iPlus Edge, pomocy!!!

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

Gość

Re: iPlus Edge, pomocy!!!

Post autor: Gość »

Jeżeli wyjedzie to nabierze jeszcze bardziej przekonania ,że to co pisał ma swoje uzasadnienie.
Ja wiem, że to co zostało napisane ma swoje uzasadnienie. Ale...
Jak kupowałem bluconnecta to nikt mi nie obiecywała gruszek na wierzbie i przed zakupem zbierałem przez 2 tygodnie opinie na ten temat. Wiedziałem w co się pakuje. Chciałbym grać, to bym sobie założył internet satelitarny lub coś podobnego. Stać mnie było na to co zakupiłem i nie ma co marudzić. Poza tym, wychodzę z założenia, że tego typu usługi jeszcze sie rozwiną. Nie od razu Amerykę zbudowano. Przypomnijcie sobie jakie były początki telefoni komórkowej, komputerów, internetu itp.. Wiem że może daleko nam jeszcze do "zachodu" ale mieliśmy pewną przerwę w rozwoju technologicznym.

Po prostu przed zakupem trzeba poszukać opinii na temat sprzętu i usługi jaką chcemy zakupić. Oczywiście nie pracowników salonu, ale choćby na tym forum.
koba

Re: mielenie neta

Post autor: koba »

peron pisze:
Bit pisze:a! jeszcze jedno szybkość iPlus na modemie usb Comander wynosi 115,2K b/s. Można to jakoś przyspieszyć?
Mozna.
Manager urzadzen => Modemy => comander M EDGE (musi byc podpiety, lub zainstalowany recznie) => Wlasciwosci => zakladka "modem" => Maksymalna szybkosc portu => zmieniasz z 115,2 na 230,4 => gotowe

Ale nie oczekuj cudow. Wydajnosc EDGE jest zwykle (zaleznie od lokalizacji/pory dnia) nizsza niz 115,2.
Ja też próbowałem zmienić szybkość portu, ale przy każdym połączeniu z siecią przeskakuje mi samo z powrotem na 115,200. Ktoś wie o co kaman? (modem: comander, system: XP)
Gość

Nie wiem dlaczego ale jakos nikt nigdzie nie mowil ze modemy kupowane razem z abonamentem to jakies odpadki z kibla. Bo jesli modem w srodku dnia wysyla i odbiera pare pakietow raz na pare sekund to nawet strony sie ladowac nie chca.

Brak mozliwosci wyslania rowniez zalacznika do emaila to tez paranoja. Zebym musial kupowac telefon za 800pln tylko po to zeby zaczelo jakos dzialac to lekka przesada.

Mowicie ze najpierw kozystacie z takich forow jak to. Tak zgadza sie ale nie widze wypowiedzi niegdzie takiej jak moja. Dlatego pisze ja osobiscie. MOJE ZDANIE NA TEMAT TEGO INTERNETU. Szczegolnie ze z tego co wiem to GPRS/EDGE/UMTS w innych krajach prezentuja sie o niebo lepiej. U nas np. UMTS jest minimalnie lepszy od EDGE. Ja rozumiem ze technologoia dopiero niby wdrazana jest, ale wypadalo by chociaz przerobic nadajniki GPRSowe w wiekszych miastach na EDGE. A nie czlowiek w swoim pokoju pod jedna sciana lapie EDGE a pod druga GPRS.

A co do wyjazdu do innych krajow, oczywiscie koncze szkole i juz mnie tu nie ma. Lece do moich 8mbit / 1mbit za 60zl bez dzielenia na 100 osob. Wypowiem sie tez na temat netu radiowego tam.
luki

iPlus Edge, pomocy!!!

Post autor: luki »

Witam

Jestem użytkownikiem iPlusa od 2 tygodni w Jeleniej Górze. Modemik Comander łączy się z netem z prędkością 230,4 kb/s. Z czego tak naprawdę to jakieś dwa, trzy dni transfer danych sięgał 4 - 5 KB/s. Przez pozostałe dni zawsze był problem z zawieszaniem się połączenia. Beznadzieja. Często po ściągnięciu kilku kilkunastu MB a nawet do 1 MB danych połączenie się zawiesza i d... trzeba restartować aplikację. Ładowanie stronek beznadziejne, jedna na 5 się nie ładuje. Osiołkiem udało mi się ściągnąć 4 pliki MP3 i po kolejnym włączeniu eMule zawsze kończy się to zerwaniem transferu mimo iż jestem dalej połączony. Testowałem ten modemik w okolicach Lwówka śląskiego i było ok. Modem co prawda łączył się z prędkością 115 kb/s ale transfer ok. 10 - 12 kB/s. Połączenie się nie zrywało, stronki ładowały się bez problemu. Kolega korzysta z tej usługi w okolicy Starej Kamienicy i nie ma tego problemu co ja. Modemik łączy mu się z prędkością 115 kb/s i osiąga średni transfer 10 kB/s. Osiołek działa mu bez problemów.
Podejrzewalnie najwięcej problemów tkwi po stronie BTSów. Ciekawostką jest, że jednego dnia w południe w okolicach szczytu udało mi się utrzymać transfer rzędu 5 kB/s przez kilka godzin. a np. teraz o godzinie 1:00 mam transfer rzędu 0,2 kB/s od jakiś 2 godzin. Do d... z takim NETEM
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

luki pisze:...Podejrzewalnie najwięcej problemów tkwi po stronie BTSów.
Moim zdaniem, Twój modem co jakiś czas przełącza sie z EDGE na GPRSa
a tym samym gubi połączenie. Spróbuj do niego podłączyć antenę zewnętrzną
wycelowaną w BTSa, który ma EDGE, powinno pomóc.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Gość

POMOCY!!!!

Pomóżcie mi mam taki problem kupilem karte Vodafone Option 3G(PCMCIA) czerwona z allegro razem ze sterownikami. Wsadzam karte sim iPlusa podłączam karte do laptopa najpierw zaświeca sie na chwile zielona dioda po chwila włącza sie tez niebieska po chwili gasną i zaczynaja razem mrugać tak pulsacyjnie. Gdy właczam iPlus manager pokazuje mi komunikat ze nie wlożyłem karty. Co jest grane? Co powinienem zrobic? Pomóżcie.
Na aukcji napisano ze niby karta niema simlocka.
agrafix

Post autor: agrafix »

Do gościa
Tak sie składa że sam zadzwoniłem do działu technicznego iplusa i pytałem sie o te ograniczenia co maja wejsc od maja i nic takiego nie usłyszałem :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Cyborg

Comander EDGE modem

Post autor: Cyborg »

Korzystam z tego modemu 4 miesionce Mieszkam na odludziu iniemoglem koezystac z innych ofert.Jak tylko z PLUS GSM.
<font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> problemow poniewarz od roku w okolicy stoi nowy przekaznik PLUSA wiec korzystam z EDGE.Mam Dobry transwer OK 140 srednio zdarza sie wiecej nawet 190kbps a przy scioganiu od 9 do 19 kB.jestem zadowolony
PO !1.
Trzeba wywalic Plus menagera,skonfigurowac modem recznie .
PO!2.
Zasilanie dodatkowe jest konieczne USB samo ma zamalo.
PO! 3.
antena kierunkowa jak jest daleko do przekaznika Czyli ok 3 km.jak blirzej nie potrzeba.
Uwaga .
Nowe przekazniki w malych miejscowosciach o malym zaludnieniu zapewniajomlepsze parametry.notomiast starsze boc w opszarach mocno zaludnionych gdzie mnustwo ludzi korzysta z komurek jes to wszystko OKROJONE.Taka jes prawda
POZDRAWIAM jak bym mugl komus pomuc podam emeila
[email protected]
Drela
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Drela »

Witam....pomóżcie mi jestem tu zdesperowany...widze ze wszyscy uzytkowinicy tutaj siedzą raczej na EDGU o czym wrecz marze, otoz iplus laczy mi sie non stop przez gprs i nie wiem dlaczego, mam sys XP korzystam z modemu Sony Ericson GC89 podlaczonego do PC przez mostek PCMCIA do PCI.Wszelkiego rodzaju rady - bede naprawde wdzieczny , chce tylko zeby mi EDGE dzialal bo GPRS to isnty koszma ;/ jesli ktos by znalazl czas podaje rowniez GG - 7455167.
Awatar użytkownika
hubikas
Stały użytkownik forum

Post autor: hubikas »

A w jakiej czesci miasta mieszkasz, bo nie wiem czy wiesz ale ok 1/3 Poznania nie jest pokryte zasiegiem EDGE ( np. Grunwald, gdzie mieszkam, jest tu tylko UMTS, z ktorego m.in. korzystam ), sprawdz sobie na mapce zasiegu plusa:
http://www.plusgsm.pl/zasieg/interaktywna_mapa_zasiegu/
iPlus + NOKIA 6650 = UMTS = ~ 45kB/s :-) 2006r stare czasy, kto to jeszcze pamieta :-)
Drela

hubikas pisze:A w jakiej czesci miasta mieszkasz, bo nie wiem czy wiesz ale ok 1/3 Poznania nie jest pokryte zasiegiem EDGE ( np. Grunwald, gdzie mieszkam, jest tu tylko UMTS, z ktorego m.in. korzystam ), sprawdz sobie na mapce zasiegu plusa:
http://www.plusgsm.pl/zasieg/interaktywna_mapa_zasiegu/
dokladnie to mieszkam pod Poznaniem , blisko Pniew , miejscowosc Wilczyna, nie jestem pewiem czy dobrze tą mape odczytalem ale w Dusznikach czyli 5km stad jest warstwa zasiegowa...czy moge sie jakos do nie "dostac" ??
Awatar użytkownika
hubikas
Stały użytkownik forum

Z antena kierunkowa mozna sie wbic w jakis BTS z EDGE ale z 5 km , moim skormnym zdaniem to nie ma szans :(
Niech wypowiedza sie tezsze glowy, moge sie mylic !!
iPlus + NOKIA 6650 = UMTS = ~ 45kB/s :-) 2006r stare czasy, kto to jeszcze pamieta :-)
Awatar użytkownika
magmike
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: magmike »

Da rade, jak nie ma wielkiego zagęszczenia BTSów to można i z 15 km.
pozdrawiam, magmike
Drela

magmike pisze:Da rade, jak nie ma wielkiego zagęszczenia BTSów to można i z 15 km.
ok to swietnie, a teraz juz ostatie pytanie , ANTENA KIERUNKOWA. gdzie to kupic i jak to potem zainstalowac/podlaczyc ? wielkie dzieki
Awatar użytkownika
hubikas
Stały użytkownik forum

Z tego co wyczytalem na http://www.poznan.gsm.g.pl to w Dusznikach stoi BTS Plusa ale nie ma EDGA, musialbys "wbic sie" w BTS w Pniewach na ul.Wronieckiej gdzie jest EDGE.
Jesli mieszkasz "po drodze" masz ten BTS'a w Dusznikach i chcialbys zlapac sygnal z Pniew to bedzie problem, po pierwsze to musialbys miec telefon w wlaczonym NetMonitorem, aby wymusic na komorce by lapala sygnal tylko i wylacznie z Pniew, co do antenty to polecam sklep internetowy Dipola:
http://www.dipol.com.pl/market.php?sid= ... r=25&mode=

moze nie maja najtaniej ale sa sprawdzeni pod wzgledem jakosci sprzedawanego towaru, opczywiscie zeby taka antenke podlaczyc pod komorke, musi ona miec wyjscie na zewnetrzna antene.
Mato?ek

Post autor: Mato?ek »

Kupiłem antenę ATK-20.Teraz mam 12 Kb/s.Btsa widzę z dachu i nie ma żadnych przszkód terenowych.Co zrobić,żeby był szbszy?
Awatar użytkownika
lkmc
Stały użytkownik forum

Post autor: lkmc »

@Matolek, jaki modem ??
N6220 & moto c975
Awatar użytkownika
hubikas
Stały użytkownik forum

Kolega Matołek korzysta z Sony Ericsona GC89, wiec teoretycznie powinien wyciagnac ok 30kB/s.
Byc moze powodem tak slabego transferu jest odleglosc od BTS'a :?:
Awatar użytkownika
lkmc
Stały użytkownik forum

Post autor: lkmc »

Nie wiem gdzie kolega Matołek mieszka, ale jesli jest to jakis silnie zurbanizowany teren to przyczyna moze byc obciazenie sieci. Moze warto sie "rozejrzec" po okolicy za innym BTSem, majac do dyspozycji ATK20 teoretycznie masz w zasiegu BTSy w promieniu powiedzmy 15km.
N6220 & moto c975
krak99

Post autor: krak99 »

witam.....

Kod: Zaznacz cały

Nie wiem dlaczego ale jakos nikt nigdzie nie mowil ze modemy kupowane razem z abonamentem to jakies odpadki z kibla. Bo jesli modem w srodku dnia wysyla i odbiera pare pakietow raz na pare sekund to nawet strony sie ladowac nie chca. 

Brak mozliwosci wyslania rowniez zalacznika do emaila to tez paranoja. Zebym musial kupowac telefon za 800pln tylko po to zeby zaczelo jakos dzialac to lekka przesada. 

Mowicie ze najpierw kozystacie z takich forow jak to. Tak zgadza sie ale nie widze wypowiedzi niegdzie takiej jak moja. Dlatego pisze ja osobiscie. MOJE ZDANIE NA TEMAT TEGO INTERNETU. Szczegolnie ze z tego co wiem to GPRS/EDGE/UMTS w innych krajach prezentuja sie o niebo lepiej. U nas np. UMTS jest minimalnie lepszy od EDGE. Ja rozumiem ze technologoia dopiero niby wdrazana jest, ale wypadalo by chociaz przerobic nadajniki GPRSowe w wiekszych miastach na EDGE. A nie czlowiek w swoim pokoju pod jedna sciana lapie EDGE a pod druga GPRS. 

A co do wyjazdu do innych krajow, oczywiscie koncze szkole i juz mnie tu nie ma. Lece do moich 8mbit / 1mbit za 60zl bez dzielenia na 100 osob. Wypowiem sie tez na temat netu radiowego tam.
jak widze kolega na prawde uzywa cegos co sie zwie net gsm...buhahahaha
Ludzie nie bierzcie tego dziadostwa!!!!!!!!Mam iplusa mieszkam w centrum Łodzi.Na modemie comander ktory ma klase 6 edge transfer 5kilo a stabilnosc tego czegos to juz masakra!!!
Tutaj zauwazylem ze udzielaja ludzie ktorzy to tak zachwalaja sa albo z plusa albo przez nich naslani a ja mam to fizycznie i to nie dziala!!!!!!!A reklamacje itd to mozna o kant potluc bo mi odpisali ze bloki stoja dlatego nie mam transferu wyzszego po nastepnej reklamacj dostalem odpowiedz ze juz wyczerpalem reklamacje i takie tam bzdury....
Mam to juz ponad rok i nigdy mi to nie pracowalo,smiec i tyle.Nie dla iplus!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ktos pisal ze na comander ma 230kb:)buhahahahaobudz sie kolego.Comander to max 177/180kb i nic wiecej
pozdrawiam "szczesliwych uzytkownikow iplus"
krak99
krabol

Post autor: krabol »

Sory kolego ale fakt, iż nie jestes w zasięgu EDGE (wynika to miedzy innymi z tego ze masz transfer 5kB/s, tak napisales) nie uprwania cie do krytykowania iPlusa. Ja mam nokie 6020, mieszkam 200 metrów od BTS-a i na EDGE class 6 łapie 173 kb/s (jakies 22 kB/s). Jedyną wadą iPlusa, jaka jest dość widoczna, jest ograniczenie transferu :(. To jest główna bolączka. A jeśli chodzi o pingi to o dziwo ping z oneta jaki osiągam, to 300 - 360 ms (to nie żart). Myśle że Iplus nie jest zły dla ludzi, którzy przywiazuja wage do kosztów. Na moim terenie niestety nie ma neostrady, wiec Iplus był dla mnie najtansza opcja. Dodatkowo byla promocja w sklepie Vobis (oferują iPlusa) I mam poł roku abonamentu za darmo! Wiec jesli mam umowe na rok to mi wychodzi 30 zł miesiecznie. Wiec grosze. Dziekuje i pozdrawiam.
iPlus + NOKIA 6020 + kabel podrobka = 22 KB/s max
stempik

Post autor: stempik »

iPlusa mam w pracy, ot komunikator www, nic ponadto, więc wydawało mi się że powinno wystarczyć. Nie pomyliłem się, wydawało mi się, bo to co jest to poprostu porażka. Z internetem łączę się na 115 kilo Za modem robi siemensa c65 z dołączonym do niego oryginalnym porogramowaniem. Simek , kabelek , kompik , poprostu bajka . i tak jeszcze z godzinkę bo już po godzince ze 115 kilo robi się 9600. Najpierw oczywiście zdycha i to 9600 mam po ponownym zalogowaniu.( centrum Łodzi hala na Górniaku) jak ktoś już napisał wcześniej wszystko jest cacy za przeproszeniem Szanownych Państwa na głębokiej prowincji. bo w miastach już gorzej. Mieszkam w Łodzi i w pracy mam simdate srednio płacę za to 30 zł /m-c. wydatek nie jest duży powiecie i to pewnie racja , ale w domu mam toyę podzieloną na czterech użytkowników więc tu wydaje 20 zł/m-c. jednego z drógim nawet nie ma co porównywać. Zastanawiam się więc nad erą za 39 złotych netto bez umowy , wpierw jednak zmienię sobie siemensa na nokię 6021 lub motkę v360. Jeśli ma ktoś z nimi jakieś doświadczenia w plusie lub erze. byłbym wdzięczny
ODPOWIEDZ