Wybr oferty (podaje namiary, sprzet, itd.). - prosze o podpowiedz...
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Wybr oferty (podaje namiary, sprzet, itd.). - prosze o podpowiedz...
Czolem!
Mieszkam w i mam najblizej nastepujacy nadajnik:
Żmijewko - gm. Zbiczno, Kujawsko-pomorskie
Żmijewko 24 - maszt P4 Play
Orange ID: T-32615 (N!)
GSM900 LTE800 UMTS900 Szczegóły...
T-Mobile ID: 32615 (N!)
Play ID: BRO0201
Żmijewko 24 - maszt własny
GSM1800 GSM900 LTE1800 LTE2100 LTE800 UMTS2100 UMTS900 Szczegóły...
Dane GPS: 53,320833,19,396944
MAPA:
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 49&zoom=14
Zalezy mi na dosc szybkim i przede wszystkim stabilnym necie. Co polecacie - Play, Orange czy T-Mobile??
Interesuje mnie w zasadzie tylko oferta na karte, z racji tego ze jestem tu pol roku (wiosna/lato). No chyba ze jakas umowa typu Orange Flex, itp.
Sprzetu nie mam, ale planuje router HUAWEI B525 lub podobny (co polecicie???) i pewnie jakies anteny (tez nie do konca wiem jakie kupic??).
Bede wdzieczny za wszelkie porady.
Powyzej dalem Wam dane do masztu / nadajnika w mojej okolicy. Wszyscy trzej operatorzy sa na tym samym maszcie, niedaleko mam tez PLUS-a (w sumie najblizej, ale nie ma tylu opcji jesli chodzi o czest. LTE).
Co poradzicie?
Myslalem o ofercie Play lub Orange, bo dzialaja (w telefonie dosc dobrze), a i ofert internetu na karte na allegro jest duzo. T-Mobile dziala chyba gorzej, a Plusa nie uzywalem nigdy.
Pozdr i DZIEKI !
Mieszkam w i mam najblizej nastepujacy nadajnik:
Żmijewko - gm. Zbiczno, Kujawsko-pomorskie
Żmijewko 24 - maszt P4 Play
Orange ID: T-32615 (N!)
T-Mobile ID: 32615 (N!)
Play ID: BRO0201
Żmijewko 24 - maszt własny
GSM1800 GSM900 LTE1800 LTE2100 LTE800 UMTS2100 UMTS900 Szczegóły...
Dane GPS: 53,320833,19,396944
MAPA:
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 49&zoom=14
Zalezy mi na dosc szybkim i przede wszystkim stabilnym necie. Co polecacie - Play, Orange czy T-Mobile??
Interesuje mnie w zasadzie tylko oferta na karte, z racji tego ze jestem tu pol roku (wiosna/lato). No chyba ze jakas umowa typu Orange Flex, itp.
Sprzetu nie mam, ale planuje router HUAWEI B525 lub podobny (co polecicie???) i pewnie jakies anteny (tez nie do konca wiem jakie kupic??).
Bede wdzieczny za wszelkie porady.
Powyzej dalem Wam dane do masztu / nadajnika w mojej okolicy. Wszyscy trzej operatorzy sa na tym samym maszcie, niedaleko mam tez PLUS-a (w sumie najblizej, ale nie ma tylu opcji jesli chodzi o czest. LTE).
Co poradzicie?
Myslalem o ofercie Play lub Orange, bo dzialaja (w telefonie dosc dobrze), a i ofert internetu na karte na allegro jest duzo. T-Mobile dziala chyba gorzej, a Plusa nie uzywalem nigdy.
Pozdr i DZIEKI !
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Wybr oferty (podaje namiary, sprzet, itd.). - prosze o podpowiedz...
Zajrzyj do dowolnego wpisu na taki temat to dowiesz się, że to nie jest forum wróżbiarskie. Ponieważ pytasz o połączenie radiowe to nie istnieje złota rada zrób to i będzie super. Najpierw testy na tym co masz i parametry jakie uzyskujesz, potem porada.
-
- Użytkownik forum
Tak przypuszczalem
Prosze o niekasowanie watku, uzupelnie dane za jakis czas...
OK, poprosze o link do takich informacji: jak wykonac testy? Czym? czy telefon z androidem i aplikacja NetMonitor wystarczy? Jakie dane zamiescic w watku (jakie parametry)?
Moze macie gotowca? FAQ? ....gdzie znajde odpowiedzi na powyzsze pytania.

OK, poprosze o link do takich informacji: jak wykonac testy? Czym? czy telefon z androidem i aplikacja NetMonitor wystarczy? Jakie dane zamiescic w watku (jakie parametry)?
Moze macie gotowca? FAQ? ....gdzie znajde odpowiedzi na powyzsze pytania.
-
Telefon z androidem to też narzędzie, zwłaszcza jeśli ma możliwość agregacji. Instalujesz aplikację Network Cell Info Lite i w miejscu gdzie planujesz dać antenę fotografujesz zakładkę Wskaźnik i robisz SpeedTest dla danego operatora. Chociaż lepszy byłby jakiś router z możliwością wyboru konkretnych pasm, np. wspomniany B525 i test sygnału i prędkości dla wszystkich pasm osobno i w agregacji. I nie wiem czy zaznaczyłeś swoją lokalizację na mapie, bo same nadajniki na btsearch to średnie źródło informacji.
-
- Użytkownik forum
Dzieki Tomek za informacje! Zrobie jak piszesz. Glupio ze karty trzeba teraz rejestrowac 
Co do SpeedTest w telefonie to otrzymuje bardzo zroznicowane wyniki.
Co do B525 to jeszcze nie wiem czy ten kupie, ale chyba za 350 zl (nowka) nic lepszego nie ma?

Co do SpeedTest w telefonie to otrzymuje bardzo zroznicowane wyniki.
Co do B525 to jeszcze nie wiem czy ten kupie, ale chyba za 350 zl (nowka) nic lepszego nie ma?
-
Testy robisz w godzinach największego ruchu 19-23. Bo nie sztuka wyciągać dużo o 4 nad ranem. A wyniki muszą być zróżnicowane, bo raz sąsiad ogląda ** Zabronione **, a drugi buforuje netfliksa, a za chwilę nie.
Mieszkasz w Żmijewku? Ile masz do tego masztu w Żmijewku? Pokaż jakikolwiek wynik z Network Cell Info na zewnątrz budynku z karty jaką masz w telefonie. Zobaczymy z czym się łączysz.
Mieszkasz w Żmijewku? Ile masz do tego masztu w Żmijewku? Pokaż jakikolwiek wynik z Network Cell Info na zewnątrz budynku z karty jaką masz w telefonie. Zobaczymy z czym się łączysz.
-
- Użytkownik forum
Network Cell Info zainstalowane, ale wyniki wstawie jak bede mial ze wszystkich kart (Play, Orange, T-Mobile).
Co ciekawe, lacze sie teraz z bardziej odleglym nadajnikiem (Druzyny, a nie Zmijewko jak myslalem). Mieszkam w miejscowosci Zbiczno.
Co ciekawe, lacze sie teraz z bardziej odleglym nadajnikiem (Druzyny, a nie Zmijewko jak myslalem). Mieszkam w miejscowosci Zbiczno.
-
- Użytkownik forum
Właśnie zamówiłem Huawei B525, będzie u mnie za kilka dni.tomekwwa pisze:Chociaż lepszy byłby jakiś router z możliwością wyboru konkretnych pasm, np. wspomniany B525 i test sygnału i prędkości dla wszystkich pasm osobno i w agregacji
Nie chce bombardować Was pytaniami, więc może macie jakąś ściągawkę, FAQ czy poradnik "jak poprawnie przeprowadzić testy" (oczywiście pod kątem wyboru operatora i konkretnego nadajnika) z poziomu komputera i ww. routera?
Ze speedtestem sobie poradzę

Czy po "wejściu" do panelu routera (wejście na stronę 192.168.0.1) będę miał już wszystko?
- wojteks
- *** Administrator ***
Poczytaj, w co drugim poście na forum jest opisane jak testować.
Nie pomagam na PW!
-
Najłatwiej zalogować się z telefonu aplikacją HManager, polska wersja do pobrania nawet tu na forum, pokazuje parametry i pozwala wybrać pasmo i agregację. I przechodząc na Huaweia zapamiętaj adres 192.168.8.1, przyda Ci się.
-
- Użytkownik forum
Facet u którego "kupiłem" router wyprzedał wszystkie i dał mi zwrot kasy. Więc nadal szukam niedrogiego routera, czy B525 jest dobrym wyborem? To chyba model z przed 2-3 lat? Jest coś ciekawszego za ~300 zł?
Wyczytałem u Was żeby nie brać z T-Mobile, Czy brać nówkę, czy wystarczy taki z kilkumiesięczną gwarancją (są sporo taniej)? Często się psują Huawei?
Wyczytałem u Was żeby nie brać z T-Mobile, Czy brać nówkę, czy wystarczy taki z kilkumiesięczną gwarancją (są sporo taniej)? Często się psują Huawei?
-
Nie psują się. T-Mobile to kastrat, ma wycięte gniazdo RJ i takie tam, ale generalnie to normalny B525. A soft mu można zmienić, gniazdo wyciąć bo fizycznie jest i tak dalej. Do testów się nada, do codziennego użytku też. Jak się okaże że potrzebujesz coś lepszego to bez trudu go sprzedasz
-
- Użytkownik forum
Dzięki za szybkie info! - Teraz się wacham, zastanawiam się też nad czymś nieco lepszym i bardziej "przyszłościowym" (w innym dziale tego forum).