Jak interent dla studenta?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jacekwacek
Początkujący użytkownik forum

Jak interent dla studenta?

Post autor: jacekwacek »

Witam!
jestem całkowitym laikiem jesli chodzi internet bezprzewodowy.Chciałbym zalozyc sobie internet.Mieszkam na stancji,ale wlasciciel nie chce podlaczyc nam neta,wiec trzeba sobie radzic.Cos tam wlasnie slyszalem o internecie bezprzewodowym np.blueconnect itp.Chciałem sie dowiedziec co wybrac?nie musi to byc jakis szybki internet,poprostu zeby to działalo.Czy musze miec podpisana umowe np.z Orange?czy wystarczy ze wykupie jakis abonament na internet?proszę o jakakolwiek odpowiedz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jak interent dla studenta?

Post autor: wojteks »

Zależy jakie masz potrzeby/czego oczekujesz od łącza/ilości ściąganych danych.
Zależy również od tego które sieci komórkowe oferują jaki standard transmisji danych (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA).

Czy w pobliżu nie ma jakiegoś dostawcy "radiowego internetu" po WiFi bo to by była chyba najtańsza opcja (czy najlepsza to zależy od dostawcy), jedyny minus to antena na zewnątrz budynku (ale przy dostępie komórkowym również może być potrzebna).
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Zacznij od :szukaj2: na forum bo ten temat był wiele razy przerabiany.
jacekwacek pisze:zeby to działalo
Żeby działało to wystarczy fon z modemem bez simlocka i karta SIMDATA i możliwość połączenia tego z kompem.

To ma być do PC czy lapka? Stać cię na zapłacenie abonamentu? Ile czasu będziesz spędzał w necie.Co będziesz robił w necie.
jacekwacek

Net ma byc do Lapka:) nie musi byc mega szybki,poprostu zebym mogl swobodnie poruszac sie po necie:) nie zalezy mi na sciaganiu filmow itp.

No i oczywiscie role odgrywa tez tu sama cena takiej uslugi.jakby ktos mogl wyjasnic w ogole co trzeba zrobic,zeby cos takiego miec?:)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jacekwacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco

pidsud
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pidsud »

z mojego doswiadczenia wynika ze lepsze od simdaty jest orange free- lepsza kompresja stron i mniej danych zre. korzystalem z pakietow internetowych simplusa, wlaczylem apn optimizer, ustawilem najgorsza jakosc i prawie nic to nie dalo
jacekwacek

Ok.Czytalem tutaj sporo tematów.Ale dalej nie mam jasnej odpowiedzi.
Nie interesuja mnie zadne gprs itp. Poporstu internet ma byc tylko do przegladania www,wysylania mejli itp.zadne sciaganie filmow
Druga sprawa.jesli mozecie to podajcie mi ceny,i gdzie najtaniej itp.
Np.co musze wykupic zeby miec neta..poprostu napiszcie jak dla prostaka:) Typ:"idz do orange wez 700zł,wykup modem,podpisze umowe ,i oto masz net:) "
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

jacekwacek pisze:Nie interesuja mnie zadne gprs
Czyli net komórkowy o jakim pisałeś w pierwszym poście nie może być? Bo ja Cię już nie rozumiem.
jacekwacek

Interesuje mnie tylko net komorkowy:) tylko ktory wybrac. Jak w ogóle cos takiego zalatwic...ile to kosztuje.to sa moje pytania:)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jacekwacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

net komórkowy czyli w tym wlicza się też GPRS który Cię niby nie interesuje.
Po pierwsze wchodzisz na stronę operatora, znajdujesz swoją lokalizację i sprawdzasz w zasięgu jakiej technologi jesteś (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA).
Po drugie jak wybierzesz z mapek postaraj się zorganizować telefon lub modem obsługujący daną technologię i potestuj jak u Ciebie działa (do Orange i Plusa możesz użyć kart prepaidowych: orange free albo simdata)
Po trzecie ile jesteś w stanie płacić za internet.

Internet jest wszędzie

Hasło reklamowe usługi iPlus w sieci Plus GSM nie jest kłamstwem. W rzeczywistości wszędzie gdzie jest lepszy lub gorszy zasięg złapiemy połączenie z Internetem. Czy będzie one nas zadowalało zależy od odległości terminala od nadajnika ukształtowania terenu i dostępnej technologii.

Mapki zasięgu poszczególnych sieci znajdziesz pod tymi adresami:

:arrow: Plus

:arrow: Era

:arrow: Orange

Opis regedit
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

jacekwacek pisze:tylko ktory wybrac..
Jaki masz telefon komórkowy, czy ma simlocka?
najlepiej jakby miał EDGE (albo lepiej UMTS/HSDPA ale to wypasy więc na początek EDGE/GPRS starczy).

Idziesz do punktu firmowego (plus/era/orange) kupujesz prepaida (simdata, .......) wkładasz do telefonu, konfigurujesz laptopa i masz internet.

Jak dany prepaid źle działa kupujesz konkurencyjnego i sprawdzasz, jak zadziała to drążysz temat dalej.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jaco

jacekwacek pisze:Ale dalej nie mam jasnej odpowiedzi.
Dziwny jesteś bo podałem ci linka http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19004#19004 od którego powinieneś zacząć a ty nic nie wybrałeś.
jacekwacek pisze:tylko ktory wybrac.
Na to pytanie nie dostaniesz 100% odpowiedzi bo gdy okaże się totalną porażką to do kogo będziesz miał pretensje?

Ale skoro chcesz coś do polecenia to :

Jeśli masz fona z modemem (Nokia 6230) i do tego sprzętu kabel lub Bluetooth to weź Blueconnect za 79 zeta netto z 5 GB limitem .

Ja tak zaczynałem tyle że limit był mniejszy 2 GB.
ODPOWIEDZ