ED77 - nieustający problem z połączeniem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Patryk1708
Użytkownik forum

ED77 - nieustający problem z połączeniem

Post autor: Patryk1708 »

Witam, piszę o tym już drugi raz, ale szlag mnie trafia jak korzystam z modemu ED77 i napotykam na mnóstwo problemów w tym na zrywanie połączenia po pewnym czasie. W Orange nie wiedzą jak mi pomóc, bo u nich jest wszystko ok. Na innych komputerach również jest wszystko dobrze. Problem dotyczy połączenia się z internetem, które poprostu zawiesza się po jakimś czasie. Zawiesza się w pierwszej kolejności aplikacja od modemu EDGE Dialer (1.4.6.0), a co za tym idzie przeglądarka i wszystkie programy, które wykorzystuje się w internecie. Jest to bardzo uciążłiwe, bo nie dzieje się to raz tylko kilkanaście albo nawet kilkadziesiąt razy na dzień. Po zawieszce ratuje mnie albo Menedżer zadań i zamykanie edge.exe oraz edgesrv.exe albo po kolejnej zawieszce reset kompa. Przeinstalowywałem i aplikację i cały system, sprawdzałem antywirusem komputer, podłączałem zasilacz do modemu i problem wystepuje nadal. Zaznaczam, że na innym komputerze w innym modem działa bez zarzutów. Co może być ewentualnie nie tak, może jakaś inna aplikacja "przeszkadza"? Postaram się dołączyć niedlugo screeny. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2007-12-19, 23:17 przez Patryk1708, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: ED77 - nieustający problem z połączeniem

Post autor: Jaco »

Na jakim systemie operacyjnym działasz?
Awatar użytkownika
Patryk1708
Użytkownik forum

Windows XP Professional + SP2
Awatar użytkownika
Jaco

A korzystałeś z tej strony: http://www.tl2000.com.pl/ed77/

Tam jest jakiś program diagnostyczny.

A jak odepniesz modem od kompa to również dzieją się takie rzeczy?

[ Dodano: 2007-12-19, 23:19 ]
Patryk1708 pisze:Zawiesza się w pierwszej kolejności aplikacja od modemu EDGE Dialer (1.4.6.0)
Na tamtej stronie znajdziesz nowszą wersja: 1.4.8.0 aplikację . Pobierz zainstaluj i podziel się wynikami.
Awatar użytkownika
Patryk1708
Użytkownik forum

Z tej strony korzystałem ściągając nowsze wersje programu EDGE Dialer. Jak zainstalowałem ponownie starsze wersje aplikacji, problem występował nadal. Z programu diagnostycznego jeszcze nie korzystałem. Jak odepnę modem wszystko jest ok, zawieszki zdarzają się tylko po jakimś czasie po połączeniu z internetem. Teraz przykładowo internet działa bezproblemowo od 1,5h... to naprawdę rzadkość..
czasami internet zawiesza się po minucie, czasami po 0,5 h, a jeszcze innym razem chodzi dłużej niż 2 h - niezależnie od tego co robię korzystając z internetu.
Jaco pisze:Na tamtej stronie znajdziesz nowszą wersja: 1.4.8.0 aplikację . Pobierz zainstaluj i podziel się wynikami.
Tak miałem zrobić, ale myślałem, że ta wersja jest tylko dla Visty. Ale warto spróbować, może gdzieś znajdę rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Jaco

Wygląda to na problem z modemem ale czy możesz zrobić sobie połączenie dial-up.

Wiem że z pinem jest problem w orange ale otwórz ED dialera i jak już zaloguje się do sieci i będziesz miał tę zakładkę POŁĄCZ to zamknij aplikację.Następnie otwórz połączenia sieciowe i stwórz nowe połączenie według schematu z forum Konfiguracja połączenia Dial-up i spróbuj się połączyć z netem. Czy po tym jak się połączysz sprawdź czy będzie się wieszał komp.
Awatar użytkownika
Patryk1708
Użytkownik forum

Zapomniałem dodać, że modem po pierwszym pół roku umowy nagle wariował jeśli chodzi o zasięg, został wymieniony na nowy, a ten po kolejnym pół roku płata mi kolejne figle..

jeśli chodzi o dial-up i nowszą wersję edge dialera to sprawdzę to, ale żeby to miało sens warto to zrobić na spokojnie i jutro dam znać jak się sprawuje internet. dzięki za odp. ;)
Awatar użytkownika
wikara
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: wikara »

Rozumiem że na innym kompie ten ed77 działa ok tak a gdzie ten komp jest też u ciebie w domu czy gdzieś tam pare km oddalony u kogos?
Zobacz czy na innym USB się to dzieje,i wyłącz antywira!
Awatar użytkownika
Grupens
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Grupens »

Spróbuj tego:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... m+mechanic
Deformują nas formuły.
Awatar użytkownika
Patryk1708
Użytkownik forum

wikara pisze:Rozumiem że na innym kompie ten ed77 działa ok tak a gdzie ten komp jest też u ciebie w domu czy gdzieś tam pare km oddalony u kogos?
Zobacz czy na innym USB się to dzieje,i wyłącz antywira!
próbowałem na dwóch, jeden w tym samym bloku mieszalnym, a drugi był oddalony ok. 5 km.

[ Dodano: 2007-12-20, 10:12 ]
Jaco pisze:Wygląda to na problem z modemem ale czy możesz zrobić sobie połączenie dial-up.
Stworzyłem połączenie dial-up, jak na razie wszystko działa bez zarzutów. Czy będzie się zawieszać to dopiero będzie się można przekonać w ciągu kilku godzin korzystania z internetu.

A tak właściwie to jaka jest różnica między połączeniem dial-up a zwykłym połączeniem np. w EDGE Dialer?

[ Dodano: 2007-12-20, 16:21 ]
Niestety dial-up też nie pomógł. Internet również przy takim połączeniu po pewnym czasie się zawiesił. :(

Obrazek (dial-up)
Grupens pisze:Spróbuj tego: http://www.bez-kabli.pl/v...system+mechanic
ok spróbuję
wikara pisze:Zobacz czy na innym USB się to dzieje i wyłącz antywira!
co do antywira internet także się zawiesza; na innym usb też się zawiesza.
Awatar użytkownika
de_stroy
Stały użytkownik forum

Post autor: de_stroy »

No z mojego doświadczenia (serwisowałem swego czasu komputery i co nieco wiem), że masz problemy z tzw. "migotaniem portów" - przynajmniej takie jest moje przypuszczenie. Skąd wiadomo? Bo jak sam mówisz, na innych kompach działa wszystko okay. Migotanie portów usb objawia się tym, że powstają czasowe spadki napięcia na płycie głównej, co oznacza, że mniej prądu dociera do portu. Wbrew pozorom jest to dość częsta przypadłość posiadaczy desktopów... Jak więc już zapewne się domyślasz, wina leży po stronie zasilacza. Albo za mało watt mocy (do stabilnego działania zasilacz powinien być 400watt), albo jest tak zakurzony, że ledwo co ciągnie, albo mu się odwidziało pracować. Wpływa to na niestabilność całego zestawu, może spowodować uszkodzenie urządzeń peryferyjnych... Więc albo pogrzebiesz przy nim sam, albo serwis :) Wiesz, możliwości problemowego działania Twojego ED77 może być jeszcze kilka, ale po tym opisie ta wydaje mi się najbardziej prawdopodobna - mam nadzieję, że wymiana tego elementu coś Ci da i że ten mój wywód jakoś Ci pomoże :]
Komu w drogę, temu notebook...
Awatar użytkownika
wikara

de_stroy
Coś w tym prawdy może być :cfaniak:

Ale ja bym zrobił jeszcze tak jeżeli modem podłączasz do portu usb bezposrednio do wbudowanego portu usb w płycie głównej to zobacz jak masz na śledziu osobny port usb dołączany do płyty i wtedy podepnji modemik!
Na takim sledziu sprawdż jak posiadasz
http://www.allegro.pl/item287269254_sle ... 1_2_0.html

Jak możesz i znasz to podaj jaki masz zasilacz i jaki miał kolego na którym sprawdzałeś modem co było wszystko oki!
:papa:
Awatar użytkownika
Patryk1708
Użytkownik forum

Mój to ATX24/20 PROCOMP 450W P4 BOX, a jeśli chodzi o kolegi zasilacz niestety dokładnie nie wiem, ale podejrzewam, że jest bardzo podobny do mojego o ile nie ten sam model. Komputer kupiłem niecały rok temu i właśnie od tej pory pojawiły się problemy z ED77. Na początku internet zawieszał się ok. raz na tydzień, więc nie robiłem problemu, ale jak dostaje zawieszki 30 razy dziennie to trudno siedzieć bezczynnie płacąc przy okazji spory abonament. Jeszcze 4 miesiące i umowa z Orange nareszcie dobiegnie końca.. ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

może być zasilacz (to jakaś słaba marka, dobry zasilacz kosztuje 200zł),
drugim problemem mogą być zworki na płycie głównej odpowiadające za zasilanie portów USB (jest coś takiego na płycie asusa)
czyli:
1. sprawdzić ustawienia zworek (o ile są)
2. podmienić zasilacz na inny/lepszy/od kolegi
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
wikara

Zrób to co ci pisałem w poprzednim topicu i to co ci mówi wojteks wymień zasiłke od pc i powiedz co się dzieje po tych wszystkich czynnościach.
:cfaniak:
Ale coś mi tu nie pasi z twoim zasilaczem od modemu być może to on się do tego wszystkiego przyczynia ,ale przecież mówisz że u kolegi na tym samym zasilaczu wszystko ok hmhmhmh

ps:
A teraz bardzo ważne!
A powiedz czy jak się wszystko zawiesi to dioda od zasilacza modemu jaki ma kolor czy zmienia się w chwili zwieszenia na kolor np czerwony lub inny?

Acha i czy cały komp jest podłączony pod listwe i zasilacz od modemu też czy jest podnią podłączony
Awatar użytkownika
Patryk1708
Użytkownik forum

wikara pisze:Zrób to co ci pisałem w poprzednim topicu i to co ci mówi wojteks wymień zasiłke od pc i powiedz co się dzieje po tych wszystkich czynnościach.
Komputer jest zaplombowany od nowości, więc nie chce ryzykować utraty gwarancji. Chyba w najbliższym czasie udam się do serwisu..
wikara pisze:Acha i czy cały komp jest podłączony pod listwe i zasilacz od modemu też czy jest podnią podłączony
Cały komputer jest podłączony pod listwę. Jeśli chodzi o zasilacz od modemu to działam naogół bez niego (na samym USB), a jeżeli już to zasilacz podłączam również pod listwę.
wikara pisze: A teraz bardzo ważne!
A powiedz czy jak się wszystko zawiesi to dioda od zasilacza modemu jaki ma kolor czy zmienia się w chwili zwieszenia na kolor np czerwony lub inny?
Po połączeniu z internetem dioda pali się na jaskrawo zielony kolor, czasami miga na czerwono. Po tym jak wszystko się zawiesi dioda świeci na jaskrawo zielono przez cały czas.

PS Po pierwszej czy też drugiej zawieszce wystarczy tylko odpiąć modem, następnie go z powrotem podłączyć i połączyć się ponownie z internetem. Po 3-5 zawieszeniu w programie EDGE Dialer pojawia się komunikat "Port modemu jest już w użyciu", a dioda nie pali się wcale. Wtedy ratuje mnie tylko restart komputera.
Awatar użytkownika
wikara

A wes idż jeszcze raz do kolegi z bloku i sprawdż u niego z 2-3 h niech pochodzi modem i wtedy powiedz co jest,wiem że już byłeś już raz ale zobacz ponownie!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

teraz mi synio zwrócił uwagę że niektóre urządzenia nie chodzą na kiepskich kablach usb, czy u kolegi miałeś swój kabel czy był jego, zamień na inny. Czy komputer jest uziemiony przez zasilanie?, czy masz czym zmierzyć napięcie w USB (powinno być 5V) na skrajnych stykach niezależnie od obciążenia w komputerze (pracujące dyski, DVD) jak spada poniżej 4.9 to źle i jak jest większe niż 5.1 to też źle, komputer na serwis.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk1708
Użytkownik forum

Co do napięcia w usb wydaje mi się, że coś może być na rzeczy, bo to nie pierwsze urządzenie na moim komputerze pod USB, które źle funkcjonuje. Niestety nie mam czym zmierzyć napięcia. :(
Jeśli chodzi o uziemienie to wiem tylko tyle, że kontakt do którego podłączona jest listwa jest uziemniony.
Z kablem USB też może być coś nie tak. Ten oryginalny zepsuł mi się po pewnym czasie i zamieniłem go na pasujący kabel od aparatu cyfrowego. Wszystko było ok do czasu. Kabel oryginalny traci łączność z modemem w zależności od jego 'wygięcia'. Na nim także internet się zawiesza. Dodatkowo miał przy końcówce taką część jak na załączonym zdjęciu. Kabel, którego używam teraz (od aparatu) nie posiada czegoś takiego.
Obrazek

PS U kumpla miałem kabel od aparatu.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Patryk1708 pisze:bo to nie pierwsze urządzenie na moim komputerze pod USB
i zaczyna się chyba problem wyjaśniać, napięcie może nawet mieć założoną wartość 5V ale może być źle filtrowane/zakłócone a to wina zasilacza. To coś na zdjęciu kabla to ferryt przeciwzakłóceniowy, postaraj się o jakiś lepszy kabel na testy (chociaż ten od aparatu też powinien być OK). Jak masz inne urządzenie na USB niż modem które nie chce działać to kompa pod pachę, urządzenie w kieszeń i do serwisu że nie działa.
wikara pisze:sprawdż u niego z 2-3 h niech pochodzi modem
to też sprawdź jeszcze raz
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Darecky
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darecky »

Miałem taką sytuację samą jak Ty. Dosłownie to samo na początku maja. I wiesz? Okazało się, że mój zasilacz był za słaby - miałem 350W - zmieniłem go na nowy-400W i wszystko dobrze śmiga! Co do przewodu - ja nigdy nie miałem takiego jak Ty! Nie miałem tej końcówki takiej wielkiej tam.... tylko taki sam jak od aparatu mam. Ewentualnie masz coś z kontrolerem USB? Ale obstawiam zasilacz, bo objawy są u Ciebie takie same jak u mnie!
Awatar użytkownika
wikara

Zrób jeszcze to co ci powiedziałem!
Jak byś nie miał tych plomb na kompie to byś sam sobie dał rade a tak to servis!

Niema co gdybać skoro nie możesz kompa otworzyć jedyne rozwiązania a zarazem ostateczne to co napisał wojteksjeżeli nie działają ci inne urządzenia na usb to pc w kieszeń i pozostałe graty i udaj się do servisu niech ci wymienią zasiłke i powinno to rozwiązać problem!

DarQ
:zawstydzony:
Ostatnio zmieniony 2007-12-21, 20:47 przez wikara, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Darecky
Stary wyga bezprzewodowy

o pc w kieszeń i pozostałe graty
:rotfl:
Awatar użytkownika
Patryk1708
Użytkownik forum

wikara pisze:jeżeli nie działają ci inne urządzenia na usb to pc w kieszeń i pozostałe graty i udaj się do servisu niech ci wymienią zasiłke i powinno to rozwiązać problem
Nie to, że wszystkie źle działają. Mam 6 urządzeń pod USB; źle funkcjonuje właśnie ED77, myszka optyczna (działa tylko z przejściówką na PS/2) no i telefon, który też czasami po podłączeniu pod USB wyświetla niespodziewane błędy. Mimo wszystko lepiej oddać kompa do serwisu.
Wydaje mi się, że może chodzić tutaj o zasilacz, który nie należał do najdroższych. :]
Awatar użytkownika
de_stroy
Stały użytkownik forum

Post autor: de_stroy »

Patryk1708 pisze:Wydaje mi się, że może chodzić tutaj o zasilacz, który nie należał do najdroższych. :]
Więc wróć do posta którego napisałem na początku i wszystko jasne. Klasyczny przypadek :D Miałem kumpla, który zaczął składanie kompa od wydania 4 stów na zasilacz. I miał rację, bo bez prądu wszystko jest w tym pudle nic nie warte :)

Pozdrawiam i życzę szybkiego załatwienia sprawy w serwisie. Opowiesz o "migotaniu portów" i wszystko będzie okay. Jak możesz to dopłać, ale niech Ci wymienią na lepszy, mocniejszy i droższy model ten zasilacz.
Komu w drogę, temu notebook...
Awatar użytkownika
wikara

No i prawidłowo servisik i nic nie poradzisz na to!
Awatar użytkownika
Darecky
Stary wyga bezprzewodowy

A ja mam zasilacz za 50zł i jest ok.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

to masz szczęście
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Darecky
Stary wyga bezprzewodowy

Nawet nie myślałem nad droższym.
Ogólnie spotkało mnie miłe zaskoczenie na święta:
Oddałem kartę graficzną do naprawy [128MB] i dostałem z powrotem nową, ale 256MB.
Chociaż serwis umiał sie postarać.
Awatar użytkownika
Patryk1708
Użytkownik forum

wojteks pisze:
to masz szczęście
Ja mam za 75 zł i tego szczęścia nie mam. A na starym kompie zasilacz był totalnie zrujnowany, a ED77 śmigał aż miło. :D Wesołych Świąt.
ODPOWIEDZ