Orange - szczęśliwe godziny
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Orange - szczęśliwe godziny
Cześć,
Zastanawiam się nad tą usługą, bo testy wyszły bardzo dobrze.
Jak to w praktyce u Was wygląda?
Tzn. po północy automatycznie przestaje zliczać czy trzeba się wylogować i zalogować ponownie albo zresetować router?
Zastanawiam się nad tą usługą, bo testy wyszły bardzo dobrze.
Jak to w praktyce u Was wygląda?
Tzn. po północy automatycznie przestaje zliczać czy trzeba się wylogować i zalogować ponownie albo zresetować router?
- onken
- ** Moderator **
Re: Orange - szczęśliwe godziny
Podobno reset konieczny i ciągle reklamacje na źle zliczanie....
Jak to w Orange...
Jak to w Orange...
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
- Tinkas
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Miałem tą usługę dwa lata. Nigdy nie resetowałem połączenia. Miałem ustawione przesyłanie danych od pierwszej do 7 rano. Na początku było super, ale pod koniec wyglądało to tak, że naliczał GB i zdejmował z limitu, żeby następnego dnia te GB oddać. Na początku miesiąca to nie przeszkadza, ale pod koniec, jak zostaje kilkanaście-kilkadziesiąt GB, to można doprowadzić do sytuacji, że GB braknie w ciągu dnia, żeby następnego wskoczyć z powrotem do limitu.
Reklamowałem raz, jak mi wcięło 60GB. Następnego dnia wróciły, a jeszcze kolejnego dostałem info, że reklamacja niezasadna i wszystko po stronie Orange działa ok
Reklamowałem raz, jak mi wcięło 60GB. Następnego dnia wróciły, a jeszcze kolejnego dostałem info, że reklamacja niezasadna i wszystko po stronie Orange działa ok

-
To kawał czasu już minął, ciekawe czy może teraz coś się zmieniło na lepsze.Tinkas pisze:Miałem tą usługę dwa lata.
Jakoś nie mogę nigdzie znaleźć NOWYCH opinii na ten temat, wszystkie są stare.
- Tinkas
Miałem dwa lata i w tym miesiącu umowa się kończy, także info jest świeże 

-
OK, a po przekroczeniu limitu transfer spada do 1 MB/s i trzyma tak?
-
- Stały użytkownik forum
Potwierdzam problemy z naliczaniem danych. Ciągle coś źle było liczone i transfer nocny pomniejszał pakiet główny. W końcu zrezygnowałem, tym bardziej że transfer był coraz wolniejszy. Nawet Netflix nie dało się oglądać...
-
O kurde, ale dziadostwo. To już może lepiej T-Mobile 20 mb bez limitu?
Nawet jak będzie 10 to mi wystarczy, bo Netflixa nie używam. Tylko żeby nie było 1 mb albo 0.5 mb ale tego chyba nikt nie zagwarantuje? Lokalizacja to Warszawa Wawer.
Nawet jak będzie 10 to mi wystarczy, bo Netflixa nie używam. Tylko żeby nie było 1 mb albo 0.5 mb ale tego chyba nikt nie zagwarantuje? Lokalizacja to Warszawa Wawer.
- Tinkas
Kup startery i zobacz jak chodzi wieczorami jedno i drugie.
Na Wawrze żadnej kablówki nie ma?
Na Wawrze żadnej kablówki nie ma?
-
Owszem, lokalnie jest kabel i światło nawet też, ale ja potrzebuję czegoś do pracy w terenie.
Ewentualnie mógłbym dogadać się i na firmę brata wziąźć Orange LTE Dla Firm i co ciekawe w tej ofercie też są te zafajdane Szczęśliwe Godziny, tak samo jak dla użytkowników prywatnych.
Czy może być różnica w podejściu do klienta z tego powodu czy raczej olewka taka sama bez względu na to czy firma czy nie-firma?
Ewentualnie mógłbym dogadać się i na firmę brata wziąźć Orange LTE Dla Firm i co ciekawe w tej ofercie też są te zafajdane Szczęśliwe Godziny, tak samo jak dla użytkowników prywatnych.
Czy może być różnica w podejściu do klienta z tego powodu czy raczej olewka taka sama bez względu na to czy firma czy nie-firma?
-
OK, a po przekroczeniu limitu transfer spada do 1 MB/s i trzyma tak?Przemek112 pisze:transfer był coraz wolniejszy. Nawet Netflix nie dało się oglądać...
-
konsultant z Orange twierdzi, że po przekroczeniu limitu transfer spada do 1 MB/s i potem tak już trzyma.Przemek112 pisze:transfer był coraz wolniejszy. Nawet Netflix nie dało się oglądać...
Czyli że "lejek" jest dość spory w porównaniu np. do Plusa, gdzie jest chyba 32 czy 64 kb/s i wszystko stoi.
Czy ktoś może to potwierdzić?
-
- Stały użytkownik forum
Konsultant to powie to, co będziesz chciał usłyszeć.
Lejek był nieużywalny. Przez chwilę 5mbps, później nic, za chwilę 2mbps, przerwa, 0.5 itd. Całkowity przypadek. Nie dało się stron nawet otwierać.
Dla porównania w Pink 1 z którego korzystam to czasami nawet nie zauważę przeglądając strony, że mam lejek 2mbps. Jakoś to stabilnie i płynnie działa.
Lejek był nieużywalny. Przez chwilę 5mbps, później nic, za chwilę 2mbps, przerwa, 0.5 itd. Całkowity przypadek. Nie dało się stron nawet otwierać.
Dla porównania w Pink 1 z którego korzystam to czasami nawet nie zauważę przeglądając strony, że mam lejek 2mbps. Jakoś to stabilnie i płynnie działa.
- Tinkas
Raz wpadłem w taki lejek właśnie jak zabrali mi dużą ilość GB z transferu nocnego. Zauważyłem to, bo strony się słabo otwierały. Transfer stał idealnie na 1mbps. Nie testowałem przez cały dzień, bo przepiąłem się na drugi WAN, ale na tyle co przetestowałem, to efektu takiego jak u Przemka nie widziałem.
-
Pink 1 a cóż to takiego?Przemek112 pisze:Pink 1 z którego korzystam to czasami nawet nie zauważę przeglądając strony, że mam lejek 2mbps.
-
- Stały użytkownik forum
Stara oferta internetu na kartę LTE od Play. Play Internet na Kartę 1.
-
Czyli SOLO L tzn. 15 GB z pełną prędkością a potem lejek 2 mb?
- onken
- ** Moderator **
Nie, pink na kartę ale już chyba zmienił się w ink
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Stały użytkownik forum
Na razie nie widzę, żeby coś się zmieniło.
-
Póki co jak się pytam która opcja jest prawdziwa po wyczerpaniu podstawowego limitu w Orange:Przemek112 pisze:konsultant to powie to, co będziesz chciał usłyszeć.
1) zwalnia do 1 mb
2) zwania do max 1 mb
to każdy konsultant odpowiada, że nr 1.
Co więcej, jest to podobno zapisane w umowie.
Mam prośbę czy ktoś tu może zajrzeć do swojej umowy i zobaczyć?
- Tinkas
Nie rozumiem pytania. Konsultanci pewnie też.
- onken
- ** Moderator **
Czym się różni opcja 1 od 2 ??
?

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Opcja 1 to zwolnienie do 1 mb i - i uwaga, to ważne - utrzymywanie tego 1 mb na stalym poziomie.
Wtedy da się cos normalnie zrobić, no może poza You Tube.
Natomiast opcja 2 to zwolnienie do max 1 mb - czyli katastrofa - bo może być jak w Plusie nawet 32 czy 64 kb/s.
Natomiast opcja 2 to zwolnienie do max 1 mb - czyli katastrofa - bo może być jak w Plusie nawet 32 czy 64 kb/s.
-
Opcja 1 to zwolnienie do 1 mb i - i uwaga, to ważne - utrzymywanie tego 1 mb na stalym poziomie.
Natomiast opcja 2 to zwolnienie do max 1 mb - czyli katastrofa - bo owszem może być utrzymywane 1 mb, ale moze byc mniej i np. jak w Plusie nawet 32 czy 64 kb/s.
Różnica ogromna.
Natomiast opcja 2 to zwolnienie do max 1 mb - czyli katastrofa - bo owszem może być utrzymywane 1 mb, ale moze byc mniej i np. jak w Plusie nawet 32 czy 64 kb/s.
Różnica ogromna.
- Tinkas
Na tak postawione pytanie każdy powinien odpowiedzieć, że obowiązuje opcja 2. Nikt nie daje odbiorcom indywidualnym gwarancji prędkości przesyłu. Tym bardziej w LTE.
Lejek to po prostu nałożenie QoS na kartę SIM. Przemek miał jakiś dziwny efekt, ale u mnie zawsze działało to tak, jak się oczekuje. Miałem kilka razy lejek techniczny na 15 mbps i trzymało prawie idealnie 14-16 mbps. Nie sądzę, żeby lejek na 1mbps wyglądał inaczej.
Lejek to po prostu nałożenie QoS na kartę SIM. Przemek miał jakiś dziwny efekt, ale u mnie zawsze działało to tak, jak się oczekuje. Miałem kilka razy lejek techniczny na 15 mbps i trzymało prawie idealnie 14-16 mbps. Nie sądzę, żeby lejek na 1mbps wyglądał inaczej.
- wojteks
- *** Administrator ***
Oczywiście że opcja nr 2, do max 1 Mbps. To działa tak, że nie uzyskasz więcej niż 1 Mbps ale jeżeli będzie duże obciążenie sieci to będzie mniej chwilowo.
Nie pomagam na PW!
-
Mam aktywne szczesliwe godziny, wlaczylem pobieranie kilkadziesiat minut po polnocy (wczesniej zresetowalem router), ale w wykazie polaczen (na apce na telefonie) zuzyty transfer (15GB) jest nazwany jako "strefa domowa", tak ma byc czy system zle to naliczyl? Niestety nie spojrzalem wczesniej na transfer wiec nie wiem czy zabralo GB z pakietu "strefa domowa" czy jednak policzylo to jako "szczesliwe godziny".
-
- Stały użytkownik forum
Źle naliczyło, tak miałem regularnie. Musisz reklamować. Dział techniczny poprawi...
Tutaj masz zrzut z "błędem" który regularnie występował na moim koncie.
Transfer nocny pomniejszał pakiet główny (widać to na szczegółowym wykazie, niestety nie zachował mi się zrzut) oraz pakiety były rozliczane w złej kolejności.
Tutaj masz zrzut z "błędem" który regularnie występował na moim koncie.
Transfer nocny pomniejszał pakiet główny (widać to na szczegółowym wykazie, niestety nie zachował mi się zrzut) oraz pakiety były rozliczane w złej kolejności.
-
Czyli jak to powinno byc nazwane? Szczesliwe godziny?
-
- Stały użytkownik forum
Na szczegółowym wykazie powinieneś to mieć. Niestety nie pamiętam już dokładnie jak to było opisane.