Chciałem mieć dostęp do rejestratora kamer przy użyciu routera Huawei B525 i sieci Play.
Jako iż Play nie posiada publicznych IP w ofercie postanowiłem skorzystać w tym celu serwer VPS (i połączenie VPN). Wcieliłem w życie następujący schemat:
Rejestrator kamer --> Huawei B525 --> VPN --> Serwer (z publicznym IP).
Na serwerze VPN to L2TP (innego w w/w urządzeniu użyć się nie da). IP klienta podłączonego do tegoż VPNa to 192.168.42.10, a "brama" to 192.168.42.1.
Również na serwerze ustawiam routing przez iptables tak, aby po połączeniu na PUBLICZNE_IP:1000 przekierował połączenie do 192.168.42.10:80.
Tutaj zaczynają się problemy.
Po połączeniu routera do VPNa mogę na serwerze puścić ping do 192.168.42.10 i wszystko lata (chyba, że checkbox "Disable WAN port ping" na routerze jest zaznaczony).
Jednak uruchomienie komendy lynx 192.168.42.10 (otwarcie przeglądarki z adresem "routera") spowoduje, że po długim czasie oczekiwania połączenie nie zostanie nawiązane. W tym wątku pisaliście, że po prostu nie da się zdalnie zarządzać tym routerem: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f ... 9&start=15. To nawet lepiej.

W związku z tym zrobiłem przekierowanie portów - "WAN port" 80 przekierowałem na IP wideorejestratora (i jego port - 80).
Niestety - wciąż nijak nie mogę uzyskać dostępu do rejestratora. Ani z serwera wykorzystując komendę lynx 192.168.42.10, ani z publicznego IP (co w tej sytuacji jest zrozumiałe).
Czy taka konfiguracja w ogóle jest możliwa na tym routerze? A jeśli nie - jak inaczej dostać publiczne ip i łączyć się z kamerami, skoro Play takiego IP nie daje.
Pozdrawiam!