jak zablokwac LAN na radiu?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sliver
Użytkownik forum

jak zablokwac LAN na radiu?

Post autor: sliver »

podlaczylem w firmie Linksysa WRV200 do sieci, ktory sluzy jako AP dla gosci w sali konferencyjnej, do niego jest podpiety jeden komputer. co zmienic w ustawieniach zeby na kompach laczacych sie radiowo nie bylo widoczne otoczenie sieciowe ale zeby na komputerze podpietym przez kabel nadal bylo??
link do emulatora tego modelu: http://www.linksys.com/ui/files/WRV200/ ... upDHCP.htm
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: jak zablokwac LAN na radiu?

Post autor: wojteks »

może Wireless/wireless security Allow PC on the same ..... przestaw na Disabled i Advanced Wireless Settings "AP isolation" na Enabled nie wiem czy to wystarczy żeby nie było widać otoczenia sieciowego ale nic więcej nie ma w tym routerze moim zdaniem.
Nie pomagam na PW!
sliver
Użytkownik forum

to nic nie dalo. podobno mozna dac rozne zakresy ip i wtedy lan nie bedzie widoczny tylko jak to zrobic?? gdzie konkretnie wpisac zakresy ip jakie maja byc przydzielane??
czy jest moze jakis port od lanu na wifi?? moze mozna by go zablokowac??
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Obawiam się, że potrzebujesz routera, który potrafi zrobić kilka sieci "wydzielonych" a w takich tanich SOHO raczej takich możliwości nie będziesz miał. Zresztą nie tędy chyba droga...
sliver pisze:podlaczylem w firmie Linksysa WRV200 do sieci, ktory sluzy jako AP dla gosci w sali konferencyjnej, [...] co zmienic w ustawieniach zeby na kompach laczacych sie radiowo nie bylo widoczne otoczenie sieciowe ale zeby na komputerze podpietym przez kabel nadal bylo?
Tak jeszcze to analizując. Takie rzeczy robi się tak, że podpinasz do routera DMZ z sieci firmowej a klienci którzy potrzebują sieci firmowej używają połączeń VPN. I to będzie najbezpieczniejsze. Możesz też do tej sali podać "dwa kabelki" jeden do AP/routera z DMZ firmowej i drugi z LANem "normalnym" i ten do switcha. DMZ - mam tu na myśli wydzielony na głównym routerze w firmie oczywiście.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

BliSki pisze:który potrafi zrobić kilka sieci "wydzielonych"
ten router ma chyba cos takiego VLAN ale jak i czym to się je to nie wiem, VLAN można przypisać do każdego portu osobno (i 4 rózne SSID zdefiniować) ale to i tak chyba nie ograniczy otoczenia sieciowego a będzie wymagało haseł i certyfikatów dla klientów.

Rozwiązanie zaproponowane przez BliSki wydaje się najlepsze, AP (router) tylko dla klientów podłączony do głównego łącza bezpośrednio (chyba może być DMZ routera wejściowego) a dla kompa firmowego ekstra kabelek z głównego routera.
Nie pomagam na PW!
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

wojteks pisze:ten router ma chyba cos takiego VLAN .... ale to i tak chyba nie ograniczy otoczenia sieciowego a będzie wymagało haseł i certyfikatów dla klientów
Z takiego samego założenia wyszedłem. I myślę, że nie ma co kombinować, tylko podpiąć tam firmowe DMZ i już.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

wojteks pisze:Advanced Wireless Settings "AP isolation" na Enabled
Ta opcja powinna w ten (pozadany) sposob dzialac
http://www.wirelessforums.org/alt-inter ... k-774.html
zobacz wypowiedz jednego z userow, calkiem przystepnie wytlumaczone.
sliver pisze:podobno mozna dac rozne zakresy ip i wtedy lan nie bedzie widoczny tylko jak to zrobic?? gdzie konkretnie wpisac zakresy ip jakie maja byc przydzielane??
Nie wiem czy router na tym poziomie umozliwi cos takiego, bo musialbys ustawic recznie tablice NAT. Nie moge sie dostac teraz na www.linksysdata.com/ui/ zeby zobaczyc dokladnie co i jak.
sliver
Użytkownik forum

czy moglby ktos konkretnie mi napisac w ktorym miejscu w konfigu tego APka ( http://www.linksys.com/ui/files/WRV200/ ... upDHCP.htm ) ustawic rozne klasy dla lanu i dla wifi?? podobno, zeby nie bylo przez wifi otoczenia sieciowego to mozna tez zablokowac porty 137,8,9 ale jak to zrobic zeby byly blokowane dla wszystkich a nie tylko dla jednego ip??
ODPOWIEDZ