Co prawda śledzę podobny temat ( viewtopic.php?f=11&t=56870&e=1&view=unread#unread ) i ciekaw jestem jego efektu końcowego ale nie chcąc zaśmiecać tematu koledze dzierzen postanowiłem założyć osobny gdyż mój dot. innej lokalizacji.
No ale do rzeczy
Operator: a2mobile (PLUS)
Położenie: wieś oddalona od najbliższego BTS-a w odległości około 4km w linii prostej
Najbliższe BTS-y ( Plus, Aero2) : Nowe Miasto nad Pilicą, Mazowieckie, ul. 11 listopada - dz. nr 949/2 (maszt Plusa) - GPS: 51,625000,20,580278
Nowe Miasto nad Pilicą, Mazowieckie, ul. Tomaszowska - dz. nr 198/1 (były maszt T-Mobile)-GPS: 51,615000,20,564167
Na chwilę obecną używam HUAWEI E5373s-155. Router umiejscowiony jest na posesji lekko zaniżonej w stosunku do BTS-a ale w lini prostej nie ma niczego co by mogło zakłócać sygnał ( las, wysokie zabudowania ).
Na chwilę obecną odbierany sygnał to HSPA+, czasami na krótko pojawia się LTE.
Posesja niestety umiejscowiona jest tak niefortunnie , że wystarczy wyjść z psem na spacer (100m) i LTE pojawia się na stałe i to 2-3 kreski

Poniżej kilka testów jakie udało mi się wykonać w ostatni weekend:
Pomimo braku możliwości zalogowania się do HManagera uzyskałem takie parametry : Z pozycji PC wygląda to tak:
telefon z androidem podpięty do wifi pokazuje takie dane :
Jak widać . . . szału nie ma

Nowe Miasto nad Pilicą, ul. 11 listopada

To było by tyle na temat suchych danych.
Poniżej chciałbym przedstawić oczekiwania... oczywiście po dokonaniu wcześniejszych " micro inwestycji "
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Chciałbym w docelowym miejscu (wieś 4km od BTS) uzyskać może nie bardzo szybki ale przede wszystkim stabilny sygnał LTE. Router z minimum 4x LAN i oczywiście wbudowanym modemem LTE chciałbym postawić na strychu domu parterowego. Wybór ten podyktowany jest zastosowaniem anteny LTE (mocowana do komina) a co za tym idzie jak najkrótszego kabla (po wstępnych pomiarach wynika, że będzie to max 5m). Co do usytuowania samego routera (strych) to ... zależało by mi by rozsiewał dosyć mocny sygnał wifi tak by móc skorzystać z niego będąc na poziomie parteru

No i teraz na podstawie wszystkich powyższych danych doradźcie proszę

1) Jaki wybrać router do 350 PLN

2) Jaką wybrać antenę do w/w routera tak by osiągnąć LTE na poziomie DL/UL 10/10 Mbps ??
pozdrawiam serdecznie
PABLOTECH