Switch do Huawei_a B715 od Play

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
artoist
Użytkownik forum

Switch do Huawei_a B715 od Play

Post autor: artoist »

Witam Wszystkich świątecznie :D

Dopadła mnie konieczność zakupu switcha minimum 10 portowego i minimum gigabitowego (zakup 10 Gbit wydaje mi się przerostem formy...).
Myślę że najlepszym wyborem będzie urządzenie niezarządzalne ot takie aby podłączyć i aby zadziałało... Czy ja dobrze myślę? Mam 8 urządzeń 2*Synology, 2*konsola, tuner sat Vu+, TV, Apple TV, komputer PC. Wpinam te wszystkie urządzenia do switcha, pozostaje jeszcze kwestia podpięcia modemu Huaweia aby dostarczyć internet do tego wszystkiego... Jak to wszystko pospinać aby było dobrze? Czy ten switch będzie dobrym wyborem a jeżeli nie to proszę o jakąś propozycję tak do 1k zł
https://allegro.pl/oferta/tp-link-tl-sg ... 6343628024

pozdrawiam i jako totalny lama i laik proszę o pomoc :) :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Switch do Huawei_a B715 od Play

Post autor: wojteks »

Powinien dać radę, masz 8 urządzeń, router LTE będzie 9, w razie co pozostanie 7 wolnych. Kwestia fizycznego ustawienia sprzętów bo może lepiej kupić 2 switche 8 portowe zamiast ciągnąć kabel z centralnego punktu do wszystkich urządzeń.
Nie pomagam na PW!
kariam
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kariam »

Szczerze mówiąc nie ma co za bardzo się zastanawiać nad switchami które są niezarządzalne, bierzesz urządzenie które jest gigabitowe i jednocześnie możliwie najtańsze oraz ma obudowę która ci się podoba albo jest bardziej wytrzymała( na przykład metalowa albo rackowa jeśli masz szafę). Switche niezarządzalne różnych dostawców nie różnią się specjalnie między sobą, jak to podpiąc, wpinasz router do switcha a do samego switcha resztę urządzeń tylko uważaj, NIE PODPINAJ routera lub innego urządzenia dwoma kablami naraz do switcha. Żeby się bawić w takie rzeczy byłby już potrzebny switch zarządzalny.
Rownież to co wojteks napisał jest istotne, masz przewody tak poprowadzone, że da się wszystko podpiąc w jednym miejscu?
artoist
Użytkownik forum

Post autor: artoist »

kariam pisze:...tylko uważaj, NIE PODPINAJ routera lub innego urządzenia dwoma kablami naraz do switcha. Żeby się bawić w takie rzeczy byłby już potrzebny switch zarządzalny...
Dziękuje za odpowiedzi, tak wszystkie kabelki " wychodzą z puszki w ścianie" także, nie będzie problemu.
Co masz na myśli pisząc o "dwóch kablach" naraz? Myślałem wpiąć w port 1 w switchu wpiąć modem Huaweia B715 a w kolejne porty wszystkie inne urządzenia i tyle. Czy coś myślę źle?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Dobrze myślisz, to o dwóch kablach to na wszelki wypadek, nigdy tak nie podpinaj. Czasami NASa można tak podpiąć ale to musi być specyficzna konfiguracja.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

benniedix pisze:nie wiem jak v2 ale gs108t ma cos takiego jak port protected , co ma izolowac porty, czy to nie wystarczy?
Ale do czego ma wystarczyć?
Nie pomagam na PW!
kariam
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kariam »

Chronic przed czym? Poki nie kombinuje sie z wpinaniem kabli w dziwny sposob tak jak napisalem nie ma co sie obawiac, nie wiem co znaczy port protected. Opcja chroniaca przed petlami to STP (spanning tree protocol) jednak zwykle ja sie konfiguruje, niezarzadzalny switch nie bedzie jej mial a w domu jest to opcja zbedna dla wiekszosci osob.
Autor spytal o TP-Linka, jesli dobrze widze wspomniales o Netgear.
ODPOWIEDZ