B315 wymiana na coś nowszego.
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
B315 wymiana na coś nowszego.
Cześć wszystkim.
Przyszedł chyba czas na wymianę w moim odczuciu niezawodnego przez kilka lat B315. Dlaczego? Nie najlepsze pokrycie wifi w domu.Router mam na poddaszu przy oknie,skąd widzę w linii prostej praktycznie bez przeszkód BTS (jakieś 500m).Jest to maszt LTE 800.Cały dom komunikuje się bezprzewodowo z routerem.
Od połowy stycznia wieczorem ciężko było pograć bo transfery były okolo 2Mb/s i mniej ,a upload okolo 20,ping nawet 300ms.Sugerowało by to zapchany BTS.Po zgłoszeniu problemu,niby odpowiedz była,że po ich stronie wszystko cyka,ale internet się jednak zdecydowanie poprawił.W miejscowości w której mieszkam jest kilka domów na krzyż wiec BTS raczej zapchany nie jest.
Miałem przez 6 dni na testy b525s-23a(wraz z nową umową do 60Mb/s).Niestety ów router cyklicznie rozłączał mnie z tzw "imprezy" na konsoli PS4,co nie ma miejsca w B315,stąd zrobiłem zwrot operatorowi T_Mobile.Mam abonament bez limitu prędkości i danych.Niejednokrotnie pobierałem ponad 500GB.Huawei b525s-23a zdecydowanie lepiej pokrywał zasięgiem dom,ale to rozłączanie jest nie do przyjęcia podczas grania online.Transfery miał również trochę lepsze oraz ping niższy.
Zastanawiam się nad Huawei E5186s-22a,B715 oraz FRITZ!Box 6890 LTE(cena!).
Z rozmowy z konsultantem T-Mobile dowiedziałem sie,że ten BTS wyciąga max 40Mb/s.
Prośba zatem do Was o pomoc w doborze nowego routera,równie stabilnego jak B315,ale z lepszym pokryciem wifi.
Robiąc testy mam rożne wartości download bo i 20 i 45 i 5,a nawet ponad 50(jeszcze rok temu w zasadzie nigdy mniej jak 35),upload zaś przeważnie ponad 15.Zależy od pory dnia.
Nic nie jest wieczne(routery jednak cała dobę pracują) więc stąd moje zapytanie i prośba o pomoc w doborze.
Przyszedł chyba czas na wymianę w moim odczuciu niezawodnego przez kilka lat B315. Dlaczego? Nie najlepsze pokrycie wifi w domu.Router mam na poddaszu przy oknie,skąd widzę w linii prostej praktycznie bez przeszkód BTS (jakieś 500m).Jest to maszt LTE 800.Cały dom komunikuje się bezprzewodowo z routerem.
Od połowy stycznia wieczorem ciężko było pograć bo transfery były okolo 2Mb/s i mniej ,a upload okolo 20,ping nawet 300ms.Sugerowało by to zapchany BTS.Po zgłoszeniu problemu,niby odpowiedz była,że po ich stronie wszystko cyka,ale internet się jednak zdecydowanie poprawił.W miejscowości w której mieszkam jest kilka domów na krzyż wiec BTS raczej zapchany nie jest.
Miałem przez 6 dni na testy b525s-23a(wraz z nową umową do 60Mb/s).Niestety ów router cyklicznie rozłączał mnie z tzw "imprezy" na konsoli PS4,co nie ma miejsca w B315,stąd zrobiłem zwrot operatorowi T_Mobile.Mam abonament bez limitu prędkości i danych.Niejednokrotnie pobierałem ponad 500GB.Huawei b525s-23a zdecydowanie lepiej pokrywał zasięgiem dom,ale to rozłączanie jest nie do przyjęcia podczas grania online.Transfery miał również trochę lepsze oraz ping niższy.
Zastanawiam się nad Huawei E5186s-22a,B715 oraz FRITZ!Box 6890 LTE(cena!).
Z rozmowy z konsultantem T-Mobile dowiedziałem sie,że ten BTS wyciąga max 40Mb/s.
Prośba zatem do Was o pomoc w doborze nowego routera,równie stabilnego jak B315,ale z lepszym pokryciem wifi.
Robiąc testy mam rożne wartości download bo i 20 i 45 i 5,a nawet ponad 50(jeszcze rok temu w zasadzie nigdy mniej jak 35),upload zaś przeważnie ponad 15.Zależy od pory dnia.
Nic nie jest wieczne(routery jednak cała dobę pracują) więc stąd moje zapytanie i prośba o pomoc w doborze.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: B315 wymiana na coś nowszego.
Przygotuj się na to że będzie wolniej, LTE800 zaczyna być na maksa obciążone.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Zawsze mogę do routera dokupić antenę zewnętrzną.W zasadzie to już mam Cybertecha kierunkową z przewodem zarobionym, skróconym do 3m i ciągnąć sygnał z innego BTS oddalonego już niestety o okolo 10km.Po prostu przy korzystaniu z tego bliskiego BTS nie było zwyczajnie wielkiej różnicy stąd nie dokładałem anteny.
Moja lokalizacja to Siemionki (kujawsko-pomorskie)
Moja lokalizacja to Siemionki (kujawsko-pomorskie)
- radius
- ** Moderator **
No tak. Kolega myśli, że jest pępkiem światasephirose pisze:..W miejscowości w której mieszkam jest kilka domów na krzyż wiec BTS raczej zapchany nie jest...

Rzuć okiem na jaką odległość sięga LTE800.
Proszę mieć na uwadze, że to według moich doświadczeń zaniżone wartości.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
-
- Guru bezprzewodowy
Użytkownicy T-mobile to specyficzna grupa, operator na LTE800 ledwie dyszy a oni są zadowoleni bo maja bez limitu danych. DL 5Mb/s czyli jak 10 lat temu na 3G HSPA i pełnia szczęścia. A jak coś nie halo to wina B525 wszak konsultant zapewnia o 40Mb/s, no i BTS nie może być zapchany bo miejscowość niewielka i nie ważne że ten bieda BTS NW Siemionki only 800/900MHz obsługuje duży obszar. Prawda jest zupełnie inna, sieć oparta o takie BTS-y nie jest w stanie prawidłowo świadczyć usługi tym bardziej bez limitu danych. I brak jakichkolwiek perspektyw na poprawę. LTE1800NW daleko więc jedyna szansa to próby z tym pasmem na Cybertechu z Kruszwicy lub Strzelna. Router to akurat najmniejszy problem, na Cybertechu i tak nie zadziała LTE800 z tych BTS-ów a tym bardziej 2 CC CA LTE1800+800.
-
- Stały użytkownik forum
Jak zwykle Panowie szybko, sprawnie, rzeczowo i z humorem na poziomie.
Jak tu nie lubieć tego forum? Regularnie odwiedzam.
Na prawdę od połowy stycznia zaczął się chrzanic net. Wcześniej zero problemów przez lata. Kupowałem nawet różne startowki, ale o ile Orange najfajniej chodził to NAT2 ma zablokowany i wołają 17 zł miesięcznie za zdjęcie blokady, a NAT2 jest niezbędny do działania czatu glosowego na konsoli PS4. Co do zapewnień operatorów to pełna zgoda. Czarowac to potrafią.
Zatem jaka antenę proponujecie by zakupić do B315, ewentualnie innego routera? Ach i na prawdę po powrocie z tego cudownie okrojonego przez T-mobile B525 na B315 zero rozlaczen.

Na prawdę od połowy stycznia zaczął się chrzanic net. Wcześniej zero problemów przez lata. Kupowałem nawet różne startowki, ale o ile Orange najfajniej chodził to NAT2 ma zablokowany i wołają 17 zł miesięcznie za zdjęcie blokady, a NAT2 jest niezbędny do działania czatu glosowego na konsoli PS4. Co do zapewnień operatorów to pełna zgoda. Czarowac to potrafią.
Zatem jaka antenę proponujecie by zakupić do B315, ewentualnie innego routera? Ach i na prawdę po powrocie z tego cudownie okrojonego przez T-mobile B525 na B315 zero rozlaczen.
-
- Guru bezprzewodowy
B525 z T-mobile wiadomo jaki jest, goły do bólu ale ludzie z forum popracowali nad nim i coś tam z niego zrobili. Ogólnie to ty tam za bardzo nie masz wyboru, okolica piękna tylko ubogo w BTS-y i ten i NetWorks obok praktycznie i nic więcej. Pozostali operatorzy daleko i póki co się pewnie nie zmieni więc tylko walka o LTE1800 na tym Cybertechu i B315. Kierunki Kruszwica lub Strzelno. Próbuj bo na tym u siebie to długo się nie doczekasz na wyższe pasma LTE.Networks chciał przyoszczędzić i wybudował tysiące stacji z antenami tylko 800/900MHz i teraz ma z nimi niezłe problemy.
-
- Stały użytkownik forum
Dziękuję pięknie za odpowiedź Panowie. Pokombinuje i zobaczymy. Terenowo lepiej kierować się na Strzelno, bo mniej przeszkód. A jak wyjdzie w praktyce, zobaczymy. Najlepsze jest to, że faktycznie dawno temu kierowalem na testach tam antenę i było lepiej, no a potem remonty itp zagadnienia i jakoś tak wyszło, że router po prostu postawiony został na parapecie i zapomniany.
Jeszcze raz dziękuję.
Jeszcze raz dziękuję.