Firewall sprzętowy (lub coś więcej niż FW) - co polecacie?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Firewall sprzętowy (lub coś więcej niż FW) - co polecacie?
WItam ponownie forum!
Chciałem zapytać o firewalle sprzętowe... Co polecacie dla małej firmy z 4xLAN (bez WIFI). Przejrzałem kilka artykułów i wpisy na forach. Niektórzy polecają MikroTik Router RB951G-2HnD 5-portów 1000Mb/s za niecałe 400 zł... Ale czy to wystarczy? I czy zapewni odpowiednią przepustowość przy łączu 600/30 MBIT? A może coś z UTM? czy "Nowej generacji" FW? Mój budżet to brutto 1200-1500 zł.
Dziękuję za propozycje i sugestie!
Chciałem zapytać o firewalle sprzętowe... Co polecacie dla małej firmy z 4xLAN (bez WIFI). Przejrzałem kilka artykułów i wpisy na forach. Niektórzy polecają MikroTik Router RB951G-2HnD 5-portów 1000Mb/s za niecałe 400 zł... Ale czy to wystarczy? I czy zapewni odpowiednią przepustowość przy łączu 600/30 MBIT? A może coś z UTM? czy "Nowej generacji" FW? Mój budżet to brutto 1200-1500 zł.
Dziękuję za propozycje i sugestie!
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Firewall sprzętowy (lub coś więcej niż FW) - co polecacie?
Mikrotik będzie tak skuteczny jak go zaprogramujesz/skonfigurujesz.
Poczytaj o Fortigate ale budżet masz stanowczo za niski.
Poczytaj o Fortigate ale budżet masz stanowczo za niski.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
oferma, porozmawiaj z firma oferujaca sprzet dla firm (n.p. https://www.senetic.pl ) i dopytaj co oni by Tobie poradzili.
Tak jak pisal wojteks, sprzet to tyko nieznaczna czesc problemu, wazna jest tez prosta konfiguracja i dlugoterminowe update firmware.
Tak jak pisal wojteks, sprzet to tyko nieznaczna czesc problemu, wazna jest tez prosta konfiguracja i dlugoterminowe update firmware.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Co racja, to racja. Czytałem, że dużą część funkcjonalności tych "nowoczesnych" FW można mieć w MikroTiku instalując różne skrypty, aplikacje, etc.wojteks pisze:Mikrotik będzie tak skuteczny jak go zaprogramujesz/skonfigurujesz.
MikroTika nie znam wcale, ale widziałem przykładowe skrypty FW (trochę się różnią od IPTables) - myślę, że jest to do ogarnięcia.
Trochę czytałem o nich. Jak również o CISCO, Ubiquiti i Juniper,.. Tylko czy za 10 razy większą kasą idzie 10 razy większe bezpieczeństwo?Poczytaj o Fortigate ale budżet masz stanowczo za niski.
Bo za 2500-3000 zł (urządzenie + "opieka" / update-y na pierwszy rok) można już coś wybrać, tylko czy warto? Czy nie przepłacamy tu za markę, logo producenta? (nie mówię, że tak jest - tylko pytam). Wiem, że są to już kompleksowe rozwiązania z antywirusem, filtrowaniem, IDS, itd. Jakbym miał gwarancję, że jest to warte uwagi to może się skuszę na prostsze urządzenie (a więc o mniejszej wydajności). Tak więc budżet może być powiększony, jeśli rzeczywiście ma to sens.
-
- Użytkownik forum
Macie rację, może się skuszę na podstawowy pakiet, kosztem wydajności / przepustowości. Senetica znam, bo wyskakuje w Google jako pierwszy jak szukam FW... Może rzeczywiście uderzę do nich, aczkolwiek pytać sprzedawcę co radzi kupić : )key pisze:oferma, porozmawiaj z firma oferujaca sprzet dla firm (n.p. https://www.senetic.pl ) i dopytaj co oni by Tobie poradzili.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W twoim wypadku szukal bym pomocy u kogos, kto wie jaki jest aktualnie dostepny sprzet i co sprzedac, zeby miec z tym jak najmniejsze problemy przez mozliwie dlugi okres czasu. Nikt nie mowi ze musi byc to jeden sprzedawca - spytasz w 3..4 miejscach to bedziesz wiedzial wiecej.
Widze ze interesujace Ciebie firmy znasz. Podpytaj sprzedawce czy mozesz usiasc przy routerze, wtedy sprawdzisz tez, czy sposob konfiguracji Tobie odpowiada - tutaj tez moga byc duze roznice w firmware.
Nie przeliczal bym bezpieczenstwa na cene - dobrze skonfigurowany router za 100 PLN moze byc duzo bezpieczniejszy od kiepsko skonfigurowanego za 20000 PLN.
Widze ze interesujace Ciebie firmy znasz. Podpytaj sprzedawce czy mozesz usiasc przy routerze, wtedy sprawdzisz tez, czy sposob konfiguracji Tobie odpowiada - tutaj tez moga byc duze roznice w firmware.
Nie przeliczal bym bezpieczenstwa na cene - dobrze skonfigurowany router za 100 PLN moze byc duzo bezpieczniejszy od kiepsko skonfigurowanego za 20000 PLN.
Nie pomagam na PW.