Cuda się takie dzieją, że jeden z pierwszy użytkowników forum, po x latach nieobecności wstawił posta wychwalającego repeatery gsm. Do dziś nie wiem co to było bo się więcej nie odezwał.doman18 pisze:Kogoś kto podchodzi pod szablon się dodatkowo sprawdza. Wchodzi się na konto delikwenta i patrzy. A nie bezmyślnie po 1 poście szufladkuje " bo mam GURU w sygnaturce więc wszystko wiem i nic mnie nie więcej obchodzi"
internet do nawigacji ?
Moderator: Moderatorzy
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: internet do nawigacji ?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- -niXon-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
doman, spróbuj wjechać w tą strefę bez sieci play i uruchom wyszukiwanie sieci ręcznie,
jak znajdziesz jakąś sieć, to się po prostu zaloguj, to wypróbujesz ręcznie roaming krajowy,
tak czy śmak, automatyczny wybór powinien działać i szukać alternatywnych sieci.
jak znajdziesz jakąś sieć, to się po prostu zaloguj, to wypróbujesz ręcznie roaming krajowy,
tak czy śmak, automatyczny wybór powinien działać i szukać alternatywnych sieci.
-
- Stały użytkownik forum
doman18 pisze:Play się wystrzegaj. Moja cała rodzinka jest i ostatnio jest wielki problem bo operatorzy nie przedłużyli dzierżawy playowi na BTS i zarówno w mojej rodzimej miejscowości jak i miejscowości mojej żony jest 0 (zero) zasięgu. Więc do rodzinki nie można się dodzwonić i też jak przykeżdzamy w odwiedziny to też nie możemy nic robić ani nie można sie z nami skontaktować. Ostatnio żona się zapomnała i coś zamowiła przez domowy internet (tmobile) ale nie mogla odebrać smsa z kodem do przelewu.
Teściowa ma na kartę i przenieśliśmy ją do plusa ale moja mama ma jeszcze kilka miesięcy abo i konsultant jej chamsko wmawiał że ok, coś tam postarają się zrobić ale tak naprawdę w umowie nie ma gwarancji zasięgu. Mama wybiera się do Obrońcy Praw Konsumenta.
Przecież wystarczy w ustawieniach telefonu ustawić ręcznie np. Orange, Plus lub T mobile, bo prawdopodobnie Play ma tam jakiś śladowy zasięg i telefon nie przełącza się automatycznie na innych operatorów, wieć trzeba ustawić ręcznie.
-
- Stały użytkownik forum
<font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> jestem po testach u teściów. Nie ma tragedii bo zasięg Playa jakiś jest tylko nie tam gdzie trzeba ale szybkość neta w porównaniu do konkurencji totalna porażka. Największą niespodzianką był dla mnie Plus. Ale pełne wyniki wrzucę po jutrzejszych testach u mojej mamy i to w osobnym topiku z zapytaniem o sprzęt a tutaj tylko zostawię linka.
PS. Pomiary robiłem appkami Network cell info lite oraz speedtest. Jak jest coś lepszego to dajcie znać.
PS. Pomiary robiłem appkami Network cell info lite oraz speedtest. Jak jest coś lepszego to dajcie znać.
-
- Stały użytkownik forum
Zamieszczam skrót testów które robiłem w długi weekend. Pełną wersję zamieszczę w osobnym topiku odnośnie wyboru anten
Oczywiście roaming krajowy jest włączony.
1. Rokitów.
Tak jak pisałem zasięg Playa jest, szczególnie w salonie jest ok. Problem polega na tym że teściowa 80% czasu trzyma telefon w kuchni. Kuchnia to taki punkt centralny domu, teściowa tam najczęściej przebywa i jest w stanie usłyszeć telefon jeżeli jest na zewnątrz.
Cztery pierwsze to pomiary z kuchni z miejsca gdzie telefon leży. Dwa niżej to pomiary z salonu. Słabo ale jest.
3. Drewniki.
Testowałem karty parami:
- Play + T-mobile
- Pus + Orange
W ręcznym wyobrze sieci dla Play pojawia się tylko Plus ale nie da się na niego przełączyć ręcznie. Jakiekolwiek próby dzwonienia z Play/RMB kończą się fiaskiem. Jedyny zasięg który złapałem w Playu był na balkonie na 1 piętrze gdy trzymałem telefon wysoko.
Ogólnie jedynie Plus w tamtym miejscu ma zasięg.

Jeszcze raz dodam, że wcześniej było dużo lepiej. Nie bez kozery zarówno teściowa jak i moja mama miały przez parę lat Playa. Zasięg był w obu miejscach dobry, nie było problemów z dodzwonieniem się.
Oczywiście roaming krajowy jest włączony.
1. Rokitów.
Tak jak pisałem zasięg Playa jest, szczególnie w salonie jest ok. Problem polega na tym że teściowa 80% czasu trzyma telefon w kuchni. Kuchnia to taki punkt centralny domu, teściowa tam najczęściej przebywa i jest w stanie usłyszeć telefon jeżeli jest na zewnątrz.
Cztery pierwsze to pomiary z kuchni z miejsca gdzie telefon leży. Dwa niżej to pomiary z salonu. Słabo ale jest.

3. Drewniki.
Testowałem karty parami:
- Play + T-mobile
- Pus + Orange
W ręcznym wyobrze sieci dla Play pojawia się tylko Plus ale nie da się na niego przełączyć ręcznie. Jakiekolwiek próby dzwonienia z Play/RMB kończą się fiaskiem. Jedyny zasięg który złapałem w Playu był na balkonie na 1 piętrze gdy trzymałem telefon wysoko.

Jeszcze raz dodam, że wcześniej było dużo lepiej. Nie bez kozery zarówno teściowa jak i moja mama miały przez parę lat Playa. Zasięg był w obu miejscach dobry, nie było problemów z dodzwonieniem się.
- -niXon-
ustaw im ręcznie na sztywno np orange, lub Tmobila w 3G i będą działać bez HD-voice..
-
- Stały użytkownik forum
Czytanie ze zrozumieniem to coraz rzadsza umiejętność ...
-
- Stały użytkownik forum
Play wypowiedział umowę roamingową sieci Plus do końca 2019, jak widac trochę wcześnie przestało działać, u mnie też karta Play nie chce się zarejestrować do Plusa. Jak jest dobry zasięg Plusa, to wiesz co robić.doman18 pisze:
- -niXon-
Jest teraz sporo operatorów działających na zasięgu plusa, dobre oferty mają..