pomoc przy doborze anteny, problem z zasięgiem/ słaby intenrnet
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
pomoc przy doborze anteny, problem z zasięgiem/ słaby intenrnet
Witam, z góry dziękuję za pomoc. Mam problem z słabym internetem na karte z PLAYa. Router to huawei b525. Przeczytałam chyba już wszystkie wątki na tym forum w tym temacie, ale jak wiadomo każdy przypadek jest inny. Niestety z mojej lokalizacji nie widać żadnego z oborników, ten na którym wykonałam testy znajduje sie około 5 km od miejsca mojego zamieszkania. (Łękawka, powiat tarnowski). Testy wykonałam wieczorem, poniżej zestawiłam wyniki (jedno zdjecie to test wykonany wewnatrz budynku a drugi po wystawieniu routera za okno). Jak widać szału nie ma w żadnym wypadku, ale nie zalezy mi na jakiejś super prędkości. Jedyny problem który aktualnie mam przy tym internecie to z przesyłanie plików/zdjęć itp wtedy zazwyczaj zrywa mi połączenie. Do przeglądania stron itd jest ok. Niestety mieszkam na pareterze i antene chciałam wystawić na balkonie, mogę ewentualnie na dachy ale wtedy potrzebny byłby kabel koło 10 m, a czytałam, że bedzie na nim duża strata. Co polecanie w moim przypadku. ? Chciałabym się zmieścic w budżecie 500 zł. pozdrawiam, Ania
-
- Guru bezprzewodowy
Re: pomoc przy doborze anteny, problem z zasięgiem/ słaby intenrnet
Do wysyłania plików , zdjęć potrzebny dobry UL a ten akurat słaby bo parametry sygnału na LTE180 i LTE2100 słabe. BTS z Zawady, brak na nim potwierdzonego LTE2600 ale działa bo BTS 5G Ready .nNa LTE1800 i LTE2100 DL jest przy takim sygnale OK.$ Pasma LTE sa na BTS-ach Pleśna i Tuchów. Słaby wybór B525 nie pozwala skorzystać z 2 CC CA LTE2100+1800, LTE800 nie warte uwagi. Pozostaje korzystać z LTE1800 lub LTE2100 z Zawady na antenie 1800-2600MHz . Na zewnątrz sprawdź jeszcze LTE2600 bo jest szansa na nie z Zawady i agregację LTE2600+1800.
-
- Początkujący użytkownik forum
Dziękuję za pomic, nie miałam pojęcia że 2600 obsługuje i zrobiłam testy. Wynik super, jak router wystawiłam za okno (ping 32 ms/ pobieranie 80 mb/s/ wysyłanie 20mb/s), niestety w domu pobieranie ok(20mb/s) ale wysyłanie bardzo marnie(0,2mb/s). Wiec rozumiem, że antena zewnętrzna powinna pomóc? Może ktoś jakąś polecić? widziałam, na forum, że polecają coś takiego: https://www.cybertech.com.pl/p173,anten ... 00mhz.html
jest coś lepszego ? budżet może być oczywiście wyższy. dziękuję i pozdrawiam
jest coś lepszego ? budżet może być oczywiście wyższy. dziękuję i pozdrawiam
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Telkob ma anteny kierunkowe na 2600, ale ciężko się je ustawia. Ten Cybertech będzie dobry dla Ciebie, bo Tobie wystarczy wyniesienie punktu odbioru na zewnątrz. Jak najkrótsze kable i będzie dobrze.