiegu. A jaka siec byscie mi poradzili??
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

aqula_90 pisze:Z zasiegiem jest torche kiepsko, ale wydaje mi sie, zebym przebolala fakt braku zasiegu.
Eeeee.... To po co mieć telefon który traci zasięg?
A jaka siec byscie mi poradzili??
Zastanów się która sieć daje Ci najlepsze dla Ciebie telefony za najkorzystniejszą dla Ciebie cenę, która ma najmniejsze ceny rozmów, jaki abonament, do jakich sieci będziesz najczęściej dzwonić. Bo nie da się dobrać Tobie odpowiednio nie znając Twoich upodobań, możliwości itd...
Awatar użytkownika
Jaco

aqula_90 pisze:A jaka siec byscie mi poradzili??
W tej której masz dobry zasięg.Zawsze można sobie dobrać usługi i taryfy dla swoich potrzeb.
aqula_90

Dzieki za podpowiedz, rozjasniliscie mi troche w glowie :), jutro pochodze i moze sie zdecyduje ;)
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

Z mojego punktu widzenia to wygląda tak: miałem już kilka telefonów na abonament i na kartę. Doszedłem do prostego wniosku że najlepszy telefon jest na kartę. Podpisanie umowy powoduje że operator zaczyna nas mieć w... poważaniu, przedłużenie umowy nie daje spodziewanych upustów a raczej opłata pozostaje taka sama lub wzrasta cokolwiek. W telefonach na kartę są korzystne pakiety, tanie numery itd itp co powoduje że spokojnie można się zmieścić w 20zł/mies. W abonamencie to mi się nie udało. Jeśli chodzi o zasięg to proponuję ERĘ, przetestowałem ją w różnych rejonach kraju i Europy, jest ok.
NewWalk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: NewWalk »

Jarek no.1 pisze:W telefonach na kartę są korzystne pakiety, tanie numery itd itp co powoduje że spokojnie można się zmieścić w 20zł/mies. W abonamencie to mi się nie udało.
To, że Tobie się udało zmieścić w 20zł/mies to nie znaczy, że jest to cecha prepaidów :)

Nie ma oferty idealnej. Jak ja miałem prepaida to płaciłem ponad 200zł miesięcznie. Po przejściu na abonament i wybraniu dogodnej taryfy zwykle nie przekraczam abonamentu 120zł. W prepaidzie korzystałem oczywiście z różnych promocji, ale nigdy nie mogłem się wyrobić...

Nie ma jedynej dobrej taryfy. Trzeba dokładnie zbadać rynek, żeby wybrać to co jest dla nas idealne...
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

NewWalk pisze:Nie ma jedynej dobrej taryfy.
Dokładnie tak. Poza tym jak już zauważyliście wszystko zależy od tego ile kto rozmawia i do jakiej sieci - czyli czy do swojej czy do obcych. To wszystko powoduje, że dla jednych optymalny wybór to pre-paid, dla innych abonament.

Dodam jeszcze, że poza sprawdzeniem zasięgu operatora należy też sprawdzić w jakich sieciach telefony ma nasza rodzina i znajomi, czyli osoby do których najczęściej dzwonimy. Gdyż zazwyczaj połączenia wewnątrz sieciowe są o wiele tańsze. I to myślę jest najważniejsze kryterium. Bo co z tego, że będziemy mieli super abonament, jeżeli będzie on korzystny tylko w rozmowach sieciowych...

Jednym słowem aqula_90, czeka Cię dokładne rozeznanie rynku, bo jednej prostej recepty nie ma.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jaco

BliSki pisze:Bo co z tego, że będziemy mieli super abonament, jeżeli będzie on korzystny tylko w rozmowach sieciowych...
Dlatego ja zawsze wybieram ofertę uniwersalną czyli jednakowe połączenia (koszt) do wszystkich sieci.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Tak Jaco, ale jak dzwonisz tylko to danej sieci lub w zdecydowanej większości do sieci i na stacjonarne, to większość operatorów ma takie taryfy/pakiety, które promują taki sposób używania telefonu. I wtedy to może być najkorzystniejsze. Tak jest np. w Tak-Taku, gdzie są specjalne tanie pakiety do ERY i na stacjonarne.
Oczywiście, że jeżeli tak samo dużo dzwonimy do różnych sieci, to teoretycznie najlepiej wybrać taką taryfę jak to opisujesz :) i z tym się całkowicie zgodzę.

Jedno jest pewne, jak już pisałem. Każdy musi to indywidualnie rozpatrzeć, bo jednemu będzie tak lepiej a innemu inaczej. Ja tylko pokazuje pewne za i przeciw. :ok:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jaco

BliSki pisze:Każdy musi to indywidualnie rozpatrzeć, bo jednemu będzie tak lepiej a innemu inaczej.
Dokładnie :ok:
ODPOWIEDZ