Samej metody igły nie będę za bardzo opisywać, bo postępowanie jest identyczne jak w hilinkach i innych routerach Huawei.
W skrócie:
1. Instalujemy sterowniki.
2. Podłączamy kabelek USB do routera i kompa (Windows).
3. Zwieramy BOOT PIN do masy, podłączamy zasilanie do routera i zdejmujemy zworę.
4. Ładujemy bootloader.
5. Wgrywamy jakie chcemy firmware.
Ad 1) Sterowniki wgrałem tak dawno temu, że już nie pamiętam które. Są one jednakowe do metody igły dla wszystkich Huawei'ów. Chyba powinny wystarczyć te z zasobów @dzejk'a:
HUAWEI_DataCard_Driver_6.00.08.00_Setup.rar
BOS_solution_2.rar (patch na rejestr w Windows 10)
Ad 2) Bierzemy jakikolwiek kabelek z wtyczka USB typu A i odcinamy wtyczkę/gniazdo po drugiej jego stronie:

Rozkręcamy router (11 śrubek), wyjmujemy z niego płytę:

i lutujemy przygotowany wcześniej kabelek:

Ewentualnie możemy płyty nie wykręcać do końca i podlutować się przez ten otwór:

Ja musiałem i tak rozkręcić, żeby namierzyć te piny...
Ad 3) Po zwarciu boot pin'u do masy i podaniu zasilania nie powinny zaświecić się na routerze żadne diody, a w menedżerze urządzeń powinniśmy mieć:

Ad 4) Wysyłamy bootloader poprzez dwuklik na skrypcie load_usbloader.cmd. Po wysłaniu bootloadera na chwile zaświecą wszystkie diody, a następnie 2 zgasną. W menedżerze urządzeń powinniśmy mieć wtedy:

Ad 5) Uruchamiamy kreator aktualizacji B528s-23a_UPDATE_11.237.01.01.801_DB:

Po zakończeniu działania kreatora:

czekamy aż diody przestaną migać, wyłączamy z prądu i odpinamy USB.
Po uruchomieniu routera obowiązkowo robimy Przywrócenie ustawień fabrycznych. Jak wszystko OK możemy odlutować kabelek i skręcić router.
readme softu:
i webui:Firmware do routerów B528s-23a
------------------------------
11.237.01.01.801_DB
Zmiany względem 11.237.01.01.801:
- dodana obsługa ssh/scp (dropbear)
- dodany cron
- dodany program atc (do wykonywania komend AT)
- dodany serwer adb (ale nie jest automatycznie uruchamiany - można odpalić ręcznie z poziomu konsoli)
- scalony z webui Mod1.4pl
Działa też Kontrola rodzicielska, którą pierwszy raz zobaczyłem właśnie w B528 w sofcie T-mobile. Co dokładnie jest w modzie webui można poczytać w temacie o B525. Wszystkiego nie przetestowałem, więc w razie czego można zgłaszać błędy. Pomimo, iż soft nie ma patch'a na "firmware server" możliwe jest wgranie ewentualnych poprawek bez kolejnego rozkręcania routera.WEBUI do routerów B52xs-23a
---------------------------
Mod1.4pl
Mod oparty na nowszej wersji webui (11.237.01.01.801). Zawiera w sobie chyba wszystkie modyfikacje, jakie miał mod1.3pl, ale ma mniej języków do wyboru. Natomiast dodatkowo:
- poprawiony ekran "Ustawienia sieci" - do wyboru są tylko częstotliwości obsługiwane przez router.
- przeorganizowana kolumna "Bieżące połączenie" na ekranie startowym
- dodana instrukcja obsługi w języku polskim (po kliknięciu "Pomoc" obok wyboru języka)
Mod1.3pl
Zmiany względem Mod1.2pl:
- w Bridge mode odblokowanie menu Ustawienia sieci
Mod1.2pl
Zmiany względem Mod1.1pl:
- uaktywniony tryb mostu (Bridge mode)
Mod1.1pl
Zmiany względem mod1.1 by @rust3028:
- dodana obsługa języka polskiego (język domyślny) wraz z drobnymi poprawkami tłumaczenia
- uaktywniona opcja zapamiętywania pinu (z poziomu gui)
- domyślna strefa czasowa to GMT+01:00 (Warszawa)
- dodano wyświetlanie nazwy operatora 26034 (Networks!)
- zmiana ikonek poziomu sygnału na głównym ekranie
- uaktywnienie obsługi ipv6
Nie biorę odpowiedzialności za ewentualne uwalenie routera