Witam,
chciałbym zasięgnąć rady doświadczonych forumowiczów. Posiadam router UPC Connect Box (główny router) w salonie natomiast komputer stacjonarny jest w pokoju obok (w linii prostej router od komputera dzieli jakieś 6-7m). Nie mam możliwości ani przeniesienia routera ani podłączenia komputera do routera kablem ethernet. Obecnie korzystam z karty Wi-Fi TP link na USB jednak prędkość internetu w porywach dochodzi do 50 Mbit/s (dostawca zapewnia 150 Mbit/s - robiłem test na laptopie przez kabel oraz WiFi w bliskiej odległości od routera i faktycznie jest to osiągalna prędkość).
Wpadłem na pomysł aby zakupić router z trybem WISP (zmostkowane WiFi, połączenie z komputerem kablem ethernet od routera WISP) - obecnie posiadam router Tenda F3 (kupiony ze względu na bardzo niską cenę - wersja ekonomiczna) i przy takiej konfiguracji prędkość internetu skoczyła do około 80-85 Mbit/s w porywach. Nie jest to co prawda 150 Mbit jednak zastanawiam się czy w ogóle realnym jest uzyskanie prędkości zbliżonej do połączenia kablowego (lub gdy karta Wi-Fi znajduje się bardzo blisko routera głównego) w trybie WISP. Jeśli istnieją lepsze modele routerów będę wdzięczny za informację o producencie i modelu. Jestem również otwarty na alternatywne rozwiązania jeśli praktyka pokazuje, że są lepsze od zaproponowanego przeze mnie wyżej.
Bardzo proszę o wyrozumiałość i fachową pomoc - do tej pory nigdy nie musiałem się interesować takimi aspektami ponieważ w poprzednim miejscu zamieszkania router główny znajdował się tuż przy komputerze (komputer podpięty przez kabel ethernet do routera) i nie występował problem spadku prędkości maksymalnej.
Dziękuję i pozdrawiam,
Mateusz
Prędkość internetu w trybie WISP - najlepszy router
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Prędkość internetu w trybie WISP - najlepszy router
Zawsze jest taka możliwość tylko trzeba chcieć, jest jeszcze Powerline ethernet.matis456 pisze:Nie mam możliwości ani przeniesienia routera ani podłączenia komputera do routera kablem ethernet.
Co do transferów po WiFi to musisz kupić sprzęt obsługujący 5GHz, w 2.4 jest rozpacz i szkoda się nim zajmować mieszkając w blokowisku, ja jednak robiłbym to po kablu. przewiercenie ściany czy dwóch to nie jest jakiś większy problem obecnie.
Nie pomagam na PW!
-
Connect box posiada dualband Wifi. Taka karta WiFi do komputera dałaby radę?
https://www.morele.net/karta-sieciowa-t ... 2u-655617/
https://www.morele.net/karta-sieciowa-t ... 2u-655617/
- wojteks
- *** Administrator ***
W 5GHz jest więcej kanałów i mogą być wolne ale czy sygnał przebije się przez ściany trudno powiedzieć, przez 1 powinien. Taka karta będzie lepsza bo ma 2 pasma.
Nie pomagam na PW!
-
Ok, bardzo dziękuję za pomoc. Temat do zamknięcia.