Huawei E630 i blokada po wgraniu firmware-u.

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Huawei E630 i blokada po wgraniu firmware-u.

Post autor: ja.michal »

Witam! :)

Posiadam w/w huawei e630 w iPlus-ie. Chciałem wgrać nowy firmware ze strony iPlusa. Niestety nie chciał w ogóle ruszyć, nie widział rodzaju ani numeru karty. Ściągnąłem firmware ze strony ery i poszedł bez zająknięcia. Wszystko ładnie się zaktualizowało.
Było by super, ale po włożeniu karty sim iPlusa a potem Orange pojawił się taki komunikat (karta nie miała simlocka, chodziły obie kart sim), :

W karcie Plus-a (było 10 prób):
Obrazek

W karcie Orange:
Obrazek

I na obydwu w iPlus Managerze:
Obrazek

Poszedłem do salonu i powiedziano mi, że ten ośmiu cyfrowy kod to puk. Niestety nie.
Zadzwoniłem do bok i tam powiedziano, że trzeba oddać kartę do serwisu bo trzeba wgrać od nowa oprogramowanie bo z tego co ja mówię nic się samemu nie zrobi. Nie dostałem innego modemu w zamian i się męczę na nokii 7250i przez irda. :/

Wie ktoś, może co to za kod i w ogóle co się stało? Jakaś porada jak by chcieli kasę za naprawę?

Wielkie dzięki za zainteresowanie! :)
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Re: Huawei E630 i blokada po wgraniu firmware-u.

Post autor: mar_kow »

Wgrywając oprogramowanie sygnowane logiem operatora trzeba się niestety liczyć z ograniczeniami przez niego nałożonymi. Dotyczy to wykorzystania kart sim konkurencji. Może pomóc jedynie powrót do oryginalnego softu. Uaktualniając modem trzeba pamiętać że czasami się liczy data wyprodukowania modelu. Ten sam typ wcale może nie oznaczać tych samych mozliwości.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Trochę to dziwne wg mnie. Bo np. jak kończy ci się umowa to sieć (załóżmy, że era) zdejmuje sim locka nieodpłatnie no i chodzą wszystkie katy sim (załóżmy, że korzystamy z simdaty). No, no ale wyszedł nowy firmware, wgrywasz go i znów zakłada blokadę. W takim wypadku znów do salonu, żeby sim locka zdjęli. Wtedy powiedzą, że 500zł poprosimy.
Szczerze to nie rozumiem w ogóle sensu zakładania sim locka na modemy czy telefony. I tak za nie płacisz i tak umowę musisz ciągnąć przez te dwa lata.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ja.michal pisze:No, no ale wyszedł nowy firmware, wgrywasz go i znów zakłada blokadę
tak jest w telefonach sony-ericsson z simlockiem zdjętym przez patch, wgranie nowego softu przywraca simlock

a co do Twojego problemu to wgrywanie brandowanego softu nie jest polecane, poniosłeś ryzyko i masz skutki
ja.michal pisze:może co to za kod
to kod do zdjęcia simlocka ale pytanie na jaką sieć masz teraz simlocka włączonego, czyżby na erę?, sprawdź z jakąś kartą ery
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Z karta ery probowałem i powiem, że dziwne bo raz sie rejestrowała karta do sieci a innym razem nie.
To ja już nie bawię się firmware-m. Jak zrobią kartę i będzie działać to tak zostawię.
Dzięki za odpowiedź!
Pozdrawiam! ;)
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Przepraszam, może powinienem ugryźć się w język, ale nie potrafię.

Co takiego myślałeś wgrywająć soft z Ery do modemu z Plusa?
Naprawdę nie przyszło Ci do głowy, że to może ze sobą nie współgrać?
Niech to będzie przestrogą dla innych, domorosłych informatyków.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No niech będzie przestrogą. Ale soft wgrywałem m.in. do kilku option-ów i SE z niemacierzystej sieci i jakoś wszystko działało bez problemów. Żadnych blokad.
Widać huawei. W końcu Made in China.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

Post autor: pablo »

Eeeetam huawei....
E220 z Plusa doskonale znosi takie zabawy softem Ery, Plusa, i orginalnym producenta.
Pozdrawiam.

Huawei E220/Iplus/Linuks/~do 1.5Mbps na HSDPA
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Hehe :) To pecha mam :) Trafił mi się widać ten "co któryś" i nie dał rady. :rotfl: Transfuzja nie wyszła :hyhy:

Wesołych świąt :), szczęśliwego nowego roku.
Szybkich połączeń, niskich pink-ów i braku problemów ze sprzętem! :D

Pozdrawiam
Mavie

Post autor: Mavie »

Byl raz klient ktory tez chcial ten modem upgrade'owac tylko ze mu sie ten programik zwiesil i modem przestal dzialac, serwis mu naprawil bez problemu. Tylko po co to 7,2 jak na razie tylko w Wawie jest 3,6? Gdzie wam sie spieszy?

Simlocki nieodplatnie po umowie zdejmuje tylko Era i Plus :)
ODPOWIEDZ