TP-link mr6400 - stabilny po czym zrywa połaczenie
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
TP-link mr6400 - stabilny po czym zrywa połaczenie
Witam serdecznie.
Od 3 dni zmagam się z problemem, który za nic nie mogę rozwiązać.
Posiadam router tp link mr6400 z antena od cyber techa mimo 10dbi na pasma 1800-2600 ( https://www.cybertech.com.pl/p155,anten ... r6400.html). Do nadajnika mam dość daleko bo w lini prostej aż 9km, ale z racji tego, że mam dość wysoki dom to łapie te częstotliwości. Oczywiscie w samym domu jest kiepsko ale na strychu na telefonie łapalem nawet lte+. Ale do rzeczy. Swój net lte długo doskonaliłem. Poczatkowo hotspot z telefonu. Potem zakup tego routera. Nastepnie antena kierunkowa i wszystko było super do bodajże wczoraj lub przedwczoraj. Otóż router pokazuje 3 lub 2 kreski (Nie ważne) robie sobie speed test. No fajnie czasem 15 czasem 20 mb a nawet i 30 mb złapie. Ping w speed tescie tez 60>50>50 i spada do 20 końcowo. No to wchodze sobie pograć w gierkę online ( w lola ) i tam ping 56-61 i tak cały czas co jak na internet lte jest świetny i wgl nie narzekam. Ale co się dzieje po 3-4 minutach grania lub czasem po 7-8. Ping z 60 rosnie do 100>500>1k>2k>3k>4k>itd. Co wiecej słysze dźwieki z gry ale ekran stoi w miejscu. Patrze co się dzieje na stronie modemu w przegladarce. Siła sygnału 3 kreski. Ta sama sytuacja dzieje się podczas oglądania streama czy to z gierki na twitch.tv czy jakiegokolwiek innego. Oglądam po prostu 3-4 min i całkowicie stream siada. Co robie w takim wypadku? Szybko reboot z poziomu przeglądarki, ale to pomaga jedynie na kolejne 4-5 minut i a poziom zdenerowowania rosnie ogromnie. Przez okrągłe hmmm dajmy na to 7-8 miesięcy nie miałem problemu. Owszem w gierkach lte zawsze bd gorsze niż kabel i jak mi od czasu do czasu skoczy ping z 60 do 100 i wróci to nie ma tragedii. Ale cały sens w tym, że po prostu problem jest inny i uniemozliwia korzystanie z neta.
Jakie poczyniłem kroki by wykluczyć, parę źródeł problemów :
1. Sprawdziłem czy problem wystepuje tylko na tej antenie kierunkowej czy również na dołączanych standardowych małych antenek do modemu (WYSTEPUJE NA OBU)
2. Wgrałem najnowszy software do swojego routera.
3. Przestawiałem o jakies 20-30 cm antene w lewo prawo.
4. Dzwoniłem do usługodawcy czyli playa (mam internet elastyczny 10gb za 10zł, ale zakupuje sobie 100gb za 25zł) i tam powiedział mi gostek, że moja karta nie była zsynchronizowana i on to juz zrobił i że powinno byc juz okey. ( NIESTETY NIE JEST).
Szczerze to już sam nie wiem gdzie leży problem. Jak z dnia na dzień bez żadnego udziału osób trzecich mógł się tak zdestabilizowac internet. Dochodzi do takich sytuacji, ze przegladam sobie strony fb/itp i mówie o mam czas to zagram gierkę , po 4-5 minutach internet nie działa. Nie ładują sie strony i pisze ogólnie że brak neta, a na 192.168.1.1 pokazuje że "CONNECTED" i 75% sygnału czyli świetnie.
Czy tu jest wina operatora/ mojego modemu czy może jeszcze czegoś innego?
Przepraszam za długą ściane tekstu, ale musiałem jako tako nakreślić istote problemu.
Od 3 dni zmagam się z problemem, który za nic nie mogę rozwiązać.
Posiadam router tp link mr6400 z antena od cyber techa mimo 10dbi na pasma 1800-2600 ( https://www.cybertech.com.pl/p155,anten ... r6400.html). Do nadajnika mam dość daleko bo w lini prostej aż 9km, ale z racji tego, że mam dość wysoki dom to łapie te częstotliwości. Oczywiscie w samym domu jest kiepsko ale na strychu na telefonie łapalem nawet lte+. Ale do rzeczy. Swój net lte długo doskonaliłem. Poczatkowo hotspot z telefonu. Potem zakup tego routera. Nastepnie antena kierunkowa i wszystko było super do bodajże wczoraj lub przedwczoraj. Otóż router pokazuje 3 lub 2 kreski (Nie ważne) robie sobie speed test. No fajnie czasem 15 czasem 20 mb a nawet i 30 mb złapie. Ping w speed tescie tez 60>50>50 i spada do 20 końcowo. No to wchodze sobie pograć w gierkę online ( w lola ) i tam ping 56-61 i tak cały czas co jak na internet lte jest świetny i wgl nie narzekam. Ale co się dzieje po 3-4 minutach grania lub czasem po 7-8. Ping z 60 rosnie do 100>500>1k>2k>3k>4k>itd. Co wiecej słysze dźwieki z gry ale ekran stoi w miejscu. Patrze co się dzieje na stronie modemu w przegladarce. Siła sygnału 3 kreski. Ta sama sytuacja dzieje się podczas oglądania streama czy to z gierki na twitch.tv czy jakiegokolwiek innego. Oglądam po prostu 3-4 min i całkowicie stream siada. Co robie w takim wypadku? Szybko reboot z poziomu przeglądarki, ale to pomaga jedynie na kolejne 4-5 minut i a poziom zdenerowowania rosnie ogromnie. Przez okrągłe hmmm dajmy na to 7-8 miesięcy nie miałem problemu. Owszem w gierkach lte zawsze bd gorsze niż kabel i jak mi od czasu do czasu skoczy ping z 60 do 100 i wróci to nie ma tragedii. Ale cały sens w tym, że po prostu problem jest inny i uniemozliwia korzystanie z neta.
Jakie poczyniłem kroki by wykluczyć, parę źródeł problemów :
1. Sprawdziłem czy problem wystepuje tylko na tej antenie kierunkowej czy również na dołączanych standardowych małych antenek do modemu (WYSTEPUJE NA OBU)
2. Wgrałem najnowszy software do swojego routera.
3. Przestawiałem o jakies 20-30 cm antene w lewo prawo.
4. Dzwoniłem do usługodawcy czyli playa (mam internet elastyczny 10gb za 10zł, ale zakupuje sobie 100gb za 25zł) i tam powiedział mi gostek, że moja karta nie była zsynchronizowana i on to juz zrobił i że powinno byc juz okey. ( NIESTETY NIE JEST).
Szczerze to już sam nie wiem gdzie leży problem. Jak z dnia na dzień bez żadnego udziału osób trzecich mógł się tak zdestabilizowac internet. Dochodzi do takich sytuacji, ze przegladam sobie strony fb/itp i mówie o mam czas to zagram gierkę , po 4-5 minutach internet nie działa. Nie ładują sie strony i pisze ogólnie że brak neta, a na 192.168.1.1 pokazuje że "CONNECTED" i 75% sygnału czyli świetnie.
Czy tu jest wina operatora/ mojego modemu czy może jeszcze czegoś innego?
Przepraszam za długą ściane tekstu, ale musiałem jako tako nakreślić istote problemu.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: TP-link mr6400 - stabilny po czym zrywa połaczenie
Trzeba było podać lokalizację , no i nie udoskonaliłeś sobie sprzętu tylko wydałeś kupę kasy na coś co ledwo działa. MR-6400 to słabiutki router nie nadający się do Play a antena pracuje na 1800-2100MHz ale ma za mały zysk, realnie z kablem h155 dł 10 m około 4-5dBi na 1800/2100MHz a BTS Play daleko. na strychu lub obok anteny zrób test na telefonie z LTE+ , Android i aplikacją https://play.google.com/store/apps/deta ... lite&hl=pl i pokaż zakładkę WSKAŹNIK.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Play mi stawał co pewien pewien czas na każdym routerze, myślałem, że może to kwestia routera albo macOS ale tak już chyba ma. Kilka dni ok a potem co pewien czas przerwy gdzie oczywiście był connected ( B618, B715, B525 ). Wątpię czy coś z tym zrobisz.
Może coś z dedykowaną anteną wypróbuj, a to co masz sprzedaj.
Może coś z dedykowaną anteną wypróbuj, a to co masz sprzedaj.
- onken
- ** Moderator **
Play niestety miewa od lat problem z "usypianiem połączenia"
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
matek451 pisze:Trzeba było podać lokalizację , no i nie udoskonaliłeś sobie sprzętu tylko wydałeś kupę kasy na coś co ledwo działa. MR-6400 to słabiutki router nie nadający się do Play a antena pracuje na 1800-2100MHz ale ma za mały zysk, realnie z kablem h155 dł 10 m około 4-5dBi na 1800/2100MHz a BTS Play daleko. na strychu lub obok anteny zrób test na telefonie z LTE+ , Android i aplikacją https://play.google.com/store/apps/deta ... lite&hl=pl i pokaż zakładkę WSKAŹNIK.
Podsyłam screeny z tej apki. Dam aż 3 screeny bo ruszałem o 30-40 cm i juz była zmiana
https://zapodaj.net/c59a5a055dd56.jpg.html
https://zapodaj.net/4a6bd1917b573.jpg.html
https://zapodaj.net/d001b131f8c88.jpg.html
Rozumiem. Może i rzeczywiscie tp link za te 360 zł to chłam i ta antena może i równie( nawiasem mówiąc mam 5m kabla wiec i ten zysk może jest ciut lepszy). Nadal jednak to nie wytłumacza sytuacji gdzie przez długi okres czasu było w porzadku i nagle jeb. Rozumiem że najlepszym rozwiązaniem by było kupienie jakiegoś modemu huawei za 500zł plus antena 200 i trzymać kciuki że sie poprawi ;p ?
-
Dzwoniłem ponownie do playa. Polecono mi wymiane karte bo może sie uszkodziła. Z ciekawosci dałem druga karte z telefonu ale efekt ten sam. Internet wysiada a na routerze 3 kreski
.

- onken
- ** Moderator **
Bo gadali głupoty ale nie słuchasz co się pisze....
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW