Kończy mi się umowa z Plusem. Z tą siecią przeżyłem wiele lat.
Aktualnie lider technologi przestał być liderem w moim miejscu zamieszkania czyli w Zielonej Górze. Nie tylko jeśli chodzi o internet - a o VoLTE i WiFi Calling również.
Mam prepaidy Orange i T-Mobile. Na B3 osiągam ok 15-40 (kiedyś do 65) Mbps na pierwszym i nieco ponad 10 Mbps na drugim opie (zapewne ze względu na lejek TM na prepaidach). W Plusie na B20 wyciągam 2-10 Mbps, oraz przy oknie (!) na B3 od 20 do 60 Mbps). Ostatnio byłem w Karpaczu i Plus na speedteście za każdym razem przekraczał 100Mbit, Orange to max 20-30Mbit ale najczęsciej trzymał się B7 i było ok 10 Mbit. Wygląda więc że nie wszędzie Plus jest zapchany:)
Ale nie samymi speed testami żyjemy.
Czasami rozmawiam przez aplikacje internetowe. W Plusie jak spanie do 3G to już NIGDY nie wróci do LTE przy aktywnej rozmowie np. na WhatsApp. A że 3G Plusa to całkowita porażka u mnie, muszę rozłączać się z rozmówcą bo przerywa jak w XIX wieku! W Orange i TM mamy VoLTE do rozmów normalnych, ponadto przy spadku do 3G telefon i tak wróci do LTE przy aktywnej rozmowie internetowej, jak tylko pasmo 4G znajdzie się w zasięgu telefonu - to ogromny plus.
Obserwuje sobie poczynania Orange i prawdopodobnie będzie to następca na następne 2 lata, ale...
Czasami - mając prepaida w routerze mifi - zauważyłem że mimo zasięgu sieci, nie mam internetu, tzn speedtest wywala błąd (brak internetu), również jakbym chciał wczytać stronę www. Dopiero restart routera lub rozłączenie danych powoduje wznowienie. Pakiet zawsze mam, router to Netgear AirCard 810S. ALe zauważyłem ten sam objaw w Orange na tablecie w trybie hotspotu.
Wygląda na to że dane komórkowe potrafią czasami "się zawiesić" - nie wiem jak to określić inaczej...
Czy u Was też to czasami występuje ?
Reasumując:
1) Szukam rozwiązania abonamentowego, chyba że Flex...
2) Szukam operatora który zaoferuje VoLTE
3) Szukam operatora który zaoferuje WiFi Calling
4) Szukam operatora u którego działa powrót z 3G do LTE w trakcie trwania rozmowy/streamu internetowego
5) nie szukam za wszelką cenę trzycyfrowego speedtestu Mbps, wolę stabilne 10-20 ale z w/w możliwościami
6) czy opisywany problem z "zamrażaniem internetu" w Orange u Was też czasami występuje? Czy to jest przypadłość operatora czy NetWorks! ?
7) Play raczej odpada ze względu na transfery podobne do Plusa

9) preferowany HD Voice do Plusa (mam dużo znajomych w tej sieci)
10) Zagadką jest dla mnie VoLTE w T-Mobile i połączenie do Plusa - czy zestawia się w HD Voice? Nie mam jak tego sprawdzić, w Orange jak sprawdzałem w kwietniu to wychodzące przy VoLTE nigdy nie były w HD Voice! Trzeba było przełączać do 3G co jest bezsensem
11) Przełączenie w tryb VoLTE w Orange powoduje że LTE trzyma do upadłego, czyli w całym domu. W trybie wyłączonym dośc szybko spada do 3G - niestety mam średni zasięg B3 w Orange i TM u siebie. Nie wiem jak jest w TM - a to może być kluczowe przy wyborze O/TM