wi-fi pomiędzy komórkami

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zbiszko
Początkujący użytkownik forum

wi-fi pomiędzy komórkami

Post autor: zbiszko »

Czy możliwa jest komunikacja pomiędzy komórkami za pomocą wi-fi?
Jeżeli tak to jak to uzyskać, znaczy czy możliwe jest stworzenie takiego programu? Interesuje mnie stworzenie sieci lokalnej, znaczy chciałbym by komórki które znajdą się w pewnej odległości od siebie komunikowały się przez wi-fi - czy jest to możliwe?
Mariusz
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: wi-fi pomiędzy komórkami

Post autor: wojteks »

zbiszko pisze:Czy możliwa jest komunikacja pomiędzy komórkami za pomocą wi-fi?
Czy komórka to telefon komórkowy???

Jeżeli tak, to niektóre komórki maja WiFi ale większość nie ma i one nie będą się komunikowały po WiFi
Nie pomagam na PW!
zbiszko
Początkujący użytkownik forum

Re: wi-fi pomiędzy komórkami

Post autor: zbiszko »

tak komórka to telefon komórkowy, i zakładam że telefon obsługuje standard wi-fi.

nie wiem czy dobrze rozumiem, dlatego pytam ;)
by połączyć się poprzez wi-fi z jakimś urządzeniem to trzeba na jednym z tych urządzeń mieć punkt dostępowy? czy idzie w łatwy sposób skonfigurować dwa telefony komórkowe by one przekazywały sobie dane poprzez wi-fi. Czy wi-fi działa jak zwykła sieć internetowa? Generalnie chchiałbym stworzyć sieć lokalna na komórce załóżmy IP mojego telefonu to 192.168.132.1 I chciałbym by ktoś kto skonfiguruje u siebie IP u siebie IP 192.168.132.2 mógł się komunikować z moim telefonem. Czy jest to możliwe?
Mariusz
ODPOWIEDZ