Jaki sprzęt w tej lokalizacji- pomocy
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Jaki sprzęt w tej lokalizacji- pomocy
Witam.
Zgłaszam się do znawców tematu z uprzejma prośba o pomoc.
Mieszkam na Ul. Kaszubska 43, Miszewko , wojewodztwo pomorskie.
Nie mam zielonego pojęcia jakie wybrać urządzenie do odbioru internetu.
Internet i zasieg generalnie w tej likalizacji jest dość słaby. Sąsiedzi mówią ze maja T- mobile i jest wmiare ok.
Ja mam telefon w sieci Play i łapie w domu zawsze 2 kreski zasiegu LTE. Choć czasem podczas rozmowy wyjdzie mi z LTE i szuka sygnału. Orange w ogole nie ma. T- mobile baardzo słaby , plus tez cieńko ze ledwo pogadać można. Jak wchodze na strone BTS search to pokazuje mi sporo anten play ale te najblizsze to "maszt własny"(nie wiem o co chodzi z tym) jak kupiłem palucha pod usb W Play'u to łapie tylko 4g a czasem to na 3g+ mnie przelacza. Do tego bardzo niestabilny Nie wiem o co chodzi- tak słaby by był ten mały modem ?.
Generalnie nie chce wydawac niepotrzebnie pieniedzy i załatwić to raz a porządnie - czyli antena zewnętrzna.
Jaką najlepiej wybrać.
Natrafiłem gdzieś na takie urządzenie, polecone przez pare osób:
Mikrotik SXT LTE
https://www.eltro.pl/mikrotik-routerboa ... dTEALw_wcB
Czy może coś jeszcze innego.
Pozdrawiam
Adrian
Zgłaszam się do znawców tematu z uprzejma prośba o pomoc.
Mieszkam na Ul. Kaszubska 43, Miszewko , wojewodztwo pomorskie.
Nie mam zielonego pojęcia jakie wybrać urządzenie do odbioru internetu.
Internet i zasieg generalnie w tej likalizacji jest dość słaby. Sąsiedzi mówią ze maja T- mobile i jest wmiare ok.
Ja mam telefon w sieci Play i łapie w domu zawsze 2 kreski zasiegu LTE. Choć czasem podczas rozmowy wyjdzie mi z LTE i szuka sygnału. Orange w ogole nie ma. T- mobile baardzo słaby , plus tez cieńko ze ledwo pogadać można. Jak wchodze na strone BTS search to pokazuje mi sporo anten play ale te najblizsze to "maszt własny"(nie wiem o co chodzi z tym) jak kupiłem palucha pod usb W Play'u to łapie tylko 4g a czasem to na 3g+ mnie przelacza. Do tego bardzo niestabilny Nie wiem o co chodzi- tak słaby by był ten mały modem ?.
Generalnie nie chce wydawac niepotrzebnie pieniedzy i załatwić to raz a porządnie - czyli antena zewnętrzna.
Jaką najlepiej wybrać.
Natrafiłem gdzieś na takie urządzenie, polecone przez pare osób:
Mikrotik SXT LTE
https://www.eltro.pl/mikrotik-routerboa ... dTEALw_wcB
Czy może coś jeszcze innego.
Pozdrawiam
Adrian
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaki sprzęt w tej lokalizacji- pomocy
Optymalny zasięg to Play z BTS-a Miszewko na którym działa LTE2600, lTE2100, LTE1800 i LTE800 i ich agregacja. Pozostałych operatorów można sobie darować. Orange i t-Mobile mają zasięg na swoich LTE800 z Baraniewic. Plus ma BTS w Żukowie z LTE2600, LTE1800aero2. najpierw test sygnału Play na zewnątrz na telefonie LTE android i aplikacji Network Cell Info i speedtest.
- radius
- ** Moderator **
Z czystej ciekawości kto i gdzie polecał Ci takiego gniota?
Zainstaluj Network Cell Info i wstaw screenshot zakładki Wskaźnik dla różnych operatorów.
Ps. Najlepiej z telefonu na Android 7 lub wyżej. A może masz jakiś telefon Samsunga?
Zainstaluj Network Cell Info i wstaw screenshot zakładki Wskaźnik dla różnych operatorów.
Ps. Najlepiej z telefonu na Android 7 lub wyżej. A może masz jakiś telefon Samsunga?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
-
- Użytkownik forum
Dzieki bardzo za odpowiedz.
Wychodzi na to ze ciala dalem
Bylem pewien- nie wiem czemu, ze najlepszy zasieg ma tutaj plus i play.
Przynajmniej wczesniej myslalem ze Plus tez ma super zasieg bo facet od instalacji alarmowej radzil nam zalozyc go na karcie plusa, ze niby sprawdzal tez inne i ten byl najlepszy.
Wzialem juz telewizje z cyfrowego polsatu bo ich internet tez jest na plusie.
A mialem tez do wyboru NC+ a oni maja z kolei internet z play i w pakiecie bym o wiele lepiej na tym wyszedl
ehhh
Chyba ze Play ma cos osobno w swojej ofercie. Z zona razem mamy telefony w play moze nie bedzie tragedii.
Zrobie test na telefonie i dam znac abyscie mi doradzili jakiej anteny uzyc.
Tak z ciekawosci na BTS co to znaczy "antena wlasna" ? niektore sa jakby zarejestrowane i dokladnie opisane a inne jest tylko napisane cos takiego.
Pozdr.
Wychodzi na to ze ciala dalem

Przynajmniej wczesniej myslalem ze Plus tez ma super zasieg bo facet od instalacji alarmowej radzil nam zalozyc go na karcie plusa, ze niby sprawdzal tez inne i ten byl najlepszy.
Wzialem juz telewizje z cyfrowego polsatu bo ich internet tez jest na plusie.
A mialem tez do wyboru NC+ a oni maja z kolei internet z play i w pakiecie bym o wiele lepiej na tym wyszedl

Chyba ze Play ma cos osobno w swojej ofercie. Z zona razem mamy telefony w play moze nie bedzie tragedii.
Zrobie test na telefonie i dam znac abyscie mi doradzili jakiej anteny uzyc.
Tak z ciekawosci na BTS co to znaczy "antena wlasna" ? niektore sa jakby zarejestrowane i dokladnie opisane a inne jest tylko napisane cos takiego.
Pozdr.
-
- Guru bezprzewodowy
A co przemawia za tym by do TV sat brać internet z CP/Plusa? Nic , w ramach SmartDom4 jest na niego 10 zł zniżki. W CP oferta ze sprzętem na użyczenie, słaba i droga do tego z FUP. W Plusie to samo ale sprzęt na raty. W nc+ bierze się TV sat i nic więcej bo ich oferta z internetem na sieci Play to dno i metr mułu. Ceny jak w Play a sprzęt to jakieś muzealne nieporozumienie. W Play klienci usług głosowych maja też rabat 10 zł na internet. 90% facetów montujących monitoring w domach nie ma żadnej wiedzy o internecie mobilnym, pisze to na podstawie własnych doświadczeń w tym temacie.
-
- Użytkownik forum
Ciekawe co w Play dostane.
Jak dzwonilem do Play na infolinie i do NC+ z zapytaniem o internet to mieli podobne oferty za podobna cene.
Wiec juz nie wiem jak to jest.
Sporo telewizji internetowej ogladalem do tej pory co miesiac z 200GB nawet mi schodzilo.
No nic zobaczymy. Telewizje z CP mam za 50 zl w tym dosc sporo kanalow filmowych.
Ciekawe ile za dobrego neta zabule.
Do tego jakis dobry router bede musial zakupic.
Rozbawilo mnie jak w NC+ sie reklamuja ze maja super dekoder 4K za 1 zl w promocji, ciekawe co mozna na nim w 4K poogladac
Wszedzie nabijaja ludzi w butelke.
Jak dzwonilem do Play na infolinie i do NC+ z zapytaniem o internet to mieli podobne oferty za podobna cene.
Wiec juz nie wiem jak to jest.
Sporo telewizji internetowej ogladalem do tej pory co miesiac z 200GB nawet mi schodzilo.
No nic zobaczymy. Telewizje z CP mam za 50 zl w tym dosc sporo kanalow filmowych.
Ciekawe ile za dobrego neta zabule.
Do tego jakis dobry router bede musial zakupic.
Rozbawilo mnie jak w NC+ sie reklamuja ze maja super dekoder 4K za 1 zl w promocji, ciekawe co mozna na nim w 4K poogladac

Wszedzie nabijaja ludzi w butelke.
-
- Użytkownik forum
Witam
Zrobilem test predkosci internetu na zewnatrz tam gdzie docelowo by miala byc antena zewnetrzna.
Jaka antene do tego dobrac ? Niech to bedzie cos dobrego i sprawdzonego.
Dzieki za pomoc

Zrobilem test predkosci internetu na zewnatrz tam gdzie docelowo by miala byc antena zewnetrzna.
Jaka antene do tego dobrac ? Niech to bedzie cos dobrego i sprawdzonego.
Dzieki za pomoc

-
- Guru bezprzewodowy
speedtest w godzinach południowych właściwie bez znaczenia, nie wiadomo tez na którym z pasm LTE Play i z którego BTS-a. Podstawą sa testy sygnału i eNB, ECI pokazywane w Network cell Info i speedtest wieczorem.
-
- Użytkownik forum
Witam po przerwie
Zrobiłem testy w programach wieczorem i wyszło coś takiego.
Jaka antenę kupić ?
Zrobiłem testy w programach wieczorem i wyszło coś takiego.
Jaka antenę kupić ?
-
- Guru bezprzewodowy
Sygnał słaby na dodatek z wydmuszki LTE800 Play na 5MHz pasma z załozenia wolnej, BTS Miszewko. Przy tym sygnale na LTE800 i tak prędkość OK choć mi to wygląda na lejek 2Mb/s. Co to za karta Play, jaki masz router? W Play korzysta się z LTE2600 i jego agregacji z LTE1800 i LTE2100, pasma pojemnościowe o mniejszym zasięgu niz LTE800. Działają na BTS-ie Miszewko. To jest BTS full wypas z agregacja pasm w MIMO4x4, QAM256i dynamicznym zarządzaniem na 1800MHz( 15MHz pasma). Na takich mozna spokojnie uzyskać 150-250Mb/s jeśli są nieprzeciążone. Sam z takiego korzystam.
-
- Użytkownik forum
To wszystko screeny z tel. Nie mam jeszcze routera ani anteny.
Pytanie teraz co mam zrobić ? Mieszkam w domku jednorodzinnym. Bawić się w antenę zewnętrzną i próbować łapać LTE czy dać sobie spokój i tylko router w pokoju z mocną wbudowana antena.
Czy antena pod HSPA + będzie wolniej ale pewnie stabilniej
Pytanie teraz co mam zrobić ? Mieszkam w domku jednorodzinnym. Bawić się w antenę zewnętrzną i próbować łapać LTE czy dać sobie spokój i tylko router w pokoju z mocną wbudowana antena.
Czy antena pod HSPA + będzie wolniej ale pewnie stabilniej
-
- Guru bezprzewodowy
Żartujesz? Chcesz korzystać z internetu LTE na wysokich pasmach LTE bez anteny zewnętrznej ? To nie jest zabawa tylko wymóg, na LTE800 czyli paśmie zasięgowym masz słaby sygnał, telefon nie loguje się do szybkich LTE1800/LTE2100 nie wspominając o LTE2600 więc bez anteny zero szans w domu na sensowny internet. BTS Miszewko, odległy o około 2 km ma duzy potencjał. W Play korzysta się z B715( oferta 200GB za 70 zł i 249zł za router) z CC CA LTE2600+2100+1800 i anteny kierunkowej Dual LTE1800-2600MHz z Cybertecha ( koszt 200 zł) . Ewentualnie oferta 00GB za 80 zł i na użyczenie WF830 z agregacją 2 CC CA. To zewnętrzny punkt dostępowy CPE LTE z anteną o zysku 7-9dBi, składa się z zewnętrznego modemu LTE-A wbudowanego w antenę zasilany POE po Ethernet z routera wewnętrznego. W tym przypadku dodatkowa antena zbędna.
Zasadniczo to dziwna sprawa...bo masz maszt PLAY około 1km od siebie. Sam maszt mocno wypasiony (lepiej w PLAY obecnie nie ma) a łączysz się na 800Mhz. Pochodź w okolicy domu i poszukaj lepszego sygnału ale zasadniczo powinieneś mierzyć sygnał od strony Banina. Nie wiem dokładnie gdzie mieszkasz bo Google nie znajduje twojej ulicy w Miszewku. Podaj współrzędne to zobaczymy czy nie masz gdzieś po drodze jakiejś przeszkody terenowej.
-
- Guru bezprzewodowy
Powtórz test na zewnątrz, po drodze trochę lasu.
-
- Użytkownik forum
Test robiłem właśnie na zewnątrz.
W koło jest generalnie trochę lasu
A dom jest parterowy.
Moje współrzędne :
54.400201, 18.356071
W koło jest generalnie trochę lasu
A dom jest parterowy.
Moje współrzędne :
54.400201, 18.356071
Jeśli dom parterowy to możesz nie miec bezpośredniej widoczności z masztem bo masz ścianę lasu przed sobą...gdybyś maszt miał z 50m a ty dom z poddaszem to byś widział go z dachu. Jednakże to nie powinno być problemem w obecnej sytuacji. Masz nadajnik 1km od siebie wiec powinieneś odbierać wszystkie trzy pasma nawet jak jesteś zasłonięty lasem. Jeśli nie zależy ci na czasie to mógłbym podjechać do ciebie z moim zestawem i zrobilibyśmy testy ale ciężko mi teraz określić kiedy mógłbym być w twojej okolicy...jest to pewnie kwestia tygodnia.
-
- Użytkownik forum
Brzmi swietnie, nie spodziewałem się takiej pomocy 
Sąsiad ma coś takiego na dachu. Drugi widzę też.

Sąsiad ma coś takiego na dachu. Drugi widzę też.
-
- Użytkownik forum
To jaki zestaw lepiej wybrać ?matek451 pisze:Żartujesz? Chcesz korzystać z internetu LTE na wysokich pasmach LTE bez anteny zewnętrznej ? To nie jest zabawa tylko wymóg, na LTE800 czyli paśmie zasięgowym masz słaby sygnał, telefon nie loguje się do szybkich LTE1800/LTE2100 nie wspominając o LTE2600 więc bez anteny zero szans w domu na sensowny internet. BTS Miszewko, odległy o około 2 km ma duzy potencjał. W Play korzysta się z B715( oferta 200GB za 70 zł i 249zł za router) z CC CA LTE2600+2100+1800 i anteny kierunkowej Dual LTE1800-2600MHz z Cybertecha ( koszt 200 zł) . Ewentualnie oferta 00GB za 80 zł i na użyczenie WF830 z agregacją 2 CC CA. To zewnętrzny punkt dostępowy CPE LTE z anteną o zysku 7-9dBi, składa się z zewnętrznego modemu LTE-A wbudowanego w antenę zasilany POE po Ethernet z routera wewnętrznego. W tym przypadku dodatkowa antena zbędna.
70-80 zł ta 10 nie robi różnicy chce mieć tylko w końcu dobrego neta i jak największy limit GB do wykorzystania.
Póki co robię wszystko na tel

- radius
- ** Moderator **
Jedna antena do DVB-T, a druga do Internetu radiowego 2,4 lub 5 GHz.Szalik pisze:...Sąsiad ma coś takiego na dachu...
Pogadaj z Nim ile płaci i jakie ma prędkości. Czasami lepiej płacić lokalnemu przedsiębiorcy.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
-
- Użytkownik forum
Zapytam.
Tylko internet radiowy to pewnie prędkość rzędu max 15-30 MB/s
LTE do 250 MB/s
To chyba lepiej wystawić długa antenę i chwytać LTE ?
Tylko internet radiowy to pewnie prędkość rzędu max 15-30 MB/s
LTE do 250 MB/s
To chyba lepiej wystawić długa antenę i chwytać LTE ?
- radius
- ** Moderator **
A czemu tylko do 250 Mb/s (proszę o poprawienie jednostek) jak może być i 1 Gb/s
Ostro się zdziwisz jeśli się na tyle nastawiasz. Jeśli nie dziś to za pół roku, rok, półtora. To nie jest pasmo z gumy i tak jak kiedyś było 110 Mb/s w T-Mobile czy Orange tak dziś jest tyle ile każdy widzi.
Kiedyś było wyłącznie LTE800, więc ludzie wiedzieli, że z czasem dodadzą LTE1800, LTE2600 i prędkości odżyją. I tak było. Na chwilę. Teraz, gdy na stacjach jest komplet pasm, w wielu miejscach wdrożono modulację 256QAM, tryb MiMo 4x4 to co zrobią w przyszłości? NIC, bo nie ma już żadnych możliwości rozbudowy. Bloki mają tyle szerokości i raczej się nie zapowiada żeby je rozszerzano. Tylko Play być może dokupi 800 MHz po Sferii: https://www.telko.in/play-moze-byc-zain ... ma-800-mhz
Ja tylko upatruję nadzieję w POPC i rozwoju sieci w małych miejscowościach, gdzie zniesmaczeni przez LTE ludzie rzucą się na światłowód. Wtedy być może znów nastąpi poprawa.

Ostro się zdziwisz jeśli się na tyle nastawiasz. Jeśli nie dziś to za pół roku, rok, półtora. To nie jest pasmo z gumy i tak jak kiedyś było 110 Mb/s w T-Mobile czy Orange tak dziś jest tyle ile każdy widzi.
Kiedyś było wyłącznie LTE800, więc ludzie wiedzieli, że z czasem dodadzą LTE1800, LTE2600 i prędkości odżyją. I tak było. Na chwilę. Teraz, gdy na stacjach jest komplet pasm, w wielu miejscach wdrożono modulację 256QAM, tryb MiMo 4x4 to co zrobią w przyszłości? NIC, bo nie ma już żadnych możliwości rozbudowy. Bloki mają tyle szerokości i raczej się nie zapowiada żeby je rozszerzano. Tylko Play być może dokupi 800 MHz po Sferii: https://www.telko.in/play-moze-byc-zain ... ma-800-mhz
Ja tylko upatruję nadzieję w POPC i rozwoju sieci w małych miejscowościach, gdzie zniesmaczeni przez LTE ludzie rzucą się na światłowód. Wtedy być może znów nastąpi poprawa.
Jest jeszcze modulacja TDD która by uwolniła jeden blok częstotliwości z modulacji FDD...
Spojrzałem jeszcze na POPC2 i jeśli Orange rzeczywiście tam zrobi światłowody to np w Pomorskim w mojej Gminie oraz sąsiedniej będą światłowody nie tylko dla ludu ale także dla BTS-ow i wtedy LTE odżyję
i będzie infrastruktura pod 5G. Nawet teraz orange ma pozwolenia na BTS-y gdzie nie ma światłowodów ale będą a także na wszystkich BTS-ach wokół mnie ma już pozwolenia na pasma pojemnościowe. Mam nadzieje ze ten POPC2 im się uda
i ludzie odpuszcza LTE zwalniając zasoby.
Spojrzałem jeszcze na POPC2 i jeśli Orange rzeczywiście tam zrobi światłowody to np w Pomorskim w mojej Gminie oraz sąsiedniej będą światłowody nie tylko dla ludu ale także dla BTS-ow i wtedy LTE odżyję

-
- Użytkownik forum
matek451 pisze:Żartujesz? Chcesz korzystać z internetu LTE na wysokich pasmach LTE bez anteny zewnętrznej ? To nie jest zabawa tylko wymóg, na LTE800 czyli paśmie zasięgowym masz słaby sygnał, telefon nie loguje się do szybkich LTE1800/LTE2100 nie wspominając o LTE2600 więc bez anteny zero szans w domu na sensowny internet. BTS Miszewko, odległy o około 2 km ma duzy potencjał. W Play korzysta się z B715( oferta 200GB za 70 zł i 249zł za router) z CC CA LTE2600+2100+1800 i anteny kierunkowej Dual LTE1800-2600MHz z Cybertecha ( koszt 200 zł) . Ewentualnie oferta 00GB za 80 zł i na użyczenie WF830 z agregacją 2 CC CA. To zewnętrzny punkt dostępowy CPE LTE z anteną o zysku 7-9dBi, składa się z zewnętrznego modemu LTE-A wbudowanego w antenę zasilany POE po Ethernet z routera wewnętrznego. W tym przypadku dodatkowa antena zbędna.
Ten zestaw będzie ok ?
Taka antena dookolna musi być umieszczona gdzieś bardzo wysoko czy poprostu na zewnątrz wystarczy.
Wstrzymaj się jeszcze z zakupem. Mam oba w domu (B2368-66 - ten ze zdjęcia) i B715. Jak znajdę chwile to podjadę do Ciebie i się zrobi testy. B2368 przerabiam na anteny zewnętrzne bo w tej formie co jest teraz on ma anteny dookolne które są do wszystkiego czyli do niczego
.

-
- Użytkownik forum
Bike Brian
Wysłałem Tobie wiadomości na priv
Wysłałem Tobie wiadomości na priv
-
- Użytkownik forum
Kiedy mógłbyś podjechać ?
-
- Użytkownik forum
Witam Ponownie.
Myslałem że temat udało mi się zamknąć dzięki pomocy BikeBarian'a.
Niestety Internet wieczorem był nienajgorszy ale nadal bardzo przeciętny. Prędkosć wieczorem w granicach 25mb/s
w ciągu dnia już tylko 10Mb/s czasem mniej. Wlazlem na dach i kręciłem anteną a żona robiła speed testy
I nic z tego, szybciej się nie da. Antene kupiłem taką :
Antena Dualna LTE-A/4G 17dBi MIMO 1800-2600MHz
Może potrzebuję złapać pasmo 800Mhz ? i powinienem zakupić cos takiego:
Antena wielozakresowa MIMO 800-3000MHz LTE/HSPA+/GSM.
Najgorsze jest to, że internet w Routerze podłączonym do anteny mam z Playa. Telefony też mamy w Play.
I jak to jest że na tel. mam często szybszy internet niż z anteny 2 metry nad dachem
Pls help 
Myslałem że temat udało mi się zamknąć dzięki pomocy BikeBarian'a.
Niestety Internet wieczorem był nienajgorszy ale nadal bardzo przeciętny. Prędkosć wieczorem w granicach 25mb/s
w ciągu dnia już tylko 10Mb/s czasem mniej. Wlazlem na dach i kręciłem anteną a żona robiła speed testy

I nic z tego, szybciej się nie da. Antene kupiłem taką :
Antena Dualna LTE-A/4G 17dBi MIMO 1800-2600MHz
Może potrzebuję złapać pasmo 800Mhz ? i powinienem zakupić cos takiego:
Antena wielozakresowa MIMO 800-3000MHz LTE/HSPA+/GSM.
Najgorsze jest to, że internet w Routerze podłączonym do anteny mam z Playa. Telefony też mamy w Play.
I jak to jest że na tel. mam często szybszy internet niż z anteny 2 metry nad dachem

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Aplikacja netmonster na telefonie i zrzut ekranu razem ze speedtestem w momencie kiedy masz internet szybszy w tel niż w routerze. Pasmo 800MHz w Play to tylko 5MHz blok...i zazwyczaj zapchane bo to pasmo typowo zasięgowe.
-
- Guru bezprzewodowy
A ja chciałbym zobaczyć screena z HManagera na B715 dla LTE2600, potem na LTE2100 i LTE1800, na kazdym speedtest, oczywiście antena na BTS Miszewko-Dąbrowa 5B.
-
- Użytkownik forum
Jak moge sprawdzic dla osobnych pasm LTE2600/2100/1800 na routerze B715 ?