Cześć, na wstępie zaznaczam że czytałem już wiele tematów i postów na forum i próbowałem działać z problemem, który przedstawię poniżej na własną rękę - niestety jest tylko gorzej, uznałem więc, że zamiast kombinować i uceglić modem do reszty, poproszę Was o pomoc.
Posiadam modem Huawei e3372s-153, modem był w wersji no hilink, ale przerobiłem go kiedyś na hilink - tak, by bez problemów działał z moim routerem. Niestety modem stracił sieć - nie ma zasięgu na żadnej z sieci, częstotliwości etc, w "statistics" pokazywał w wielu miejscach "unknown". Poczytałem w googlach i szukając rozwiązania próbowałem przywracać modem do ustawień fabrycznych, wgrywać inny soft - bezskutecznie. Teraz modem nie uruchamia się (tzn nie działa strona 192.168.8.1).
Na domiar złego, moim "awaryjnym" modemem z inną kartą jest inny model Huaweia, i wgrywanie sterowników i pliczków które potrzebne są do odratowania e3372 jakby to powiedzieć, mieszają mi w działaniu tego awaryjnego modemu.
Potrzebowałbym więc instrukcji, procedury, jak krok po kroku przeprowadzić jak podejrzewam, czyszczenie tego mojego niesprawnego modemu i wgrywanie na nowo firmware - tak, żebym pościągał sobie wszystko co potrzebne, odłączył internet i modem awaryjny i to wszystko zrobił. Jak zaznaczyłem na początku, wiem, że jest na forum już wiele tego typu poradników, jednak nie wszystkie traktują dokładnie o tym (bo np. dotyczą modelu z H na końcu), w niektórych linki są już nieaktywne.
Czytałem jeszcze o metodzie na igłę, jeśli wykonanie jej będzie niezbędne to prosiłbym również o podpowiedź w tym zakresie, albo post z dokładniejszą instrukcją łączenia tych pinów na modemie.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
Huawei e3372s - brak sieci, no service
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
- radius
- ** Moderator **
Re: Huawei e3372s - brak sieci, no service
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
-
- Użytkownik forum
Re: Huawei e3372s - brak sieci, no service
Dziękuję za ten link, przeglądałem już tamten temat ale nie mogłem połapać, spróbowałem jeszcze raz, pościągałem wszystkie potrzebne mi pliki, skorzystałem z innego komputera nie "skażonego" żadnymi modemami huawei i.. działa!!!
Dla potomnych - wykorzystałem metodę z instrukcji z pliku modem.pdf, który to przewija się na forum, ale musiałem:
- po punkcie 5 ręcznie wgrać sterownik (bo nie wyświetliło mi się urządzenie "Android Single ADB Interface" tylko Balong 7.2 i jakieś chińskie znaczki) - robi się to poprzez rozpakowanie instalatora .exe sterownika ADB (czyli pliku HUAWEI_ADB_Driver_Setup) 7-zipem i wyciągnięcia ich z folderu TEMP,
- pliki z folderów repair i recovery z paczki "naprawczej" pozamieniałem na takie, które znalazłem w paczce "E3372s_fastboot_repair_english",
- w punkcie 6 zamiast "balong_usbdload -p5 usblsafe.bin" wpisałem "balong_usbdload -p5 usblsafe-e3372s",
- firmware i WEBUI pobrałem oczywiście do wersji 3372s.
W każdym razie wszystko już działa jak dawniej, przepraszam za zamieszanie, ale widocznie potrzebowałem by ktoś mi jeszcze raz podrzucił tamten temat, przysiadając się do tego na spokojnie dało radę ogarnąć
Dla potomnych - wykorzystałem metodę z instrukcji z pliku modem.pdf, który to przewija się na forum, ale musiałem:
- po punkcie 5 ręcznie wgrać sterownik (bo nie wyświetliło mi się urządzenie "Android Single ADB Interface" tylko Balong 7.2 i jakieś chińskie znaczki) - robi się to poprzez rozpakowanie instalatora .exe sterownika ADB (czyli pliku HUAWEI_ADB_Driver_Setup) 7-zipem i wyciągnięcia ich z folderu TEMP,
- pliki z folderów repair i recovery z paczki "naprawczej" pozamieniałem na takie, które znalazłem w paczce "E3372s_fastboot_repair_english",
- w punkcie 6 zamiast "balong_usbdload -p5 usblsafe.bin" wpisałem "balong_usbdload -p5 usblsafe-e3372s",
- firmware i WEBUI pobrałem oczywiście do wersji 3372s.
W każdym razie wszystko już działa jak dawniej, przepraszam za zamieszanie, ale widocznie potrzebowałem by ktoś mi jeszcze raz podrzucił tamten temat, przysiadając się do tego na spokojnie dało radę ogarnąć