Niski transfer w Orange ..

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
HelpMe
Początkujący użytkownik forum

Niski transfer w Orange ..

Post autor: HelpMe »

Siema wszystkim
wczoraj czyli 28 listopada podłączyłem modem z sieci ORANGE Modem option II HSPDA/3G/EDGE/GPRS
wszystko zainstallowałem i sprzet i oprogramowanie.
Połączam sie z internetem i tu nastepuje moj problem.
umawialem sie z sprzedawca na 320KB/S wiecej u nas w miescie IłAWIE nie uzyskam ale ja po podłączeniu internetu mam strasznie mały transfer skacze nawt od 400B/S max do 5kb/s moje pytanie nasuwa sie xD dlaczego mam tak maly transfer i jak moge go zwiekszyc??
czy trzeba cos zkonfigurowac?
BTW:Pytalem sie kilku osob i mowiono mi ze musze poczekac z 3 dni to mmi aktywuja tego neta i juz bedzie normalnie działał
pisze do was poniewaz nie wiem gdzie sie zwrocic dzwonilem do obslugi klienta i nie za duzo mi pomogli ;/ a wziolem umowe na 3 lata
Prosze o jak najszybsza pomoc
Dziekuje i przepraszam za wszelkie błedy ortograficzne.
_______________-
Internet na karte karta umieszczona w modemie
Zasieg mam w tabelce 4kreski na 5 to chyba dobrze? i chyba E w pomaranczowym kwadraciku czyli EDGE
Ostatnio zmieniony 2007-11-30, 13:14 przez HelpMe, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Niski transfer w Orange ..

Post autor: Jaco »

HelpMe pisze:umawialem sie z sprzedawca na 320KB/S
Od kiedy to można umówić się na konkretną prędkość? :zdziwko:
Skoro masz tylko zasięg EDGE to więcej nie wyciągniesz. W obecnej chwili może jest jakaś awaria nadajnika bo to co podałeś
HelpMe pisze:do 5kb/s
wygląda na sam GPRS.
Jarek no.1

Re: Pomocy! bardzo potrzebuje Internet ORANGE

Post autor: Jarek no.1 »

HelpMe pisze: ...umawialem sie z sprzedawca na 320KB/S..
Przykro to czytać, operatorzy nawet w oficjalnych pismach podają że nie gwarantują stałej prędkości, a tylko max. możliwą.
Zajrzyj do mapki z BTS, może któryś ma awarię, sprawdź odległości od domu.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

HelpMe pisze:max do 5kb/s
5kb/s czy 5kB/s, bo to wielka różnica.
Bo jeżeli 5kB/s to faktycznie tylko GPRS, a jeżeli 5kb/s, to dużo za mało nawet na GPRS.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
HelpMe

ehh
znaczy nie umawialem sie... zle napisalem mowil mi ze u nas najwiecej moge wyciagnac 320kb/s jakos tak... a u mnie strasznie zamula nie wiem dlaczego u kumple na poczatku mulilo i po kilku dniach psucilo a mieszka ulice dalej -.-

mam krotkie usb do modemu czy dluzsze podniesie mi jakos zasieg?
i jeszcze jedno dzwonilem do obsługi klienta i mowili ze 1 grudnia ma byc jakis restart czy cos nie wiem ;P
ale czy ten internet po kilu dniach od zalozenia musi sie jakos aktywowac? wziolem umowe na 3 lata i co jam ma teraz zrobic -.- praktycznie place za zadna predkosc ;(
MIESZKAM W IłAWIE woj.warmińsko mazurskie blisko olsztyna

w okienku w tabelce BUSINESS EWERYWHERE mam w pomaranczowym kwadraciku mam E -czyli EDGE? i 4 kreski na 5 łącznosci wiec w czym problem ;/?
Awatar użytkownika
Jaco

Zasięg 4 kresek na 5 nie jest złym zasięgiem.
HelpMe pisze:mam krotkie usb do modemu czy dluzsze podniesie mi jakos zasieg?
Możliwe jeśli go postawisz (modem) na parapecie o ile nie lepiej było by zastosować anteny zewnętrznej.
HelpMe pisze:i jeszcze jedno dzwonilem do obsługi klienta i mowili ze 1 grudnia ma byc jakis restart czy cos nie wiem
Zrestartują ci usługę i to również powinno zwiększyć prędkość neta.
HelpMe

Chloopaki czekam juz kolo tygodnia i internet mi wcale nei przyspieszyl zrobile msobie polaczenie dial-up troche orzypieszylo ale nic poza tym moglby ktos obadac moja lokacje IłAWA co jest nie tak ? i mam pytanko co moge jeszcze uczynic zeby ten transfer jakims cudem podniesc ?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

A limit jak się czuje?
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Jarek no.1 pisze:Przykro to czytać, operatorzy nawet w oficjalnych pismach podają że nie gwarantują stałej prędkości, a tylko max. możliwą.
Co nie przeczy, że transfer 400B/S to już patologia, nawet jak na standardy netu komórkowego. Poza tym nawet jeśli to GPRS to jak to możliwe, skoro Orange chwali się od paru lat, że wszędzie ma już EDGE. A druga sprawa, to jak sprzedawca mógł wspomnieć o transferze 320Kb/s jak tam stacji 3G nie ma nawet w planach.
A teraz rady dla @HelpMe.
1.Po pierwsze wpakowałeś się w niezłe bagno podpisująć to na 3 lata bez konsultacji, bez sprawdzenia na prepaidach itd. Modem wybrałeś bardzo dobry, szybki i zaawansowany, ale prawdopodobnie ci się nie przyda.
2. Najlepiej jakbyś się z tego wycofał, zrobił cesje bo lokalizacja wygląda źle (1BTS w środku miasta).
3.Powinieneś reklamować usługę bez przerwy jeśli działa Ci tak jak do tej pory. Jeśli to wina ustawień problem może się rozwiązać. Powinieneś też dostać rabat 50% abonamentu na ten okres (były takie przypadki na forum). Rozwiązać umowy raczej Ci nie pozwolą.
4.Powinieneś sprawdzić modem w innej lokalizacji, żeby wykluczyć wadę modemu lub problem z twoim komputerem (u kogoś znajomego na komputerze).
5.Kupno anteny raczej nic tu nie da (1 stacja w centrum, to ona tak pewnie działa), zasięg już masz dobry 4/5.
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

Wspolczuje koledze :( To pewnie wina stacji Orange ze tak zle internet Ci dziala... Ja mam to samo z Orange w Aleksandrowie Lodzkim - jedna stacja w centrum miasta i przeciazona na max - bts gsm 900 dusi sie strasznie w danych i predkosci takze ma 1-5kB/s w edge !!! Z tym ze ja o tym wiem i uzywam Plusa :cwaniak:
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

szalony pisze:To pewnie wina stacji Orange ze tak zle internet Ci dziala
Wszystko na to wskazuje. Najgorsze jest właśnie to, że małych miastach stawiają tylko 1 BTS, który ma obsłużyć wszystkich. No i pewnie obsłuży tyle, że głównie rozmowy głosowe. A i tu przy dużym obciążeniu i natężeniu mogą być problemy.
Dziwię się ludziom, którzy podpisują umowę w ciemno bez sprawdzenia jakości działania usługi. Kiedy ja podpisywałem swoją umowę, umówiłem się z facetem w salonie na dzień następny, przyszedłem z laptopem i spędziłem u niego prawie 2 godziny testując usługę. Przy okazji okazało się, że i wtedy ieli jakieś problemy techniczne, które na szczęście (ich i moje) szybko rozwiązali. Po długich i wyczerpujących testach zdecydowałem się jednak na podpisanie umowy i właściwie jestem zadowolony (po za niewielkimi wpadkami - przypadkami kiedy coś gorzej działa. Na ich nieszczęście zawsze piszę reklamację i jakoś to się poprawia i znów zaczyna przyzwoicie działać. No ale mieszkam w Warszawie, gdzie BTS-ów EDGE i UMTS/HSDPA jest sporo więc obciążenie się jakoś rozkłada.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
HelpMe

no to walek.... mi poweidzial koles z ktorym ta umowe podpisywalem i jesli nie bedzie mi trybic net poprawnie to w ciagu 2 tygodni, (dzis mija tydzien)moge rozwiazac umowe jutro lece ze starsza.. i modle sie zeby do tego doszlo oczywiscie powiem jak to u mnie dziala.... ja sie nie spodziewalem ze to u nas kompletnie nie dziala -.- a i tak BTW kumpel mieszka kilka ulic dalej... i ma transfer 1mb/s ..... i ma tą sama usługe wiec ja juz nie wiem co jest nie tak dzieki chlopaki za pomoc i trzymajcie kciuki zeby pozwolili mi rozwiazac umowe.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2007-12-04, 22:29 przez HelpMe, łącznie zmieniany 2 razy.
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

HelpMe pisze:....i trzymajcie kciuki zeby pozwolili mi rozwiazac umowe.
Jeśli to tylko pomoże :ok:
HelpMe

Sorki za double posta ale chcialem ODSWIEZYC lekko
nie przyszedlem aby wbijac posty... tylko z prosba o pomoc ;P
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

HelpMe pisze:Sorki za double posta ale chcialem ODSWIEZYC lekko
:nienie:

To zamiast to dopisywać:
HelpMe pisze:Na pierwszym screenie chialem pokazac jak wygladaja ogolnie moje polaczenia i łączność
na drugim predkosc 7,2MB/S i lista moich połączen ktore mam do wyboru moze to cos pomoze nie wiem
...mogłeś użyć klawisza edytuj -> Obrazek
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

HelpMe pisze:a i tak BTW kumpel mieszka kilka ulic dalej... i ma transfer 1mb/s ..... i ma tą sama usługe
Że co takiego??? :zdziwko: Czyżbyście tam HSDPA już mieli? :szok: A czy on przypadkiem nie ma łącza po kablu?
Przejdź sie to tego kumpla z tym modemem i sprawdż u niego. Troche dziwne, że on ma 1mb/s a ty 1kb/s na tej samej usłudze :zdziwko:
HelpMe

No znaczy sie kumpel ma FReedom bo sie zapytalem a ja Business ale wam powiem ze to nie powinno miec roznicy i tak powinienem mniec transfer skoro on ma .. ; / moze skonac po nowy modem ?
wlasnie kumpel mi powiedzial ze ma neta modem usb + podlaczenie do telefonu wiec wszystko jasne -.- czyli wiecej nei wyciagne musze rozwiazac umowe i biore radiowke bo inaczej nie pyknie ; /

[ Dodano: 2007-12-06, 18:48 ]
elo chlopaki przyszedl mi rachunek!!
i mam takie cos
OPłATY AKTYWACYJNE 61,00 to jest pierwszy rachunek czyli net mi dopiero zacznie dzialac? bo dopiero aktywacje bd mial ??
PLAX FASST ODPOWIEDZCIE

[ Dodano: 2007-12-06, 19:04 ]
elo chlopaki przyszedl mi rachunek!!
i mam takie cos
OPłATY AKTYWACYJNE 61,00 to jest pierwszy rachunek czyli net mi dopiero zacznie dzialac? bo dopiero aktywacje bd mial ??
PLAX FASST ODPOWIEDZCIE

sory za doubla ale odswiezam i chce zeby mi szybko ktos odpisal

[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2007-12-06, 19:27 ]
Dubel już zamknięty i więcej tak nie rób bo spamowanie na forum jest zabronione http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=57078#57078
Awatar użytkownika
Jaco

Opłata aktywacyjna jest za uruchomienie usługi a nie za prędkość neta.

Ponadto jeśli jeszcze raz użyjesz dużych liter dostaniesz ostrzeżenie. Na forum się nie krzyczy :nienie:
Awatar użytkownika
DJ1910

Post autor: DJ1910 »

Orange Freedom to internet po kablu, a Ty masz bezprzewodowy, wiec ogolnie modl sie by sie dalo ta umowe rozwiazac albo bedzie bulił za nic kupe kasy przez 3 lata

masakra jak ludzie dzis sa ciemni i nie potrafia nic sie dowiedziec ani sprawdzic, zanim cokolwiek kupia :|
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Nie rozwiążą mu umowy. Na jakiej postawie? Że mu się niepodoba? . Co najwyżej niech liczy na cesje.
HelpMe pisze:net mi dopiero zacznie dzialac?
A takto nie działał?
HelpMe

Siema
sluchajcie wykombinowalem taka sprawe
owine MODEM MIEDZIANYM DRUTEM.. bardzo dlugim ... porządnie i przeciagne do anteny telewizyjnej nastepnie pod nia podlacze... co o tym myslicie? wiem ze bedzie spam ze ja <font color="#FF00BB"><b>»»nie obrażamy innych!!!««</b></font> itp ale co mam do stracenia :< jesli juz nic nie moge zrobic odpowiedzcie...
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Takim sposobem możesz w ogóle nie mieć zasięgu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez przewaks, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Lepiej zainteresuj się tym tematem: :hyhy:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9697
Awatar użytkownika
DJMETRIX

Post autor: DJMETRIX »

Wyłącz WLANa robi male zakłócenia...
Jezeli chodzi o orange ma "największy zasięg" to jest odczuwalne a iPlus ma "najlepszy mobilny internet" więc wszystko jasne!.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-12-16, 21:06 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2007-12-16, 21:06 przez DJMETRIX, łącznie zmieniany 1 raz.
Sony Vaio VPCF11ME - Alcatel One Touch Link Y858 Orange LTE
HelpMe

Siema ziomki

po zaplaceniu aktywacji.... po podlaczeniu przezdluzki USB bo dzwonieniu do biura oblsugi klienta nic mi nie pomaga dalej mam transfer o b/s w porywach do 7kb/s ale odrazu spada nie mam pojecia co mam robic jak to przyspieszyc.... PODOBNO weszla kara dla orange? od stycznia ktoregos tam mozna bedzie zerwac umowe bez konsekwęcji raduje mnie to troche... ale puki co czy jakos da rade to przyspieszyc ?
@UP
PS:JAK wylaczyc WLAN?
Awatar użytkownika
Jaco

HelpMe pisze:PS:JAK wylaczyc WLAN?
Jeśli jest w menagerze urządzeń ta karta to ją wyłącz. Jeśli używasz MM to klikasz ikonę MM w pasku zadań prawym myszy i tam szukaj opcji wyłączenia WLAN.
HelpMe

SIEMA
to znow ja -.-
dzwonilem znow do biura oblsugi... tym razem ostatni raz...
Kobita mi poweiedziala ze przekroczylem 500mb bo tylko tyle moge sciagnac taki mam limit i jest nalozone ograniczenie chodz nei wiem jakim cudem moglem to przekroczyc majac gg i sporadycznie stronki wl;aczajac... powiedziala ze mam te ograniczenie predkosciowe i do 31 grudnia o polnocy bedzie ono zdjęte .... czyli to dlatego mi tak wolno chodzi ?
Awatar użytkownika
Jaco

HelpMe pisze:Kobita mi poweiedziala ze przekroczylem 500mb bo tylko tyle moge sciagnac taki mam limit
HelpMe pisze:dlatego mi tak wolno chodzi ?
Tak.Odpowiedziałeś sobie sam na pytanie.
HelpMe

ale Jacek jakim cudem przekroczylem 500MB otwierajac stronki i GG ? io drazu czy moglbys mi poradzic jak korzystac aby nie pzrekraczac tak szybko limitu bo nie wiem jak to sie stalo xD.... mam nadzieje ze to pomoze ale stwierdza to tez fakt ze te ograniiczenie maielm od samego poczatku -.-
Awatar użytkownika
Mikolaj211

Post autor: Mikolaj211 »

HelpMe pisze:jakim cudem przekroczylem 500MB otwierajac stronki i GG
Ja otwieram również tylko stronki i korzystam z gg... Owszem, w tym miesiącu pobrałem kilka większych plików (tzn. może 3, po 50mb max). I wykorzystałem limit 1GB, kupiłem iplus extra 256MB, kupiłem drugi iplus extra 256MB, a wczoraj dostałem SMS, że pozostało poniżej 50MB. Dzisiaj jeszcze nie wiem jakim cudem nie mam limitu... Widać wczoraj nie ściągnąłem powyżej 50MB. Ale to nie będę się rozłączał i będę się męczył tylko jutro i pojutrze, bo 21 nowy okres rozliczeniowy. Tylko gorzej będzie, jak rachunek przyjdzie z tymi dwoma pakietami :D Aha, oczywiście nie używam żadnych p2p, czy coś w tym typie, nawet aktualizacje systemu włączone.
ODPOWIEDZ