Router do kamer i gniazdek IP

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
l426
Początkujący użytkownik forum

Router do kamer i gniazdek IP

Post autor: l426 »

Witam,

Odnalazłem kilka zbliżonych tematów, ale nie pokrywają one mojego w całości lub są sprzed paru lat. Potrzebuję monitoringu w rozsądnej cenie. Byłby on zainstalowany w niezamieszkałym domu. Internet poprzez kartę SIM (LTE). Rozpatruję poniższe warianty.

Wariant I
1. Dwie kamery internetowe - możliwość podglądu na żywo oraz przesył nagrań i zdjęć w przypadku wykrycia ruchu.
2. 2-3 gniazdka IP
Myślałem o kamerach Xiomi oraz gniazdkach od tego samego producenta. Router budżetowy, ale dający radę sprostać swojej roli (tutaj brakuje mi pomysłu, jaki model/producent).

Wariant II
Ilość sprzętu taka sama, jak w wariancie pierwszym. Różnicą jest jedynie to, że router oprócz karty SIM obsługuje też kabel koncentryczny (w przyszłości używałbym go w innym miejscu, gdzie internet dostarczony jest właśnie po takim kablu).

Wariant III
Ilość sprzętu taka sama, jak w wariancie pierwszym. Router jest zasilany poprzez port USB (podłączony byłby do power banka, a ten do prądu). Rozwiązanie na wypadek wyłączenia zasilania w domu.

Możecie doradzić mi, jaki router powinienem wybrać? Byłem w sklepie i oglądałem kamerę TP Link. Napisane na opakowaniu było, że podczas konfiguracji należy nacisnąć przycisk WEP na routerze - rozumiem w takim razie, że WEP jest koniecznością? Wg. filmików z YouTube kamery Xiomi nie mają takiego kroku przy konfiguracji. Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki dotyczące sprzętu, jaki powinienem kupić.
PABLOTECH
Użytkownik forum

Re: Router do kamer i gniazdek IP

Post autor: PABLOTECH »

Przerabiałem temat

1) Ustal jak daleko od miejsca docelowego jest nadajnik LTE ( BTS)
2) Czy kamery miały by zapisywać ruch na lokalnym rejestratorze czy wszystko będą słały w sieć ?
3) Router obsługujący kabel koncentryczny ?? :orany: Może masz na myśli zwykłą skrętkę sieciową ?
4) Jaki masz na to budżet ?
l426

Ad1
Około 1800 metrów. W środku domu jest słaby zasięg, po wyjściu jest już ładne LTE. Trzeba poszukać odpowiedniego miejsca.
Ad2
W sieci, lokalnie akceptowalne byłoby na karcie SD, ale zależy mi na wysyłaniu na telefon filmików po wykryciu ruchu, jak i podglądzie na żywo.
Ad3
Miałem na myśli takie wejście, jak te po prawej.
Ad4
W przypadku wariantu drugiego do 1000 zł, pozostałe 700 zł. Oczywiście wchodzą też tańsze opcje.
PABLOTECH
Użytkownik forum

Nie wiem jak wygląda dostępność routerów które miały by wbudowany modem LTE oraz złącze WAN po kablu koncentrycznym ale jak znajdziesz taki to chwała Ci za to :cfaniak:

Czy robiłeś już jakieś pomiary internetu w miejscu docelowym ?
Jaki operator GSM jest najbliżej monitorowanego obiektu ?
Jaki pakiet internetu (miesięcznie) planujesz poświęcić na to przedsięwzięcie ?
l426

Właśnie nie znalazłem więc pewnie ten wariant odpada :)

Pomiarów nie robiłem, tylko patrzyłem na telefonie czy Internet działa stabilnie.

Najbliższy BTS oznaczony jest jako kilku operatorów więc wybiorę tego który rzeczywiście będzie najlepiej działał.

Co do kosztów miesięcznych - Internet na kartę, pakiety w miarę potrzeb. Podejrzewam, że nie będzie to jakieś astronomiczne zużycie.

Jakieś pomysły w takim razie do pozostałych wariantów?
PABLOTECH
Użytkownik forum

Pamiętaj, że:

1) za aktywację detekcji ruchu w kamerze nie odpowiada tylko i wyłącznie ruch ludzi czy dużych zwierząt. Nawet jak ustawisz najmniejszą czułość to i tak w sieć idzie duża ilość danych chociażby z powodu utkanej pajęczej sieci, najwięcej od wiosny do jesieni :cfaniak: . Jeżeli na miejscu jest ktoś kto 2x w tygodniu omiecie kamery z pajęczyny to spoko ale jeśli będziesz pojawiał się tam tylko Ty i to 1x w miesiącu to musisz zaopatrzyć się w duży pakiet internetowy u dobrego operatora tak co by nie przytkał się po kilku dniach

2) operatorzy GSM stosują blokady NAT i bez wykupienia dodatkowej usługi wiążącej się z comiesięczną opłatą (poza pakietem internetowym) rzędu około 20 zł nie ma możliwości podglądu z kamery na żywo. Poza tym nie każdy operator ma takową usługę w ofercie dla osób fizycznych.
Na szczęście jest na to recepta w postaci urządzeń ( kamery, rejestratory ) pracujących w chmurze, z tak zwaną funkcją P2P

Zważywszy na niezbyt duży budżet jaki zamierzasz na to przeznaczyć obawiam się,że częściowo będziesz musiał posiłkować się produktami od skośnookich braci z dalekiego wschodu :cfaniak:

Na Twoim miejscu celował bym w poniższą konfigurację :

1) Modem LTE Huawei B525 ( z Playa lub Orange bardziej rozbudowane ) - na allegro można spokojnie wyhaczyć go za 270 zł z co najmniej półtora roczną gwarancją

2) Zestaw : 4 kanałowy rejestrator NVR SMAR (bez dysku) + 2 szt zewnętrzna Kamera IP 1080P - wszystko działające w chmurze P2P - 330 zł ( aliexpress ). Osobiście korzystam z tego rejestratora i bardzo dobrze się sprawdza. Ma polskie menu i bez problemu wbijam się do niego z zewnątrz. Możliwy jest zarówno podgląd na żywo jak i odtwarzanie zarejestrowanego wcześniej materiału.

3) Dysk twardy. Tu trzeba pamiętać aby stosować dyski dedykowane do takich rejestratorów czyli jeśli np. Seagate to tylko seria SkyHawk. Z uwagi na stosowaną kompresję H.265 to do 2 kamer myślę, że 1TB powinien Ci spokojnie wystarczyć. Dysk Seagate SkyHawk, 3.5'', 1TB, SATA/600, 5900RPM, 64MB cache / P/N: ST1000VX005 - max 250 zł - podobnie jak modemu huawei szukałbym go na rynku krajowym (PL).

4) 50m kabla skrętki 4 parowej, 6 wtyków RJ45 z osłonkami, zarabiarka - 50 zł

5) Najtańszy na rynku VOLT - ZASILACZ AWARYJNY PICO UPS 600 - 150 zł

Razem: 1 050,00 PLN

Jeśli masz strych a na nim zasilanie 230V to UPS-a wraz z Huawei B525 i rejestratorem NVR właśnie tam instalujesz. Chodzi o to by na wypadek konieczności zastosowania anteny LTE kabel od niej do modemu był jak najkrótszy. Poza tym dobrze jest jak rejestrator nie znajduje się "na oku" gdyż w razie W opuszcza lokal wraz z intruzem (czego Ci oczywiście nie życzę :nienie: )

Dzięki zastosowaniu powyższego rozwiązania z rejestratorem P2P w przyszłości sporo zaoszczędzisz chociażby na internecie. Odejdzie Ci comiesięczna opłata (20zł) za stałe publiczne IP a poza tym nie będziesz musiał inwestować w duży pakiet internetowy. Do sporadycznego podglądania obrazu na żywo czy nawet przeglądania zapisanego materiału z powodzeniem wystarczy Ci 10-15 GB miesięcznie :hyhy:
Poza tym do rejestratora można zawsze podłączyć się lokalnie (TV + kabel HDMI) i na spokojnie przeglądać zdarzenia :shock:

:zzz: powodzenia
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A po co komu router z DOCSIS i LTE? Operatorzy kablowi korzystający z DOCSIS nie pozwalają korzystać z własnego sprzetu, zawsze dostarczają swój sprzęt z takim modemem. Ogólnie pomysł słaby, po pierwsze to kamery IP z zasilaniem POE obsługiwane przez chmurę producenta jak chcesz mieć podgląd na telefon. Zasilanie przez skrętkę i jakiś switch z POE i od niego po LAN do routera stacjonarnego LTE. Kamery widoczne w sieci lokalnej i przez internet w aplikacji producenta. Kamery rejestrujesz w jego chmurze. Jeśli nie chcesz kamer z POE to zwykłe z IP, zasilane z sieci podłaczysz bezpośrednio po LAN do routera. Jesli kamery nie maja dostępu przez chmurę to dostęp do nich z zewnatrz wymaga publicznego adresu w internecie mobilnym z dostępem z zewnatrz i przekierowania portów na routerze LTE.
l426

Czy jest jakaś możliwość podłączenia kamery ip przez wifi jeżeli router nie ma WPS? Aplikacja tp link ma dwie opcje widoczne poniżej.
Zależy mi na jak najmniejszej ilości kabli. W domu będę co około dwa tygodnie.
Zdecydowanie najlepsza byłaby rejestracja w chmurze producenta i info na telefon w razie włamania, a podgląd na żywo w celu sprawdzenia temperatury w zimę i czy nic nie nie wydarzyło pod nieobecność.
PABLOTECH
Użytkownik forum

W przypadku monitoringu nie jest to zalecane . . . ale jak kamery będą dobrze widziały sieć to na upartego możesz podpiąć się do routera przez WiFi. WPS nie jest Ci potrzebny. W tym celu musisz wejść w ustawienia kamery i gdzieś w zakładce "sieć" szukać połączeń WiFi. Po wybraniu sieci wpisujesz hasło sieci i kamera już to zapamięta.
Rejestracja w chmurze producenta jest OK ale tylko przez pierwszy rok. Nie wiem jak inni producenci ale np. FOSCAM ma darmową subskrypcję ( 8-h Viedo History) właśnie przez pierwszy rok. Później niestety roczna subskrypcja (3-Day Video History) to wydatek 40 USD. Czasami zdarzają się promocje i np. 7-Day Video History przez rok można mieć za 25 USD (tak jak dzisiaj).
ODPOWIEDZ