Ostatnio zmodernizowano BTS niedaleko mnie, więc przestawiłem "na sztywno" częstotliwość na LTE-A, wszystko działa pięknie (jak na warunki mojej miejscowości), tylko że parametry sygnału i prędkość upload to jakaś tragedia:

i zastanawiam się jak teraz ugryźć sprawę z anteną. Otóż, mój dom stoi w takiej pozycji:

Czerwoną strzałką zaznaczyłem pozycję BTS po linii prostej, a zieloną aktualne ustawienie anten (posiadam 2xATK-10 (wiem, że są do zmiany, ale o tym później)). Antena umieszczona jest pod szczytem na pręcie, ale niestety nie ma mowy o przeniesieniu jej nad dach, więc obracając ją w stronę czerwonego nadajnika od razu spotkałaby się ze ścianą.
O dziwo sygnał z czerwonego BTS łapie bez problemu, ale jak już wspomniałem wyżej - osiąga to tragiczne wyniki jakości sygnału, a z zielonego BTS nie korzystam z jednej prostej przyczyny - jest to pasmo 800 MHz i jest już tak totalnie zapchane, że internet ledwo może na tym wydolić. I tu przechodzę do meritum - czy taka antena jak z linku poniżej dałaby radę i czy jest coś w ogóle warta na ten nowy BTS jeśli po drodze od razu trafia na ścianę? Czy wystarczyłoby przesunięcie jej choć w zbliżonej pozycji do nadajnika podobnie jak zaznaczyłem na niebiesko?
https://www.cybertech.com.pl/p173,anten ... 00mhz.html
Czerwony BTS - 3,58 km ode mnie
Zielony BTS - 6,18 km ode mnie