Pomoc w doborze operatora do internetu mobilnego.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pomoc w doborze operatora do internetu mobilnego.
Witam,
Pisze do Was z prośbą z pomocą doboru internetu moblinego w niedużym mieście gdzie niestety z internetem mobilnym jest wielki problem. Dawno temu zakładałem podobny temat i doradzono mi na podstawie nadajników na których kompletnie się nie znam, że w miejscu w którym mieszkam najlepiej nadaje T-moblie, ale tak jak wspomniałem to było daaawno temu i tutaj jest moje pytanie czy na podstawie tych nadajników podpowiecie który dostawca najlepiej nadawał by się do mojego miejsca zamieszkania ? Zaoferowano mi również routery stacjonarne które szczerze powiedziawszy nie wiem czym się różnią więc jeśli będziecie służyć pomocą będę dozgonnie wdzięczny. Chciałbym dodać, że mam teraz Play i jest tak lekko mowiąc tragedia, a siedze z nimi juz dłuższy czas.
Adres:
Zgorzelec (woj. Dolnośląskie)
ul. Dzika
Pisze do Was z prośbą z pomocą doboru internetu moblinego w niedużym mieście gdzie niestety z internetem mobilnym jest wielki problem. Dawno temu zakładałem podobny temat i doradzono mi na podstawie nadajników na których kompletnie się nie znam, że w miejscu w którym mieszkam najlepiej nadaje T-moblie, ale tak jak wspomniałem to było daaawno temu i tutaj jest moje pytanie czy na podstawie tych nadajników podpowiecie który dostawca najlepiej nadawał by się do mojego miejsca zamieszkania ? Zaoferowano mi również routery stacjonarne które szczerze powiedziawszy nie wiem czym się różnią więc jeśli będziecie służyć pomocą będę dozgonnie wdzięczny. Chciałbym dodać, że mam teraz Play i jest tak lekko mowiąc tragedia, a siedze z nimi juz dłuższy czas.
Adres:
Zgorzelec (woj. Dolnośląskie)
ul. Dzika
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Pomoc w doborze operatora do internetu mobilnego.
A skad w ogóle pomysł na Play w Zgorzelcu gdzie Play nie ma LTE. Sieć oparta o 6 BTS-ów bez pasma LTE a jedynie 3G na UMTS2100. więc jedyne co pewnie działa to HSPA+DC na nim ale to trzeba by sprawdzić no i mieć sprzęt z obsługa DC i antenę zew. na 2100MHz. Sprawdzić na kierunkach A.Krajowej 13 i PEC gdzie Play ma BTS-y.Przetestowałbym T-Mobile i Plusa, ten drugi ma na Lubańskiej BTS z LTE2600 i LTE1800 i ich agregacją. ogólnie miasto ma z mobilnymi problemy. T-mobile ma LTE800 i LTE1800NW na Bohaterów II A. WPII 16.
-
To że ma problem to niestety wiem, ale ze względu na to, że na naszej ulicy nie są pociągnięte kable niestety zostaje tylko mobilny. Play został wybrany dawno dawno temu bez żadnych testów i innych takich, po prostu mieli ofertę przyciągającą oko. Tmobile zaoferowało w miarę fajną ofertę i właśnie chciałem ich przetestować, do nich również jakaś zew antena byłaby potrzebna czy nie do konca ?
-
- Guru bezprzewodowy
A co to za oferta z T-mobile ?
-
Z tego co pamietam, to nielimitowana prędkość oraz limit 100gb. Wiem zeby nie sugerowac sie ta nielimitowana predkoscia bo to zalezy od zasiegu ale mimo, chodzi tez o cene, bodajże jest ona w okolicach 50 zl
-
- Guru bezprzewodowy
Oferta jak na 100GB a potem lejek 1Mb/s jest taka sobie, w niej też wliczony sprzęt czyli router LTE z 2 CC CA czyli MF286 ( na start 9 zł)lub B5259 49 zł) ale czy tyle ci wystarcza? Dostępny jest u ciebie domowy z DL do 20Mb/s za 59 zł z B525 , ten jest bez limitu. Ale na początek i tak warto sprawdzić jak działa T-Mobile i na tej podstawie podjąć decyzję.
-
Ogólnie to sprawa wyglada tak że ja nie przebywam w domu rodzinnym, korzystają z tego moi rodzice i to jest dla nich, wiec 100 GB w zupełności im wystarczy. A właśnie, jeśli chodzi o te routery to który jest lepszy ?
-
- Guru bezprzewodowy
Ale jak zawsze najpierw zrób test u rodziców, wystarczy telefon z Android i aplikacją https://play.google.com/store/apps/deta ... lite&hl=pl i oczywiście karta pre-paid T-Mobile za 5 zł taka z napisem 111GB, a na niej 7GB na 5 dni. Może tez być głosowa T-Mobile jeśli jakąś masz. Ogólnie jak dla rodziców to abonament choć w Orange na pre-paid te 100GB/m-c mieli by za 20 zł na m-c. No i sprzęt własny chyba ze maja już coś z Play.
-
A z routerem, masz jakieś rady co do nich ?
-
- Guru bezprzewodowy
A czym dysponują w ofercie od Play?
-
Teraz nie pamietam jaki to jest model, ale to jest ten mały przenośny router wifi od huawei