Prawidłowe ustawienie extendera TPlink WA850RE
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Prawidłowe ustawienie extendera TPlink WA850RE
Bracia i siostry, prośba o pomoc jak mam skonfigurować extender TPlink. Sieć działa, extender spełnia swoją rolę. Chodzi mi tylko o przełączanie wifi w telefonie z androidem pomiędzy nimi. Nie dzieje się to automatycznie (nazwa sieci i hasło są identyczne). Muszę za każdym razem wyłączać i uruchamiać WIFI. W przypadku laptopa nie ma tego problemu. W jednej z instrukcji jakiegoś szpeca przeczytałem, że najlepiej jeśli router i extender będą na innych kanałach. Czy to może pomóc? Druga sprawa, że nie mogę takiego kanału zmienić, ponieważ w ustawieniach extendera nie ma takiej opcji. Router to Huawei B311s-220. Z góry dzięki.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Prawidłowe ustawienie extendera TPlink WA850RE
To nie szpec tylko i.....a. Repeater odbiera przecież po Wifi więc musi korzystać z tego samego kanału, korzysta z jednego radia więc dalej nadaje też na tym kanale. Ten tryb tak ma, jest zawodny i mało stabilny . No i oczywiście nie ma opcji roamingu w takiej sieci pomiędzy tym słabiutkim B311 a repeaterem.
-
matek451 to co radzisz wymienić router? Na jaki ewentualnie? Mam internet z Play i muszę mieć slot na kartę sim.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie da się, te sprzęty nie obsługują roamingu WiFi.inzynierbudowy pisze:Chodzi mi tylko o przełączanie wifi w telefonie z androidem pomiędzy nimi. Nie dzieje się to automatycznie (nazwa sieci i hasło są identyczne).
Podłącz WA850RE kablem do routera i skonfiguruj jako AP, umieść go w centralnym miejscu może pokryje cały dom/mieszkanie.inzynierbudowy pisze:Na jaki ewentualnie?
Nie pomagam na PW!
-
Dzięki dobry człowieku!