Muszę kupić internet mobilny do chaty, światłowodu brak. To w zasadzie pierwsze zetknięcie z tymi technologiami (nie liczę używania bezmyślnego w telefonie), potrzebuję pomocy.
Zlokalizowałem w sąsiedztwie stację bazową TMobile obsługującą LTE. Wywiad wśród sąsiadów mówi, że są zadowoleni z oferty, nie przerywa itd., ale to raczej laicy.
Po pierwsze, mam możliwość skorzystania z lokalnej firmy, która:
- oferuje mi tylko łącze 20mbit (60 nie mają... bo nie). Te 20 down jeszcze bym zdzierżył, ale 3 up to już bieda.
- oferuje mi sprzet MikroTik RouterBoard LGH LTE kit.
Za 59.99 zł / mies oraz 300 zł kosztów na start. Koszty są OK, ale te 20mbit/3mbit boli.
Po drugie, mam znajomego który sam ogarnął koncepcję sprzętową i ma w domu antenę z routerem SXT LTE kit (RBSXTR&R11e-LTE) i to od razu podpięte do access pointa. Śmiga mu to dobrze jest zadowolony. Ma 60 mbit. Koszty podobne (do TMobile chyba 70zł + kasa za sprzęt który zostawił).
Po trzecie, TMobile na stronie oferuje 60mbit w LTE w cenie 69.90, ale tylko ze sprzętem. Do wyboru jest Huawei 525s, jakiś ZTE, Alcatel, wszystkie za 9 zł sztuka.
I teraz pozostaje dylemat, co zrobić:
a) kupić ofertę z tmobile z routerem i podpiąć do tego jakąś antenę? jeśli tak to jaką?
b) kupić ofertę z tmobile z routerem, router wystawić na olx i kupić antenę z routerem prosto na dach?
Dylemat drugi:
a) zainwestować w dobry modem/router LTE i potem tylko access pointy? Wówczas mam wymóg aby pod modem można było podpiąć dysk USB i tworzył on dysk lokalny. Nie wiem czy po tych sprzętach można spodziewać się wystaczającej wydajności dla potrzeb domu ~230m (z poddaszem użytkowym).
b) postawić modem z oferty tmobile i dać kablem ze strychu na piętro do gabinetu gdzie postawię dopiero router "klasyczny" (mam tplink archer c7).
Czy jest w ogóle szansa że sam modem Huawei jak wystawię na strychu przy samym oknie to da rade wyciagnac te 60mbit?
Gęstość zaludnienia jest bardzo mała, ale odległość do stacji to równo 1500 m, jakieś kasztanowce po drodze.
Pierwsza konfiguracja
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Pierwsza konfiguracja
Najpierw lokalizacja i co to za pomysły z tymi CPE LTE od Mikrotika, co to za dostawcy? 230m2 domu na kilku kondygnacjach nie pokryjesz WiFi z jednego AP. Najpierw skoncentruj się na dostawcy LTE i sprzęcie do tego a potem na domowej sieci LAN/WiFi. Nie słuchaj kolegów,sąsiadów itd musisz sam zrobić konkretne testy ana poczatek podaj swoją lokalizację.