Router Huawei B525 sam pobiera dane
Moderator: Moderatorzy
- wzbyszko
- Stały użytkownik forum
Router Huawei B525 sam pobiera dane
Może ktoś miał podobny przypadek i coś wie na ten temat. Mam huawei b525s-23a związku z częstym FUP w Plusie zacząłem obserwować co mi pobiera dane. Wiem że router co jakiś czas w celu sprawdzenia sieci pobiera po parę KB, ale mój w określonych godzinach 00-01, 08-09, 17-18 pobiera po około 300-400 MB. I jest ten przypadek nawet jak nic nie jest włączone poza routerem i switchami. Miesięcznie to sporo wychodzi. Szkoda że router nie ma jakiegoś harmonogramu żeby ustawić wyłączenie Internetu jak nie jest potrzebny.
A druga sprawa to dysk podłączony do USB routera. Mam go sformatowanego NTFS i wszystkie komputery w sieci go widzą. Wszystko można w nim robić z plikami do 2MB tak jakby był sformatowany FAT32, a jak podłącze go bezpośrednio pod komputer to przyjmuje też duże pliki. Jak te duże pliki są już na dysku i podpięty jest pod router to też można z nimi wszystko robić to znaczy przenosić, kasować.
A druga sprawa to dysk podłączony do USB routera. Mam go sformatowanego NTFS i wszystkie komputery w sieci go widzą. Wszystko można w nim robić z plikami do 2MB tak jakby był sformatowany FAT32, a jak podłącze go bezpośrednio pod komputer to przyjmuje też duże pliki. Jak te duże pliki są już na dysku i podpięty jest pod router to też można z nimi wszystko robić to znaczy przenosić, kasować.
- wzbyszko
- Stały użytkownik forum
Re: Router Huawei B525 sam pobiera dane
Szkoda że ten przypadek jest tylko u mnie. Pisałem o tej sprawie do forum Huawei i też brak porady. Mam z tej strony firewall, ale boję się zastosować. ftp://serv.valdikss.org.ru/Downloads/Hu ... are/B525s/ . Może by to pomogło, ale to ruska strona.. I jeszcze jedno w routerze jest link do apki HUAWEI HiLink, która nie współdziała z tym routerem. Jeszcze jedna głupota Huawei. Huawei ma chyba kłopoty bo co raz gorzej z obsługą klienta, żadnej pomocy. W tej chwili mam oprogramowanie Plusa.
- radius
- ** Moderator **
Większość modów do Huaweia robią Rosjanie. Jeszcze nie słyszałem żeby w softach zaszywali robale.
Te dane to pobieranie czy wysyłanie?
Soft można zmienić i od tego bym zaczął:http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=11&t=50771 https://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=800482
Te dane to pobieranie czy wysyłanie?
Soft można zmienić i od tego bym zaczął:http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=11&t=50771 https://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=800482
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
- wzbyszko
- Stały użytkownik forum
Pobieranie i to tak pomiędzy 300 a 400 MB. Tak jak pisałem wiadomo że router dla sprawdzenia sieci pobiera po parę KB, ale nie tyle.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Gdzieś wyczytałem ( ale to może być fejk ) że Hua zaszył jakiegoś konia który uaktywnia się po wykonaniu połączenia z Chińskim serwerem lub telefonu na numer z państwa środka.Podobno śledztwo trwa. U mnie w Play te połączenia sprawdzające nie są wliczane do pakietu. Teraz specjalnie sprawdziłem, wielkości wahają się różnie od 20 kB do 4 MB dobowo.
poz Hermogenes
poz Hermogenes
- radius
- ** Moderator **
Ostatnio wszystkie ataki które śledziłem wyglądały podobnie. Przez lukę w sofcie hakerzy podmieniali DNSy. Także jeśli nie chcesz zmieniać softu skontroluj chociaż tę sekcję i ustaw DNS od OpenDNS, Cloudflare czy Google. I poobserwuj.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
- wzbyszko
- Stały użytkownik forum
Soft z chęcią bym zmienił, ale przez zwykłe wgranie. Nie kombinowaniem przez igerowanie w wewnątrz routera. W pierwszym poście viewtopic.php?f=11&t=50771 widziałem jakieś lutowanie. Wolałbym tego uniknąć i wgrać soft po staremu z poziomu routera.
-
- Stały użytkownik forum
Zmiana softu nie wymaga żadnego lutowania. Wystarczy odkręcić 3 śrubki, użyć jakieś drutu do zwarcia, np spinacz biurowy albo szpilka i wykazać się odrobiną cierpliwości. Jeśli będziesz postępować zgodnie z opisem to po jakichś 40 minutach będziesz mieć nowy soft.
- radius
- ** Moderator **
Taki już urok wgrywania czegoś alternatywnego.
Jeśli nie czujesz się na siłach pytaj tutaj czy spotkali się z takim problemem: https://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=800482
Jeśli nie czujesz się na siłach pytaj tutaj czy spotkali się z takim problemem: https://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=800482
- Tinkas
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Masz publiczne IP? Może z zewnątrz coś Cie skanuje?
Najlepiej byłoby puścić ruch przez jakiś firewall, ale możesz też na szybko odpalić sobie Pi-hole na jakimś linuksie, ustawić DNSy na ruterze lokalnie na Pi-hola i zobaczyć jakie zapytania wychodzą z rutera. Ale nie jestem pewien, czy na tym ruterze można zmienić adresy DNSów.
Najlepiej byłoby puścić ruch przez jakiś firewall, ale możesz też na szybko odpalić sobie Pi-hole na jakimś linuksie, ustawić DNSy na ruterze lokalnie na Pi-hola i zobaczyć jakie zapytania wychodzą z rutera. Ale nie jestem pewien, czy na tym ruterze można zmienić adresy DNSów.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Słyszałem, że częśc populacji podłącza sie do routerów i odpala szkalne kule celem pobrania bazy z wynikami lotto, część hakjerów wykorzystuje routery do obliczen rozproszonych, więc zmieniaja dns-y w nich, przy okazji by mieć dużą moc obliczeniową...
Robi was w balona a wy łykacie jak młode pelikany.
Napisał, że ma rutgera, nie zmieniał firmware i ma jakies swith-e podłączone to kto wie co tam jeszcze jest podłączone, może sąsiad przez wifi
Niech podłączy router, zresetuje do fabryki, wyłączy wifi, odłączy przewody i wróci za 24h i sprawdzi transfer... jak będzie nabite uwierze, że to jakiś hakjer używa go w swojej sieci kwantowej. Inaczej to prędzej będzie odgórne zarządzenie plusa by dodawać zużycie w billingach plusa by szybciej włączać FUP wszak ich sieć trzeszczy jak stary wiklinowy kosz z dziurą.
Są jeszcze inne teorie jesli to nie on ani sąsiad zasysa internet w okreslonych godzinach... Np transmisja z księżyca z danymi do obliczen jak bardzo jest pusty, długość ziemi wszak jest płaska, spis płyt głównych do pc w których huawei zamontował czipy, ewentualnie przesyłają tam rozmowy przechwycone poprzez smartfony huawei wszak ma dysk podpięty.
Robi was w balona a wy łykacie jak młode pelikany.
Napisał, że ma rutgera, nie zmieniał firmware i ma jakies swith-e podłączone to kto wie co tam jeszcze jest podłączone, może sąsiad przez wifi

Niech podłączy router, zresetuje do fabryki, wyłączy wifi, odłączy przewody i wróci za 24h i sprawdzi transfer... jak będzie nabite uwierze, że to jakiś hakjer używa go w swojej sieci kwantowej. Inaczej to prędzej będzie odgórne zarządzenie plusa by dodawać zużycie w billingach plusa by szybciej włączać FUP wszak ich sieć trzeszczy jak stary wiklinowy kosz z dziurą.
Są jeszcze inne teorie jesli to nie on ani sąsiad zasysa internet w okreslonych godzinach... Np transmisja z księżyca z danymi do obliczen jak bardzo jest pusty, długość ziemi wszak jest płaska, spis płyt głównych do pc w których huawei zamontował czipy, ewentualnie przesyłają tam rozmowy przechwycone poprzez smartfony huawei wszak ma dysk podpięty.
- wzbyszko
- Stały użytkownik forum
Nikogo nie robię w balona. Router ma WiFi zabezpieczone hasłem i byle kto nie złamie go bo jest porządne. W routerze jest wykaz urządzeń podłączonych obecnie i poprzednio. Jest nazwa i adres MAC. W rejestrze systemu routera są pokazane wszystkie operacje włącznie z atakami.
Router ma zaporę włączoną i oczywiście nie znam jej jakości. Ustawienie ręcznie DNS od OpenDNS chyba pomogło. Przedtem miałem z automatu Plusa. Jeszcze obserwuję pobieranie. Do rutera non stop podłączone są tylko dwa switch TP Link, tuner satelitarny HD 5500s, który odłączałem dla sprawdzenia co pobiera dane i pod USB routera podłączony dysk Samsunga 1TB.
Router ma zaporę włączoną i oczywiście nie znam jej jakości. Ustawienie ręcznie DNS od OpenDNS chyba pomogło. Przedtem miałem z automatu Plusa. Jeszcze obserwuję pobieranie. Do rutera non stop podłączone są tylko dwa switch TP Link, tuner satelitarny HD 5500s, który odłączałem dla sprawdzenia co pobiera dane i pod USB routera podłączony dysk Samsunga 1TB.
- wzbyszko
- Stały użytkownik forum
Może komuś się przyda mój opis po paru miesiącach użytkowania LTE. Mam Huawei B525 z firmware Plusa i ich abonament 60Gb, anteny wewnętrzne dwa patyki, dobrane po wielu próbach. Nie polecanej firmy. Dziwne ale poprawiają moc sygnału. Mieszkam w Mińsku Mazowieckim bez możliwości na światłowód z kabelkiem miedzianym na ulicy i mam trzy BTS zasłonięte blokami w odległości około 700 m do 1000 m z pasmami LTE od 800 do 2600. Dostawców Aero2, Orange, Play, Plus i T-Mobile. Co miesiąc kto inny jest najlepszy poza Play, które u mnie nadaje najsłabiej. Dlatego myślę, że testy, które polecacie są mało warte. Odnoszą się do danej chwili, a za miesiąc mogą być inne i jak ktoś ma do wyboru różnych operatorów to ciężko polecić jedynego. Kiedyś pisałam że mój router sam pobiera dane. Dziennie niecałe 1Gb danych zawsze o tej samej porze. I po instalacji kart innych operatorów, oraz DNS zawsze to samo. Nie Plusa. Okazało się, że robią to tylko dziady z Plusa. Wygląda na to, że specjalnie zwiększają pobieranie danych, a po pobraniu 182Gb danych co miesiąc dają FUP taki, że strony nie otwierają się i muszę wkładać karty innych operatorów. Dzięki temu odkryłem, że to Plus robi mnie w balona oraz która sieć jest najlepsza w nadawaniu danych.
- onken
- ** Moderator **
Płacisz za 60 GB , pobierasz 182 i narzekasz jeszcze na FUPa
?
Litości

Litości

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
- wzbyszko
- Stały użytkownik forum
Do FUPa przyzwyczaiłem się. Chociaż inni pobierają więcej i go dostają. Śmieszne tylko równe 182Gb co miesiąc i dane pobierane przez router około 30Gb miesięcznie, oraz reklama Plusa LTE bez końca. Połowe abonamentu Plus kradnie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Dawno już takich głupot nie czytałem, płacisz za 60GB, dostajesz 180 i jeszcze narzekasz? Nie kradnie a raczej daje Ci 2 razy więcej niż zapłaciłeś.wzbyszko pisze:Do FUPa przyzwyczaiłem się. Chociaż inni pobierają więcej i go dostają. Śmieszne tylko równe 182Gb co miesiąc i dane pobierane przez router około 30Gb miesięcznie, oraz reklama Plusa LTE bez końca. Połowe abonamentu Plus kradnie.
Nie pomagam na PW!
- onken
- ** Moderator **
Matematyka się kłania 
3x więcej
Wojtku

3x więcej

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
- Tinkas
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Następny co mu kradną i jedyne co potrafi to płakać na forum...
-
Wydaje mi się, że kolega myśli także o transferze nocnym, który chyba 200 GB wynosi.
- wzbyszko
- Stały użytkownik forum
Ja nie narzekam tylko napisałem jak router sam pobiera dane. Bo to odkryłem. Że to dzieje się tylko przy SIM Plusa. Udało mi się to wyjaśnić. A trzy razy więcej to wcale nie jest to bardzo dużo w dzisiejszych czasach. W pierwszym miesiącu było więcej i bez FUPa. Zbyt wielu zwolenników Plusa to nie ma co narzekać. Przyzwyczaiłem się do FUPa co miesiąc i od razu wkładam kartę innych operatorów, a mam wszystkie.
Przypomnę punkt z regulaminu Plusa "§ 2 PAKIETY TARYFOWE I INNE UPRAWNIENIA ABONENTA
4. Po przekroczeniu w jednym Okresie rozliczeniowym podstawowego limitu transmisji danych wynikającego z wybranego Promocyjnego Planu Cenowego, prędkość transmisji danych zostanie obniżona do prędkości maksymalnej 32 kb/s, chyba że Abonent korzysta z Usługi „LTE bez końca”."
I co z tego, że mam "LTE bez końca" skoro w pewnych przypadkach może jednak nastąpić obniżenie prędkości maksymalnej z uwagi na punkt 6 tego paragrafu.
"6. W celu umożliwienia wszystkim Abonentom sprawiedliwe korzystanie z sieci Polkomtel stosuje zasady Fair-Usage-Policy („FUP”). Celem FUP jest zapewnienie każdemu z Abonentów możliwość sprawiedliwego korzystania z Usług niezależnie od ilości przesłanych danych. Realizowane jest to poprzez przydzielanie odpowiednich wartości parametrów dostępu do sieci telekomunikacyjnej zgodnie z rosnącym zużyciem danych, w tym obniżenie prędkości transmisji danych do prędkości maksymalnej 32 kb/s."
Z tego punktu wynika, że mogą robić co chcą i kiedy chcą. Myślałem, że na tym forum wszystkim można się podzielić.
Przypomnę punkt z regulaminu Plusa "§ 2 PAKIETY TARYFOWE I INNE UPRAWNIENIA ABONENTA
4. Po przekroczeniu w jednym Okresie rozliczeniowym podstawowego limitu transmisji danych wynikającego z wybranego Promocyjnego Planu Cenowego, prędkość transmisji danych zostanie obniżona do prędkości maksymalnej 32 kb/s, chyba że Abonent korzysta z Usługi „LTE bez końca”."
I co z tego, że mam "LTE bez końca" skoro w pewnych przypadkach może jednak nastąpić obniżenie prędkości maksymalnej z uwagi na punkt 6 tego paragrafu.
"6. W celu umożliwienia wszystkim Abonentom sprawiedliwe korzystanie z sieci Polkomtel stosuje zasady Fair-Usage-Policy („FUP”). Celem FUP jest zapewnienie każdemu z Abonentów możliwość sprawiedliwego korzystania z Usług niezależnie od ilości przesłanych danych. Realizowane jest to poprzez przydzielanie odpowiednich wartości parametrów dostępu do sieci telekomunikacyjnej zgodnie z rosnącym zużyciem danych, w tym obniżenie prędkości transmisji danych do prędkości maksymalnej 32 kb/s."
Z tego punktu wynika, że mogą robić co chcą i kiedy chcą. Myślałem, że na tym forum wszystkim można się podzielić.
- onken
- ** Moderator **
Ale to od dawna wiadomo jak to jest w Plusie, nic nowego.
A bywało już nawet gorzej
Ciesz się tym co masz czyli 3x więcej niż to za co płacisz
A bywało już nawet gorzej

Ciesz się tym co masz czyli 3x więcej niż to za co płacisz

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Myślałem, że liczyłeś z nocnym. W obecnych czasach to lejek dostajesz szybko po przekroczeniu pakietu a ceny rosną więc raczej bym nie narzekał.
- onken
- ** Moderator **
W obecnych czasach kolega dostaje lejek po 182 GB
Więc chyba jednak nie tak od razu
Więc chyba jednak nie tak od razu

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Guru bezprzewodowy
Ale on lejek dostaje wcześniej a po 182GB jest 32Kb/s i po zabawie.Wcześniej FUP' nagradza' go pewnie lejkami ograniczającymi DL/UL. Ja mam 100GB za 30 zł i po 100GB dostaje od razu 0,5Mb/s. Plus i tak przewala ogromne ilości danych więc restrykcje wprowadza szybko i bardzo ochoczo bez jakichkolwiek reguł. Typowa rosyjska ruletka, nie od dziś wiadomo ze sieć Plusa w większości lokalizacji nie jest w stanie udźwignąć nawet z FUP takiego ruchu sieciowego. FUP i "troska" o użytkowników ich sieci to "sztandarowy wynalazek" tego operatora.
- wzbyszko
- Stały użytkownik forum
Lejek dostaje od razu po 182. Internet nie zwalnia wcześniej, a nocna taryfa to chyba tylko w Orange. Ten temat zaczołem bo nie wiedziałem dlaczego router sam pobiera tyle danych (30G miesięcznie to chyba sporo). Wszędzie pisałem to zapytanie i nikt nie wiedział. Mój przypadek akurat taki, że to Plus i wyjaśniało się.
- onken
- ** Moderator **
Plus też ma 200 GB w nocy, ale może być dodatkowo płatne.
Sprawdź.
A w ogóle tam kazdy narzeka na Plusa ale prawie każdy go ma
Sprawdź.
A w ogóle tam kazdy narzeka na Plusa ale prawie każdy go ma

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Guru bezprzewodowy
Dla mnie to internet ostatniego wyboru,tak naprawdę nie wiem po co go mam
. Prędkości i tak niezłe bo 10-30Mb/s ale i tak kilkakrotnie niższe niż w T-Mobile/Orange bo do Play nawet nie ma co porównywać.

- wzbyszko
- Stały użytkownik forum
Plus 200 nocą ma tylko dla promocji Ja + LTE lub Ja + POWER LTE 2.0, a ja mam PLUS internet 60.