Centrum mojej sieci jest Vigor Draytek 2920 do którego podłączony jest modem radiowy i, na próbę, Huawei E3131. Ten, podłączony pośrodku domu nie ma zupełnie zasięgu (16% wg wskazań routera). W związku z tym myślę o zewnętrznym "modemie" ethernetowym LTE, który będzie podłączony do Drayteka skrętką, którą mam wyprowadzoną na zewnątrz domu. Pozwoli to na optymalne ustawienie modemu LTE i podłączenie anten zewnętrzych krótkimi kablami (dodatkowo nie będę ich musiał ciągnąć do domu - ethernet już jest).
W związku z powyższym szukam prostego routera LTE, który może pełnić taką funkcję. Rozważam
- Netgear LB1111, LB2110
- Huawei B525 - jego wadą jest brak zasilania PoE no i to, że nie wiem czy długo wytrzyma na zewnątrz, nawet w obudowie hermetycznej.
- coś własnego, na bazie routera na LEDE albo Mikrotiku z modem LTE na PCI Express lub USB, zamknięte w obudowie hermetycznej
Moja lokalizacja to http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 57&zoom=13, jak widać najbliżej mam nadajniki Rosko oddalone o 4km i Krucz 5km. Oczywiście w każdą stronę jest mnóstwo drzew, w końcu to puszcza

Moje pytanie, który z powyższych sprzętów będzie najlepszy w moich warunkach i jakie do niego dobrać anteny.