Zewnętrzne IP - problem z dostępem
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Zewnętrzne IP - problem z dostępem
Modem Huaweii E3372, publiczne dynamiczne IP z Plusa. Modem wpięty w router, ustawione dyndns. Nie można wbić się na ten router ani na żadną usługę przekierowaną z zewnątrz. Jak jestem w sieci wewnętrznej i sprawdzę swoje IP np przez checkip to widzę, że adres jest zewnętrzny. Jak się zaloguję do panelu admina w no-ip to pokazuje adres routera jako 192.168.8.100. Wiadomo, że na taki adres się nie wbiję. Pytanie dlaczego pokazuje mi taki adres a nie normalny zewnętrzny?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Zewnętrzne IP - problem z dostępem
Software robiacy aktualizacje no-ip jest zainstalowny na zlym komputerze, update no-ip powinien byc robiony przez router.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Nie ma software'u zainstalowanego na żadnym kompie. Modem jest wpięty w router. Router ma wbudowaną obsługę dyndns i tam jest wszystko ustawione. Problem pojawia się jak wejdę do swojego panelu w no-ip. Tam widnieje adres 192.168.8.100 a nie zewnętrzny z modemu przez co cała sieć jest z zewnątrz niewidoczna. A jak sobie z kompa który jest wewnątrz tej sieci sprawdzę ip to widnieje adres publiczny 

- wojteks
- *** Administrator ***
To dyndns masz darmowe czy płatne? Zainstaluj soft do aktualizacji dyndns na komputerze i sprawdź czy działa prawidłowo.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Dynamiczny DNS mam poprzez noip.com. Wersja darmowa. Czyli przełożyć modem do komputera i zainstalowac na nim klienta noip?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jest zle ustawione - router podaje IP wewnetrznej karty sieciowej.eustachy pisze:Router ma wbudowaną obsługę dyndns i tam jest wszystko ustawione.
Jaki masz router, jaki software?
Klienta no-ip mozesz zainstalowac bez przekladania modemu.
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie, nic nie rób a tylko zainstaluj klienta no-ip.eustachy pisze:Czyli przełożyć modem do komputera i zainstalowac na nim klienta noip?
Masz modem pracujący jakio router (HiLink) stąd IP na WAN routera 192.168.8.100. żeby wejść z zewnątrz do swojej sieci będzie upierdliwa konfiguracja modemu (o ile z obecnym firmware się da). Na ten moment masz podwójny NAT (z modemu i routera).
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Fritz Box 4040Jaki masz router, jaki software?
Chyba dokładnie tak jest. Mam dwa modemy E3372. W jednym software nie pozwala nic zmienić, ale w drugim widzę, że mam możliwość przekierowywania portów w software Huaweia. Najwyżej przełożę kartę sim. Tylko czy da się to jakoś skonfigurować ( i jak? ). Czy nie lepiej, szybciej i prościej zrobić z tego Hilinka zwykły modem? Tak wyglądają opcję w tym modemie, w którym mogę coś zmieniaćMasz modem pracujący jakio router (HiLink) stąd IP na WAN routera 192.168.8.100. żeby wejść z zewnątrz do swojej sieci będzie upierdliwa konfiguracja modemu (o ile z obecnym firmware się da). Na ten moment masz podwójny NAT (z modemu i routera).

- wojteks
- *** Administrator ***
Zamiast robić przekierowania zrób DMZ na WAN routera (czyli 192.168.8.100)
Jeżeli ten Fritzbox pracuje z modemem w trybie RAS to było by lepiej (na WAN byłby IP od operatora), zniknąłby jeden NAT.
Jeżeli ten Fritzbox pracuje z modemem w trybie RAS to było by lepiej (na WAN byłby IP od operatora), zniknąłby jeden NAT.
Nie pomagam na PW!
- onken
- ** Moderator **
Czy w modemie zmieniłeś APN do publicznego adresu IP ?
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Użytkownik forum
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Problemem jest Hi-Link - modem laczy sie z dostawca i udostepnia druga siec (192.168.8.x). FritzBox widzi 192.168.8.x jako siec WAN i ten adres melduje do no-ip. Jesli wylaczysz Hi-Link, powinienes dostac zewnetrzny IP jako WAN i ten tez bedzie meldowany do no-ip.
Jak to dziala mozesz sprawdzic przy pomocy komendy tracert - pokazuje Ci przebieg pakietow.
Jak to dziala mozesz sprawdzic przy pomocy komendy tracert - pokazuje Ci przebieg pakietow.
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak. Tak ma być, jeżeli DMZ zadziała prawidłowo to na WAN routera powinno wpuścić i dalej przekierowania portów we Fritzu są potrzebne. no-ip musi działać z klienta na PC czy tam czymś.eustachy pisze:utaj dać "włącz" i powinno być ok? Tylko jak to sie będzie miało do adresacji z routera? Tam jest inna podsieć
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
No niestety ustawienie DMZ na Huaweju nic nie dało. Jak było 192.168.8.100 tak nadal jest i połączenie niemożliwe
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale klient aktualizujący IP dla no-ip musi być na PC czy innym kompie i w routerze ma być wyłączony.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
W sieci wewnętrznej komputer mam z doskoku. Właśnie w tym sęk, że to router jest klientem no-ip. Ma odpowiednie ustawienia i działa jak klient na PC. Jaki sens powielać to i instalować klienta na PC? Wtedy będę mógł wejść tylko na tego PCta a ja chcę się wbić na monitoring i inne usługi do swojej sieci. Komputer służy mi do testów połączenia.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niekoniecznie.wojteks pisze:Ale klient aktualizujący IP dla no-ip musi być na PC czy innym kompie i w routerze ma być wyłączony.
Problemem jest - jak pisalem wyzej - druga wewnetrzna siec. Najprosciej jest pozbyc sie jej - to znaczy przekonfigurowac modem tak, zeby nie byl Hi-Link.
eustachy, pusc tracert google.com i wklej wynik pierwszych 5 odpowiedzi - powinno byc widac jak skonfigurowany jest u Ciebie routing.
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie czytasz co piszemy, masz 2 rozwiązania:eustachy pisze:Ma odpowiednie ustawienia i działa jak klient na PC. Jaki sens powielać to i instalować klienta na PC? Wtedy będę mógł wejść tylko na tego PCta a ja chcę się wbić na monitoring i inne usługi do swojej sieci.
1. Klient w na stałe włączonym PC i DMZ wtedy wejdziesz na dowolną usługę w Twojej sieci używając przekierowania portów w routerze.
2. Zmiana konfiguracji tak, aby router na WAN miał IP od dostawcy (modem nie HiLink lub z działającym trybem Bridge) jak sugeruje key
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Łopatologicznie:
1.Modem HiLink wpięty tak jak dotychczas - w router. Na routerze wyłączone wszystkie opcje dotyczące dyndns. Na jakimś PC zainstalowany klient dyndns. Ten klient będzie wysyłał adres zewnętrzny publiczny do serwera dyndns. Ja nie będąc w domu wejdę w panel dyndns przez www, odczytam adres zewnętrzny i dostanę się poprzez ten adres na usługi skonfigurowane na routerze?
2. Jeżeli przerobię modem Hilink na zwykły to w jaki sposób uruchomi się oprogramowanie łączące z internetem? Normalnie instaluje się programik np z Playa na PC i tam się wszystkim zarządza. W jaki sposób to będzie realizowane jak wepnę taki modem (nie-hilink) do routera?
1.Modem HiLink wpięty tak jak dotychczas - w router. Na routerze wyłączone wszystkie opcje dotyczące dyndns. Na jakimś PC zainstalowany klient dyndns. Ten klient będzie wysyłał adres zewnętrzny publiczny do serwera dyndns. Ja nie będąc w domu wejdę w panel dyndns przez www, odczytam adres zewnętrzny i dostanę się poprzez ten adres na usługi skonfigurowane na routerze?
2. Jeżeli przerobię modem Hilink na zwykły to w jaki sposób uruchomi się oprogramowanie łączące z internetem? Normalnie instaluje się programik np z Playa na PC i tam się wszystkim zarządza. W jaki sposób to będzie realizowane jak wepnę taki modem (nie-hilink) do routera?
-
- Guru bezprzewodowy
2. Router sam będzie włączał modem i zarządzał połączeniem.
Z tego co czytam, to Tobie chyba potrzebny jest bardziej vpn. Na pewno byłoby to bezpieczniejsze rozwiązanie.
Z tego co czytam, to Tobie chyba potrzebny jest bardziej vpn. Na pewno byłoby to bezpieczniejsze rozwiązanie.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Z tym ze VPN to jest rozwiazanie nr. 3.
Jesli w drugim miejscu tez masz FritzBox, to jest to proste - caly potrzebny soft jest wbudowany w firmware. Sposob wykonania polaczenia jest opisany w instrukcji obslugi FrytzBoxa.
Jesli w drugim miejscu tez masz FritzBox, to jest to proste - caly potrzebny soft jest wbudowany w firmware. Sposob wykonania polaczenia jest opisany w instrukcji obslugi FrytzBoxa.
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Na szybko opcja 1 powinna działać.
Opcja 2 jest lepsza.
Opcja 2 jest lepsza.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
VPN to raczej mi nie jest potrzebny. Mi jest potrzebny dostęp z zewnątrz do usług w sieci domowej - serwer, kamery ip, NAS. Po drugiej stronie nie mam fritza.
Przerobiłem hilinka na zwykły modem. Zobaczymy co z tego będzie jak go wepnę do fritza. Jak jest wpięty do PC to muszę uruchomić mobile partnera, ustawić tam profil pro.plusgsm i dać connect. Nie wiem jakim sposobem router sam ustawi profil dla tego modemu i jeszcze go uruchomi.
W PC uruchomiłem noip klienta, pokazał mi ładnie adres i mogę wejść na tego PCta z zewnątrz. Tylko skąd wezmę adres jak mnie przy tym PC nie będzie? W panelu www na stronie noip adres nie jest odświeżony więc tak jakby klient z tego PC nie przekazywał adresu do serwera noip. Pokopane to jest
edit: ok, z PC już działa ddns, trzeba było dodać wpis DNS na stronie noip i się aktualizuje z klientem. Zobaczymy teraz co będzie z fritzem
Przerobiłem hilinka na zwykły modem. Zobaczymy co z tego będzie jak go wepnę do fritza. Jak jest wpięty do PC to muszę uruchomić mobile partnera, ustawić tam profil pro.plusgsm i dać connect. Nie wiem jakim sposobem router sam ustawi profil dla tego modemu i jeszcze go uruchomi.
W PC uruchomiłem noip klienta, pokazał mi ładnie adres i mogę wejść na tego PCta z zewnątrz. Tylko skąd wezmę adres jak mnie przy tym PC nie będzie? W panelu www na stronie noip adres nie jest odświeżony więc tak jakby klient z tego PC nie przekazywał adresu do serwera noip. Pokopane to jest
edit: ok, z PC już działa ddns, trzeba było dodać wpis DNS na stronie noip i się aktualizuje z klientem. Zobaczymy teraz co będzie z fritzem
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Powiedzmy ze Ty nie wiesz co to jest VPNeustachy pisze:VPN to raczej mi nie jest potrzebny.

I dlatego najlepszy byl by VPNeustachy pisze:Mi jest potrzebny dostęp z zewnątrz do usług w sieci domowej - serwer, kamery ip, NAS.

Menu configuracyjne zmieni sie - patrz tutaj. W tym menu ustawisz tez wszystko to, co ustawiasz w mobile partnerze.eustachy pisze:Przerobiłem hilinka na zwykły modem. Zobaczymy co z tego będzie jak go wepnę do fritza.
Client no-ip wbudowany w FritzBox bedzie zmienial konfiguracje. O ile modem nie bedzie w trybie Hi-Link.eustachy pisze:W PC uruchomiłem noip klienta, pokazał mi ładnie adres i mogę wejść na tego PCta z zewnątrz. Tylko skąd wezmę adres jak mnie przy tym PC nie będzie?
Klient przekazuje tylko jesli stwierdzi ze byla zmiana, wiec czasami nie daje to natychmiastowego wyniku. Dlatego lepsza opcja jest klient wbudowany w routerze.eustachy pisze:W panelu www na stronie noip adres nie jest odświeżony więc tak jakby klient z tego PC nie przekazywał adresu do serwera noip.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Teoretycznie wiem. Bezpieczny kanał między jednym urządzeniem a drugim. Rozumiem to tak, że z PC łączyłbym się z FRitzem, tak? Ale do tego potrzebowałbym chyba jakiś soft zainstalować na PC, openvpn czy coś podobnego? I połączyłbym się tak naprawdę przez bezpieczny kanał z routerem a potem dopiero jakoś z serwerem lub kamerą czy od razu z kamerką po vpn?Powiedzmy ze Ty nie wiesz co to jest VPN
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie do konca tak to dziala - VPN spina dwie sieci w jedna, po polaczeniu twoj komputer ma dostep do wszystki urzadzen w drugiej sieci - tak jakby sieci byly spiete z soba kablem.
W twojej konfiguracji postawil bym serwer VPN na laczu w domu a na Fritz uruchomil bym klienta. W ten sposob z domu masz zawsze dostep do wszystkiego co jest podlaczone do Fritza.
Dodatkowy soft dla komputera potrzebujesz tylko, jesli chcesz laczyc sie spoza sieci domowej, wtedy potrzebujesz clienta ktory polaczy sie z domowym routerem a ten zadba o polaczenie reszty.
W twojej konfiguracji postawil bym serwer VPN na laczu w domu a na Fritz uruchomil bym klienta. W ten sposob z domu masz zawsze dostep do wszystkiego co jest podlaczone do Fritza.
Dodatkowy soft dla komputera potrzebujesz tylko, jesli chcesz laczyc sie spoza sieci domowej, wtedy potrzebujesz clienta ktory polaczy sie z domowym routerem a ten zadba o polaczenie reszty.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
No właśnie tak bym to chciał rozegrać - mieć dostęp do wszystkich urządzeń w domu, serwera po rdp, kamer ip, NASa z zewnątrz. Jak jestem w domu to dostęp przecież mam, nie potrzeba vpnaDodatkowy soft dla komputera potrzebujesz tylko, jesli chcesz laczyc sie spoza sieci domowej
A propos dostępu - wszystko działa jak tylko podłączyłem do fritza modem nie-hilink

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Bo w domu jestes w jednej sieci, zakres tej sieci pokazuje parametr maska podsieci.eustachy pisze:Jak jestem w domu to dostęp przecież mam, nie potrzeba vpna
Laczas sie z zewnatrz nie stajesz sie czescia tej sieci, masz tylko dostep do portow routera ktore sa otwarte i ewentualnie przekazane dalej.
Virtual Private Network (VPN) laczy dwie sieci - twoj komputer pojawia sie jako czesc sieci domowej.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Sukces połowiczny jak się okazuje. Coś dziwnego dzieje się z połączeniem. Wszystko gra jak dostaję adres z puli 18x.x.x.x. Rano mogłem się wbić na router. Teraz z jakiegoś dziwnego powodu widzę, że modem ma adres z puli 40.x.x.x i już się dostac na router nie mogę w żaden sposób. To jest adresacja z puli prywatnej? Czemu modem sam się rozłącza i łączy dostając jakiś dziwny adres?
- wojteks
- *** Administrator ***
Zgłaszaj problem do operatora. Sam nic nie wymyślisz.
Nie pomagam na PW!