Acer Aspire 3690 + Huawei E630 - modem nie instaluje się
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Acer Aspire 3690 + Huawei E630 - modem nie instaluje się
Mam problem z zinstalowaniem internetu bezprzewodowego blueconnect. Po włożeniu płyty wszystko jest ok, po uruchomieniu program prosi o numer i koniec. Szuka sprzętu i go nie widzi. Nawet lampka się nie świeci. Po oddzielnym zainstalowaniu sterowników pokazuje niepoprawny typ karty mimo, że w salonie powiedzieli, że to ta. Nie wiem co robić. Czy ktoś ma jakiś pomysł?
Ostatnio zmieniony 2007-11-30, 13:16 przez Estera, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Acer Aspire 3690 + Huawei E630 - modem nie instaluje się
Trzeba było zabrać lapka do salonu - jeżeli zależałoby im na sprzedaży to na pewno by go zainstalowali. Albo wiadomo by było że trzeba zmienić typ modemu...
Ale może coś poradzimy - czekamy na dane modemu
Ale może coś poradzimy - czekamy na dane modemu

-
Karta modemowa Huawei E630
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Po zainstalowaniu modemu i uruchomieniu programu bez wkładania modemu można wywołać info nr-u oprogramowania. Najnowsze - niekoniecznie lepsze. Poza tym sterowniki dostarczane z "błękitną niewiadomą" czasami nie chcą pracować stabilnie. Spróbować ściągnąć ze strony producenta.
No i oczywiście kolejność instalacji - najpierw płyta a potem wsunąć modem. Niektórzy twierdzą że odwrotna kombinacja może uszkodzić modem.
No i oczywiście kolejność instalacji - najpierw płyta a potem wsunąć modem. Niektórzy twierdzą że odwrotna kombinacja może uszkodzić modem.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
A jaki model jest napisany na tabliczce znamionowej nalepionej obok gniazda karty SIM? U mnie lapek widzi kartę jako dysk wymienny o nazwie Mobile_Connect. Wszystkie stery są zaszyte we flashu karty. Płyty nie używałem, bo ta sama zawartość jest na flashu karty. Tobie też proponuję odinstalować soft z płyty a potem włożyć modem (bez obaw nie uszkodzi się) i stery zainstalują się z flasha modemu.Estera pisze:(...)Po oddzielnym zainstalowaniu sterowników pokazuje niepoprawny typ karty mimo, że w salonie powiedzieli, że to ta.(...)
-
Mam Mobile Connect
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
I co z tegoEstera pisze:Mam Mobile Connect

-
Witam,
Sorki ze troche sie wcinam ale mam dokladnie taki sam problem.
mam 2 szt Acer Aspire 3690 na jednym wszystko dziala a na drugim nawet diodka w modemie nie miga (HUAWEI E630) laptop go poprostu nie widzi ,natomiast stary modem sony ericson daziala bez problemu , jak mogl by mi kto pomoc to bede bardzo wdzieczny,
pozdrowionka
Sorki ze troche sie wcinam ale mam dokladnie taki sam problem.
mam 2 szt Acer Aspire 3690 na jednym wszystko dziala a na drugim nawet diodka w modemie nie miga (HUAWEI E630) laptop go poprostu nie widzi ,natomiast stary modem sony ericson daziala bez problemu , jak mogl by mi kto pomoc to bede bardzo wdzieczny,
pozdrowionka
-
Witam!!
Ja też mam podobny problem. Kupiłem dziś iPlusa. Modem HUAWEI E630. Zrobiłem wszystko tak jak napisali. Najpierw zainstalowałem oprogramowanie i sterowniki. Zresetowałem komputer i włożyłem modem. I nic-system Win XP nie rozpoznaje żadnego sprzętu, a nawet lampka się nie świeci. Ale wkładając ten modem do innych laptopów okazało się, że rozpoznały nowy sprzęt. O co tu chodzi?? Mam laptopa Acer 3692. Chciałbym korzystać z Internetu a tu nic nie mogę teraz robić. A przecież rachunki trzeba płacić. Jakie jest rozwiązanie? Proszę o odpowiedź.
Z góry bardzo dziękuję
Ja też mam podobny problem. Kupiłem dziś iPlusa. Modem HUAWEI E630. Zrobiłem wszystko tak jak napisali. Najpierw zainstalowałem oprogramowanie i sterowniki. Zresetowałem komputer i włożyłem modem. I nic-system Win XP nie rozpoznaje żadnego sprzętu, a nawet lampka się nie świeci. Ale wkładając ten modem do innych laptopów okazało się, że rozpoznały nowy sprzęt. O co tu chodzi?? Mam laptopa Acer 3692. Chciałbym korzystać z Internetu a tu nic nie mogę teraz robić. A przecież rachunki trzeba płacić. Jakie jest rozwiązanie? Proszę o odpowiedź.
Z góry bardzo dziękuję

- wojteks
- *** Administrator ***
prawdopodobnie te acery są niekompatybilne z tymi modemami
Nie pomagam na PW!
-
ale mam drugi kupiony w tym samym skepie , ten sammodel i tam smiga ino mig.. na 3 Acerze tez chodzi bez problemu , czy uda sie z tym cos zrobic zeby na tym tez dzialalo ??wojteks pisze:prawdopodobnie te acery są niekompatybilne z tymi modemami
- wojteks
- *** Administrator ***
reinstalacja Windowsa, drastyczne rozwiązanie ale może coś pomoże, jeżeli te laptopy są takie same, mają poinstalowane te same urządzenia (szczególnie sterowniki PCMCIA) to może ten na którym nie działa jest uszkodzony?marwitt pisze:czy uda sie z tym cos zrobic zeby na tym tez dzialalo ??
Nie pomagam na PW!
- de_stroy
- Stały użytkownik forum
To ja też się wtrącę, najpierw nie na temat:
Mówię to zawsze, powtórzę i teraz... "Tak to jest jak się kupuje Acera". Ten notebook jest jak komputerowa kopalnia problemów. Znam opinie naprawdę wielu ludzi na ten temat, byłych posiadaczy takiego sprzętu - określanego mianem "taniego szitu". Ba, miałem nawet taki przypadek, że na pewnym modelu za żadne skarby świata nie chciał się wgrać windows... (wszyscy mówili, że jakiś linuksiarz go przeklnął
) Czy nie lepiej dołożyć 200-300zł do czegoś porządniejszego? Już nawet notebooki Optimusa są lepsze od tego - to opinia nie moja, ale również wielu innych.
Teraz na temat:
a) sterowniki. Przeinstalować, powywalać, a jak się da to wyczyścić system i wszystko od nowa...
b) kolega @wojteks dobrze kombinuje, mój nos też wyczuwa usterkę sprzętową. Czas powitać panów z serwisu?
c) to jest Acer. Tu wszystko się może zdarzyć, jeden działa, drugi nie i nikt nie wie dlaczego. Ta marka to jedna wielka fatamorgana
polecam zmianę na coś, co starczy "na lata" i będzie działało bezproblemowo 
Mówię to zawsze, powtórzę i teraz... "Tak to jest jak się kupuje Acera". Ten notebook jest jak komputerowa kopalnia problemów. Znam opinie naprawdę wielu ludzi na ten temat, byłych posiadaczy takiego sprzętu - określanego mianem "taniego szitu". Ba, miałem nawet taki przypadek, że na pewnym modelu za żadne skarby świata nie chciał się wgrać windows... (wszyscy mówili, że jakiś linuksiarz go przeklnął

Teraz na temat:
a) sterowniki. Przeinstalować, powywalać, a jak się da to wyczyścić system i wszystko od nowa...
b) kolega @wojteks dobrze kombinuje, mój nos też wyczuwa usterkę sprzętową. Czas powitać panów z serwisu?
c) to jest Acer. Tu wszystko się może zdarzyć, jeden działa, drugi nie i nikt nie wie dlaczego. Ta marka to jedna wielka fatamorgana

Komu w drogę, temu notebook...
-
ad. 2) Wiesz co do usterki sprzetowej to raczej nie , mam stary modem sony ericsson i laptop od razu go widzi .... ok najperw przewale system ... moze pomozede_stroy pisze:[...]a) sterowniki. Przeinstalować, powywalać, a jak się da to wyczyścić system i wszystko od nowa...
c) to jest Acer. Tu wszystko się może zdarzyć, jeden działa, drugi nie i nikt nie wie dlaczego. Ta marka to jedna wielka fatamorganapolecam zmianę na coś, co starczy "na lata" i będzie działało bezproblemowo

na razie wielkie dzieki za pomoc , jak ktos bedzie mial jeszcze jakies pomysly to prosze pisac ...
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-12-21, 12:38 ]
Przycięcie zbyt długiego cytatu.
Ostatnio zmieniony 2007-12-21, 12:38 przez marwitt, łącznie zmieniany 1 raz.