Nowy router LTE zamiast tego T-mobile b528s-23a

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
XwReK
Początkujący użytkownik forum

Nowy router LTE zamiast tego T-mobile b528s-23a

Post autor: XwReK »

Witam

Nie wiem czy na dobre forum trafiłem, ale widzę dużo osób się tu dość konkretnie wypowiada, także postanowiłem założyć konto :).
Otóż tak jak w temacie poszukuję zamiennika za router dostarczany w umowie od T-mobile a mianowicie b528s-23a.

Chciałbym wymienić to urządzenie iż mam wrażenie, że nie jest ono wystarczająco dobre i łatwo gubi pasmo/zasięg nie wiem co konkretnie,ale ostatni tydzień to albo siedzi 50tys. osób na raz wieczorem i w nocy, albo problem leży w czym innym. Ostatni tydzień to był jakiś kryzys chyba. Film ważący 100MB miał się pobierać 8h. Przez ostatni miesiąc to chyba 3 zgłoszenia już zostawiłem w T-mobile.
Po interwencji jest spokój, ale nie wiadomo do kiedy.

Aktualnie moja prędkość to (obecnie: 50Mbps | 20Mbps) i może zależeć u mnie od ilości osób obciążających pasmo, a nie od routera, lecz tego nie wiem. Widziałem testy tego pakietu T-Mobile do 60Mbps jak mieli (Download: 70Mbps / Upload: 20Mbps). To możliwe przy pakiecie "do 60Mbps" , żeby prędkość była większa? :O. Dlatego rozważam wymianę m.in przez to aby szukało pasma, które nie jest tak obciążone, oraz wzmacniało sygnał podczas burzy/deszczu, aby to połączenie było jednak stabilne. Wiem, że z LTE to praktycznie loteria, ale może da się temu jakoś pomóc? :D. Chciałem do tego obecnego anteny kupić, to się trzeba bawić w jakieś przedłużki, a oficjalnych anten nigdzie nie znalazłem, także ...

Jest w ogóle sens wymiany tego routera?

Wymagania:
- sim LTE
- 4G/5G
- jakaś technologia podwajania/potrajania pasm, żeby prędkość nie spadała po podłączeniu urządzeń
- jakieś inne technologie znajdujące najlepsze pasmo (stabilne)

Szukałem ale sam nie wiem co wybrać :/.
Rozważam urządzenia takie jak:
Huawei B715 - 2.4Ghz/5Ghz
HUAWEI B315 LTE - 2.4Ghz
TL-MR6400 - tylko pasmo 2.4Ghz
Archer MR400 - 2.4/5Ghz
ASUS 4G-AC53U AC750 LTE - 2.4Ghz/5Ghz

Budżet: chciałbym się zmieścić w +/- 500zł ale np. ten ASUS kosztuje już 700zł
Jeśli już bym miał wymieniać router, to na jaki? jak ktoś miał doczynienia z tymi co podałem i je testował to będę wdzięczny za podzielenie się opinią :)

Jeszcze takie małe pytanie: Jak sprawdzić wydajność pasma i prędkość na poszczególnych pasmach, żeby nakierować go na najlepsze :?
Nigdy się tym nie bawiłem.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Nowy router LTE zamiast tego T-mobile b528s-23a

Post autor: matek451 »

Brak lokalizacji, parametrów sygnału na konkretnych pasmach LTE, eNB BTS-ai wieczornych wyników speedtestu. Do zarządzania pasmami i diagnostyki sygnału na B528 stosuje się Hmanagera lub LTEWatchH.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

O 5G na dziś zapomnij, brak sprzętu w normalnych cenach.

Z wymienionych B715 o pozostałych zapomnij.

Poczytaj posty jak testować pasma/prędkości, to co drugi temat na forum.
Nie pomagam na PW!
tomekwwa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: tomekwwa »

Czy autor w ogóle rozróżnia pasmo wifi 2.4 i 5 GHz od pasm LTE? Bo Wifi 5 GHz i sieć komórkowa 5G nie ma ze sobą nic wspólnego. Z doświadczenia Ci powiem, że MR6400 i MR400 to badziewie. Za darmo bym nie chciał.
ODPOWIEDZ