OPTION GLOBETROTTER Fusion Quad (QL) wariuje
Moderator: Moderatorzy
- zawias21
- Początkujący użytkownik forum
OPTION GLOBETROTTER Fusion Quad (QL) wariuje
Wariuje
Witam. Modem GT Fusion Quad – polaczenie dialup – do dzisiaj dzialalo super. Osiagalem bardzo dobre predkosci UMTS i smigalo jak marzenie!
Dzisiaj klikam na laczenie, modem laczy się z siecia, dziala kilka sekund i wariuje!!!
Zaczynaja pulsowac na przemian diody niebieska z czerwona.
Czy ktos wie w czym jest problem?
Dodam ze przeinstalowanie sterownikow, nowa instalacja oprogramowania NIE POMAGA!!!
Proszę o pomoc.
Witam. Modem GT Fusion Quad – polaczenie dialup – do dzisiaj dzialalo super. Osiagalem bardzo dobre predkosci UMTS i smigalo jak marzenie!
Dzisiaj klikam na laczenie, modem laczy się z siecia, dziala kilka sekund i wariuje!!!
Zaczynaja pulsowac na przemian diody niebieska z czerwona.
Czy ktos wie w czym jest problem?
Dodam ze przeinstalowanie sterownikow, nowa instalacja oprogramowania NIE POMAGA!!!
Proszę o pomoc.
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: OPTION GLOBETROTTER Fusion Quad (QL) wariuje
Albo złapałeś jakieś paskudztwo z sieci i trzeba przeskanować antyvirusem, albo przełącza się pomiędzy UMTS a EDGE. W takim wypadku zobacz ile masz zasięgu UMTS, jeżeli minimalny zasięg, to pochodź po pokoju z laptopem ( jeżeli to laptop) i poszukaj lepszego odbioru. Ewentualnie możesz kupić jakąś antenę. Możesz też wymusić sam EDGE w modemie (jeżeli ma taką opcję) i wtedy zobacz czy działa.
Latka lecą...
- zawias21
3g quad
niestety - chyba robilem juz wszystko
nawet usunalem aktualki systemu z ostatniego tygodnia i nic!!!
Tak to jest z tymi modemami z zagranicy, teraz nawet nie ma do kogo zwrocic sie z relkamacja... ehh
chyba pora wymienic modem na stary sprawdzony NetBox kupiony razem z i+ i czekac do konca umowy na wymiane sprzetu:)
jezeli ktos mialby jednak jakies pomysly na rozwiazanie problemu to b.prosze!!
nawet usunalem aktualki systemu z ostatniego tygodnia i nic!!!
Tak to jest z tymi modemami z zagranicy, teraz nawet nie ma do kogo zwrocic sie z relkamacja... ehh
chyba pora wymienic modem na stary sprawdzony NetBox kupiony razem z i+ i czekac do konca umowy na wymiane sprzetu:)
jezeli ktos mialby jednak jakies pomysly na rozwiazanie problemu to b.prosze!!
- wojteks
- *** Administrator ***
pulsowanie diodek wskazuje
Firmware (GPRS or UMTS stack) crash
In this case, both leds blink alternating (fast)
niby to jest od innej karty ale tak Option to sygnalizuje.
Czy sprawdzałeś z inną kartą sim?, mam Fusion+ i przed aktualizacją firmware też mi się tak często robiło a teraz to tylko po uśpieniu/hibernacji czasem się tak dzieje, pomaga wyjęcie i włożenie modemu.
Firmware (GPRS or UMTS stack) crash
In this case, both leds blink alternating (fast)
niby to jest od innej karty ale tak Option to sygnalizuje.
Czy sprawdzałeś z inną kartą sim?, mam Fusion+ i przed aktualizacją firmware też mi się tak często robiło a teraz to tylko po uśpieniu/hibernacji czasem się tak dzieje, pomaga wyjęcie i włożenie modemu.
Nie pomagam na PW!
- zawias21
3g quad
Wojteks miales racje
to problem z firmware!! mialem v:2.1.8 i w tym byl problem
gdy wgralem v: 1.5.5 juz nie bylo opisywanego w tym temacie objawu, ale byl inny dobrze mi znany bo firmware v: 1.5.5 mialem wczesniej i tez bylo do kitu
jak znowu wgralem v: 2.1.8 problem nie zniknal
diody sygnalizuja problem
musze chyba poszukac jakiejs posredniej wersji, ale z tego co juz zdazylem zaobserwowac bedzie mi b.ciezko cos wykombinowac
na stronie option i xenya.si/sup/option/ jest v: 1.5.5
a na stronce vodafone v: 2.1.8
bardzo dziwna opcja z tym modemem... wszystko bylo ok i z dnia na dzien sie zwalilo....
hmmm
Moze ktos ma jakis pomysł??!!
to problem z firmware!! mialem v:2.1.8 i w tym byl problem
gdy wgralem v: 1.5.5 juz nie bylo opisywanego w tym temacie objawu, ale byl inny dobrze mi znany bo firmware v: 1.5.5 mialem wczesniej i tez bylo do kitu
jak znowu wgralem v: 2.1.8 problem nie zniknal

musze chyba poszukac jakiejs posredniej wersji, ale z tego co juz zdazylem zaobserwowac bedzie mi b.ciezko cos wykombinowac
na stronie option i xenya.si/sup/option/ jest v: 1.5.5
a na stronce vodafone v: 2.1.8
bardzo dziwna opcja z tym modemem... wszystko bylo ok i z dnia na dzien sie zwalilo....
hmmm
Moze ktos ma jakis pomysł??!!
- wojteks
- *** Administrator ***
a sprawdzałeś z inną kartą sim, czy sprawdzałeś na innym laptopie?zawias21 pisze:bardzo dziwna opcja z tym modemem... wszystko bylo ok i z dnia na dzien sie zwalilo....
Nie pomagam na PW!
- zawias21
sprawdzilem w innym laptopie - to samo!!
z inna karta tez to samo, wiec przyczyna lezy chyba w samym modemie:/
Moze ma ktos firmware do GT Quad (QL) ale inna wersje od tych wymienionych w poprzednim poscie??!!
pozdr
z inna karta tez to samo, wiec przyczyna lezy chyba w samym modemie:/
Moze ma ktos firmware do GT Quad (QL) ale inna wersje od tych wymienionych w poprzednim poscie??!!
pozdr
-
Mam podobny problem, z tym że występuje czasami. Zdarzają się dni gdy działa bez problemów, ale zdarzają się też dni gdy te diody migają naprzemiennie kilka razy dziennie, oczywiście po tym następuje rozłączenie i ponowne łączenie.
Firmware mam w wersji 1.5.5
Kupiłem go na allegro, jest z angielskiego Vodafone.
Upgrade firmware jeszcze nie robiłem, widziałem tylko wersje 1.5.5 na stronie option'a.
Udało się może rozwiązać jakoś ten problem?
Firmware mam w wersji 1.5.5
Kod: Zaznacz cały
ATI
Manufacturer: Option N.V.
Model: GlobeTrotter Fusion Quad Lite
Revision: 1.5.5 (Date: May 17 2005, Time: 14:55:44)
Upgrade firmware jeszcze nie robiłem, widziałem tylko wersje 1.5.5 na stronie option'a.
Udało się może rozwiązać jakoś ten problem?