zablokowanie trybu pracy na 3g
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
zablokowanie trybu pracy na 3g
Cześć,
posiadam Huwawei e3372 oraz router TL-MR3420 do którego wetknięty jest powyższy modem.karta w Nju (orange) Zasięg mam słaby speed test wychodzi od 10Mb/s ping na 38ms. Sam internet chodzi w miare ale podaczony mam streamer muzyczny po lanie do routera i tam zainstalowany tidal i mocno rwie połączenie. Jak włożę kartę T mobile to speed test wychodzi identyczne ale wcale nie rwie polaczenia. Najblizszy bts nalezy wlasnie do orange/t mobile. no i wymyśliłem ze może przełącza sie pomiędzy lte a 3g i dlatego rwie połączenie w tidal i streamerze, który nie ma dużego buforu tylko odtwarza jak leci. Antena zewnetrzna nic nie pomaga ( speed test jest lepszy ale rwie jak rwało)
chcialby zblokować modem na 3g ale nie ma takiej opcji w 192.168... na routerze. Jest jakiś na to sposób?
posiadam Huwawei e3372 oraz router TL-MR3420 do którego wetknięty jest powyższy modem.karta w Nju (orange) Zasięg mam słaby speed test wychodzi od 10Mb/s ping na 38ms. Sam internet chodzi w miare ale podaczony mam streamer muzyczny po lanie do routera i tam zainstalowany tidal i mocno rwie połączenie. Jak włożę kartę T mobile to speed test wychodzi identyczne ale wcale nie rwie polaczenia. Najblizszy bts nalezy wlasnie do orange/t mobile. no i wymyśliłem ze może przełącza sie pomiędzy lte a 3g i dlatego rwie połączenie w tidal i streamerze, który nie ma dużego buforu tylko odtwarza jak leci. Antena zewnetrzna nic nie pomaga ( speed test jest lepszy ale rwie jak rwało)
chcialby zblokować modem na 3g ale nie ma takiej opcji w 192.168... na routerze. Jest jakiś na to sposób?
-
- Guru bezprzewodowy
Re: zablokowanie trybu pracy na 3g
A jaka to wersja E3372 zwykła czy HiLink ? Zestaw z MR-3420 słabiutki, jaka to lokalizacja?
-
Wersja zwykła lokalizacja:
50.118898, 19.769305
50.118898, 19.769305
-
- Guru bezprzewodowy
BTS Networks z LTE1800 masz pod nosem, na nim tez 3G Z UMTS2100HSPA+DC./ Wymuszanie tylko lTe czy 3G z po przełożeniu E3372do USB komputera i za pomocą Managera połączeń. Zestaw słaby a jeśli MR-3420 na OFW i E3372 w wersji zwykłej to tragiczny. Ten router praktycznie nie nadaje się do obsługi modemów LTE.
-
- Guru bezprzewodowy
Przez program mdma też można wymusić 3g, jeśli dobrze pamiętam.
Ale ja na Twoim miejscu wymieniłbym soft w tp-linku na mifi - https://eko.one.pl/?p=mifi zyskałbyś wiele funkcji w tym wybieranie 4g/3g w panelu:
Ale ja na Twoim miejscu wymieniłbym soft w tp-linku na mifi - https://eko.one.pl/?p=mifi zyskałbyś wiele funkcji w tym wybieranie 4g/3g w panelu:
Dla typów połączenia "Modem USB (RAS)", "Modem USB (QMI)" lub "Modem USB (NCM)" możliwy jest wybór technologii połączenia:
- wg ustawień modemu - do modemu nie są wysyłane żadne polecenia zmiany technologii
- wybór automatyczny 4G/3G/2G - do modemu wysyłane jest polecenie automatycznego wyboru technologii
- tylko 4G (LTE) - do modemu wysyłane jest polecenie wyboru wyłącznie technologii 4G
- tylko 3G (HSPA/UMTS) - do modemu wysyłane jest polecenie wyboru wyłącznie technologii 3G
- tylko 2G (EDGE/GSM) - do modemu wysyłane jest polecenie wyboru wyłącznie technologii 2G
Nie każdy typ modemu pozwala na przełączenie rodzaju technologii. Niektóre modemy mogą wymagać restartu urządzenia po zmianie technologii.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
Zainstalwoałem mifi ale teraz to zupełnie nic nie mam. Nie ma wcale zakładki modem. jest tylko Wifi/dns/ i jakies ze 2 inne. Nie ma tu żadnych ustawieńdzejk pisze:Przez program mdma też można wymusić 3g, jeśli dobrze pamiętam.
Ale ja na Twoim miejscu wymieniłbym soft w tp-linku na mifi - https://eko.one.pl/?p=mifi zyskałbyś wiele funkcji w tym wybieranie 4g/3g w panelu:Dla typów połączenia "Modem USB (RAS)", "Modem USB (QMI)" lub "Modem USB (NCM)" możliwy jest wybór technologii połączenia:
- wg ustawień modemu - do modemu nie są wysyłane żadne polecenia zmiany technologii
- wybór automatyczny 4G/3G/2G - do modemu wysyłane jest polecenie automatycznego wyboru technologii
- tylko 4G (LTE) - do modemu wysyłane jest polecenie wyboru wyłącznie technologii 4G
- tylko 3G (HSPA/UMTS) - do modemu wysyłane jest polecenie wyboru wyłącznie technologii 3G
- tylko 2G (EDGE/GSM) - do modemu wysyłane jest polecenie wyboru wyłącznie technologii 2G
Nie każdy typ modemu pozwala na przełączenie rodzaju technologii. Niektóre modemy mogą wymagać restartu urządzenia po zmianie technologii.
-
dobra już udało mi się odpalić. Na 3g rwie sie troche rzadziej ale dalej rwie. nico to nie da. musze zmienic neta na t mobile.