Mały budżet. Czy jestem skazany na zabytek?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Mały budżet. Czy jestem skazany na zabytek?
Witajcie.
Poszukuję stacjonarnego routera GSM. Niestety dysponuję małym budżetem. Nieprzekraczalne 250 zł. Czy jestem skazany na zabytek w stylu HUAWEI B315s-22 czy B593?
Jestem w dobrym zasięgu. 0,2 km od BTSa LTE2600 i LTE800 oraz 0,7 km od BTSa LTE1800. Zasięg wszędzie w domu właściwie jest. Karta od Orange.
Poszukuję stacjonarnego routera GSM. Niestety dysponuję małym budżetem. Nieprzekraczalne 250 zł. Czy jestem skazany na zabytek w stylu HUAWEI B315s-22 czy B593?
Jestem w dobrym zasięgu. 0,2 km od BTSa LTE2600 i LTE800 oraz 0,7 km od BTSa LTE1800. Zasięg wszędzie w domu właściwie jest. Karta od Orange.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Mały budżet. Czy jestem skazany na zabytek?
Poszukaj B525 a jak się uda to może i B535 się znajdzie.
-
- Guru bezprzewodowy
-
- Użytkownik forum
W tej cenie tylko używańce. B535 raczej nie znajdę w ogóle w z takim budżetem.
Nie do końca jestem przekonany co do używanych.
Nie do końca jestem przekonany co do używanych.
-
- Guru bezprzewodowy
MF286 kupisz nowy za około 200 zł, pochodzą od polskich operatorów. Maja gwarancję.
- wojteks
- *** Administrator ***
No i? Zwiększ budżet do 600-700 i nówkę kupisz.ak6 pisze:W tej cenie tylko używańce.
To zrezygnuj z internetu, niestety nie ma nic za darmo. Zawsze jednak możesz iść do operatora i kupić abonament, router w zamierzonym budżecie na pewno dostaniesz.ak6 pisze:Nie do końca jestem przekonany co do używanych.
Nie pomagam na PW!
-
Router w porównaniu do smartfona to dosyć proste urządzenie i trzeba mieć wyjątkowego pecha aby coś się zepsuło. Używanych bym się nie obawiał ale każdy ma swoją politykę.
-
- Użytkownik forum
Z dwóch wyżej zaproponowanych, który będzie lepszy?
ZTE MF286 Czy B525?
ZTE MF286 Czy B525?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Miałem obydwa, najpierw MF286 z Orange, a teraz 525 z T-mobile.Obydwa spisywały się dobrze. Większych różnic nie widzę. MF286 ma podtrzymanie bateryjne w razie braku prądu, za to B525 łatwiej ustawiać pasma za pomocą programu niefirmowego na smartfona i podobno jest lepsze wsparcie od firmy. Mam abonament bez limitu z ograniczeniem szybkości do 60mb/s i wyciągam w mieście, w odległości 300 m od nadajnika 55 Mb/s. LTE800+Lte2600. Natomiast na wsi gdzie nadajnik LTE800 jest oddalony o ok 6 km, bez anteny 20-30 Mb/s. (w nocy). Szybkość jest w głównej mierze zależna od obciążenia. Na wsi antena może by się przydała, choć dla moich potrzeb jest wystarczające tak jak jest. Na ZTE było podobnie.ak6 pisze:Z dwóch wyżej zaproponowanych, który będzie lepszy?
ZTE MF286 Czy B525?
ZTE MF286, B525s-23a, T-mobile Internet Domowy (bez limitu)
-
Na pewnym portalu widzę Huawei B528 za 170-180 zł, całkiem dobre urządzenie jeżeli nie potrzebuje się usb. Mimo wszystko i tak bym czekał na okazję z B535 czy negocjował cenę, ktoś pewnie spuści, to jednak nowa generacja. Niedawno nowy kupiłem za 280 zł.
-
- Guru bezprzewodowy
Jest akurat odwrotnie, łatwo to wybiera się pasma LTE w Webui na MF286 nie potrzeba żadnych zewnętrznych aplikacji. Huawei Polska nie zapewnia żadnego wsparcia, te routery żyją tylko dzięki pasjonatom, szczególnie z pda.ru i autorom tych zewnętrznych aplikacji, ZTE Polska od 2 lat wspiera routery , częste aktualizacje FW . Kolejna sprawa to agregacja B7+B1, B3+B1 nie działająca na B525/B528/B529 przydatna w wielu przypadkach, MF286 je obsługuje. minus MF286 to ten dziwny układ anten złącz anten zewnętrznych. tu kolega ma BTS-y NetWorks pod nosem więc i tak wykorzysta wewnętrzne. W przypadku B528 jesteśmy zdani na T-Mobile i raczej brak aktualizacji FW, zmiana naobce to już inna bajka.
- onken
- ** Moderator **
Ale wybór ZTE ( szczególnie dla nowych technologii ) jest malutki 

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Guru bezprzewodowy
A dlaczego malutki ? Na dziś z najnowszych MF980 z 9 kat. LTE, MF971 i MF286 z 6 kat. LTE, WF830 CPE LTE 6 kat LTE. Do tego starsze MiFi i MF283 z 4 kat LTE. Oferowane przez polskich operatorów, wszystkie dostały aktualizację FW w ostatnim czasie( WF830 kilkakrotnie, także dostęp do konta smartadmin). Współpraca miedzy ZTE Polska a operatorami układa sie OK, wsparcie istnieje. Liczę że w ofercie pojawi się WF860 a może i kiedyś MC801 5G lub jego następca.
W przypadku Huawei Polska trudno mówić o współpracy, wystarczy to co ostatnio miało miejsce między Play a nim w sprawie aktualizacji E3372 a wcześniej z B618 z Play czy B2338 i B2368. Te dwa ostatnie są pozbawione wsparcia producenta, nie przyznaje się do nich i odsyła do Play. Np. uzyskanie kodu do odblokowania simlocka graniczy z cudem, podobnie jak hasła do konta superadmina. W przypadku B525/B528/B529/B535 /B715oferowane brandowane FW ciągle pozostawia wiele do życzenia. I to jest najsłabszy punkt sprzętu Huawei.
W przypadku Huawei Polska trudno mówić o współpracy, wystarczy to co ostatnio miało miejsce między Play a nim w sprawie aktualizacji E3372 a wcześniej z B618 z Play czy B2338 i B2368. Te dwa ostatnie są pozbawione wsparcia producenta, nie przyznaje się do nich i odsyła do Play. Np. uzyskanie kodu do odblokowania simlocka graniczy z cudem, podobnie jak hasła do konta superadmina. W przypadku B525/B528/B529/B535 /B715oferowane brandowane FW ciągle pozostawia wiele do życzenia. I to jest najsłabszy punkt sprzętu Huawei.
-
Strasznie jesteś pro ZTE, przypomnę tylko problematyczne aktualizacje i przynajmniej u mnie słabszy transfer 286 ( jedyny router jaki kiedykolwiek musiałem do serwisu wysłać ) a mylisz się w wielu kwestiach. Zacząwszy od firmware w B528, poprzez braki aktualizacji a skończywszy na brandzie w B535 jednak nie chcę się wdawać w jałowe dyskusje typu iOS vs android.
-
- Guru bezprzewodowy
No to pochwal się w kwestii aktualizacji FW na B528 /B529 z T-mobile, jest OTA?, Tak samo napisz jak wyglądają aktualizacje OTA dla brandowanych przez polskich operatorów B525. Czy Huawei Polska robi cokolwiek w tym temacie i informuje użytkowników tego sprzętu?
Wiesz jak wyglądała współpraca w temacie nowego FW E3372 miedzy Play i Huawei Polska, odbijanie piłeczki przez ponad m-c? To są fakty. Sprzęt jest tak dobry jak wsparcie dla niego. I mówmy o oficjalnych aktualizacjach a nie różnych kombinacjach jakie stosują zaawansowani użytkownicy na forach i dzięki komu mogą tak kombinować.
Dwa lata temu ZTE Polska nie oferowało niczego i sprzęt był praktycznie nie wspierany, ja nie jestem tylko pro ZTE ale zauważam pozytywne działania w tym temacie .
B535 ma 7 kat LTE ale jest właściwie odpowiednikiem MF286 i to żaden skok jakościowy bo i tak polscy operatorzy nie agregują na UL , agregacje takie same na obydwu ale B535 pozbawiono RJ11 i USB, MF286 kupisz za 180 zł a B535 za 2x tyle.Oczywiście póki co brak brandu to zaleta.
Ty skupiasz się na routerach ja mam tez doświadczenie z CPE LTE obydwu producentów. Bo to też jest segment rynku i dla mnie wazniejszy od routerów. Tu doświadczenia uzytkowników z dwoma produktami Huawei sa niestety tylko negatywne, olewanie ich przez Huawei Polska praktycznie dyskwalifikuje ten oddział producenta. Czy fair jest odsyłanie do Play w sprawie B2368 i nieprzyznawanie się do niego gdy FW jest brandowane Play, więc pytanie kto je stworzył dla operatora bo nie sądzisz ze ludzie w Play ? Uzytkownicy z Play mogą teraz pokombinować z nowym FW z czeskiego O2 ale czy o to chodzi w tej całej zabawie w kotka i myszkę?
Wiesz jak wyglądała współpraca w temacie nowego FW E3372 miedzy Play i Huawei Polska, odbijanie piłeczki przez ponad m-c? To są fakty. Sprzęt jest tak dobry jak wsparcie dla niego. I mówmy o oficjalnych aktualizacjach a nie różnych kombinacjach jakie stosują zaawansowani użytkownicy na forach i dzięki komu mogą tak kombinować.
Dwa lata temu ZTE Polska nie oferowało niczego i sprzęt był praktycznie nie wspierany, ja nie jestem tylko pro ZTE ale zauważam pozytywne działania w tym temacie .
B535 ma 7 kat LTE ale jest właściwie odpowiednikiem MF286 i to żaden skok jakościowy bo i tak polscy operatorzy nie agregują na UL , agregacje takie same na obydwu ale B535 pozbawiono RJ11 i USB, MF286 kupisz za 180 zł a B535 za 2x tyle.Oczywiście póki co brak brandu to zaleta.
Ty skupiasz się na routerach ja mam tez doświadczenie z CPE LTE obydwu producentów. Bo to też jest segment rynku i dla mnie wazniejszy od routerów. Tu doświadczenia uzytkowników z dwoma produktami Huawei sa niestety tylko negatywne, olewanie ich przez Huawei Polska praktycznie dyskwalifikuje ten oddział producenta. Czy fair jest odsyłanie do Play w sprawie B2368 i nieprzyznawanie się do niego gdy FW jest brandowane Play, więc pytanie kto je stworzył dla operatora bo nie sądzisz ze ludzie w Play ? Uzytkownicy z Play mogą teraz pokombinować z nowym FW z czeskiego O2 ale czy o to chodzi w tej całej zabawie w kotka i myszkę?
-
matek451 pisze:Jest akurat odwrotnie, łatwo to wybiera się pasma LTE w Webui na MF286 nie potrzeba żadnych zewnętrznych aplikacji. Huawei Polska nie zapewnia żadnego wsparcia,

Zte zostało okrzyknięte najbardziej zbugowanym szajsem w 2019 roku, gorzej niż alcatel bo oni przynajjmniej poprawili.
Wyklikaj sobie w google np. CSRF exploit podobno działa nawet na wszystkich 910

14/02/2019 – ZTE confirm receipt.
21/02/2019 – ZTE reply to say that MF910 & MF65+ are end of life & superceded by MF920 and MF65M2
kilka minut w google i następny w mf 920 który jest wspierany https://nvd.nist.gov/vuln/detail/CVE-2019-3412
Ulla la ale wsparcie

-
Router LTE z antenami wbudowanymi czy zewnętrznymi to dalej router do którego jest dostęp przez lan czy wifi. Tak jak z własnych doświadczeń ostrożnie bym polecał 286 tak MF980 jest świetny gdzie jedyne czego wg. mi mu brakowało to symultaniczne 2.4 / 5 GHz. Huawei branduje firmware pod operatora, są wersje na Europę zachodnią, północno - wschodnią także. Z tych które miałem były na w miarę nowych wydaniach. Plus dla geeka taki, że są w pełni rozpracowane i jeżeli ktoś lubi takie zabawy to zrobi go w 100% pod swoje potrzeby. Obecnie wydali na wszystkie dostępne firmware z nowym webUI, mocno zabezpieczony, bardzo szybki. Jak to poleci z regionami i czy w planach jest upgrade dla konkretnego operatora to tego nie wiem.
B535 już oryginalnie jest na nowym, bez brandu, wersja europejska wschód - północ, w Anglii ten sam engine, inna wersja pod tamten rynek webUI oraz pliku konfiguracyjnego. Pytałem się w innym wątku o wersje softu i okazało się iż Orange i Play to te same urządzenia. Coś się widać zmienia, zwykle upgrade był co rok, zobaczymy jak będzie teraz.
B535 już oryginalnie jest na nowym, bez brandu, wersja europejska wschód - północ, w Anglii ten sam engine, inna wersja pod tamten rynek webUI oraz pliku konfiguracyjnego. Pytałem się w innym wątku o wersje softu i okazało się iż Orange i Play to te same urządzenia. Coś się widać zmienia, zwykle upgrade był co rok, zobaczymy jak będzie teraz.
-
- Guru bezprzewodowy
@atento Testowałeś to na poszczególnych najnowszych modelach LTE-A z ZTE z polskim FW, doświadczyłeś takiego ataku czy wiesz to z internetu ? Jeśli sam to stwierdziłeś to masz okazję zgłosić bezpośrednio na adres ZTE Polska [email protected]
No i podaj źródło w którym sprzęt do internetu mobilnego okrzyknięto najbardziej zbugowanym szajsem?.
@fatum1 przeciętny użytkownik nie jest geekiem i dla niego aktualizacja FW przez OTA to już wyzwanie więc ocena sprzętu przez perspektywę geeka nijak ma się do stanu faktycznego. Ja nie oceniam sprzętu Huawei pod względem HW a nawet najnowszego FW tylko dostępu do niego i wsparcia ze strony polskiego przedstawiciela. Skoro wypuścili sprzęt z brandem operatorów dla których tworzą to FW to niech je aktualizują, ostatnie fakty z E3372 Play są idealnym przykładem. Wypuszczono aktualizację po kilku latach OTA na E3372Hilink z brandem Play i na pytanie czy to ich dzieło nie dali jednoznacznej odpowiedzi odsyłając do Play gdzie tak naprawdę nikt nie potrafił udzielić odpowiedzi. Trwało to m-c i suma sumarum okazało się że ta aktualizacja zrobiona przez Huawei Polska dla Play. O sytuacji i porażce z FW na B2338/B2368 pisałem już wcześniej. Co do MF286 to dużym problemem jest ta dziwna konstrukcja złacz zew. i sam nie polecam ich jak ktoś ma korzystać z anten zewnetrznych. Ale jak ktoś ma 200-500m do BTS-a z kompletem 4 pasm LTE i 200 zł budżetu to czemu nie. U mnie w takich warunkach na karcie Orange w 2 CC CA B7+B1/B3 uzyskuję na nim nawet DL 150- 200Mb/s. https://www.speedtest.pl/wynik/224959940
No i podaj źródło w którym sprzęt do internetu mobilnego okrzyknięto najbardziej zbugowanym szajsem?.
@fatum1 przeciętny użytkownik nie jest geekiem i dla niego aktualizacja FW przez OTA to już wyzwanie więc ocena sprzętu przez perspektywę geeka nijak ma się do stanu faktycznego. Ja nie oceniam sprzętu Huawei pod względem HW a nawet najnowszego FW tylko dostępu do niego i wsparcia ze strony polskiego przedstawiciela. Skoro wypuścili sprzęt z brandem operatorów dla których tworzą to FW to niech je aktualizują, ostatnie fakty z E3372 Play są idealnym przykładem. Wypuszczono aktualizację po kilku latach OTA na E3372Hilink z brandem Play i na pytanie czy to ich dzieło nie dali jednoznacznej odpowiedzi odsyłając do Play gdzie tak naprawdę nikt nie potrafił udzielić odpowiedzi. Trwało to m-c i suma sumarum okazało się że ta aktualizacja zrobiona przez Huawei Polska dla Play. O sytuacji i porażce z FW na B2338/B2368 pisałem już wcześniej. Co do MF286 to dużym problemem jest ta dziwna konstrukcja złacz zew. i sam nie polecam ich jak ktoś ma korzystać z anten zewnetrznych. Ale jak ktoś ma 200-500m do BTS-a z kompletem 4 pasm LTE i 200 zł budżetu to czemu nie. U mnie w takich warunkach na karcie Orange w 2 CC CA B7+B1/B3 uzyskuję na nim nawet DL 150- 200Mb/s. https://www.speedtest.pl/wynik/224959940
-
Tak jak pisałem wszystkie ostatnie Huawei jakie miałem były na w miarę nowym oprogramowaniu, jeżeli nawet emerytowany E3372 dostaje upgrade to chyba nie najgorzej. Akurat ta firma jest bardziej popularna, prościej tanio kupić i prościej sprzedać, aktualizacje są. ZTE ma kilka dostępnych na rynku urządzeń typu router LTE, na papierze 286 powinien spełniać moje oczekiwania a niestety ostatecznie zaliczył wizytę w serwisie po próbie aktualizacji.
Każdy wybiera wg. swoich potrzeb, to co dla jednego jest plusem niekoniecznie jest plusem dla drugiego.
Każdy wybiera wg. swoich potrzeb, to co dla jednego jest plusem niekoniecznie jest plusem dla drugiego.
-
- Guru bezprzewodowy
Tu nie chodzi o upgrade dla tego dziadka tylko o to w jaki sposób Huawei Polska to podał https://forumplay.pl/showthread.php/556 ... ight=E3372
No i z tymi aktualizacjami FW brandowanego przez polskich operatorów bym nie przesadzał, nie na darmo większość z nas i tak korzysta na Huawei z FW pochodzacego z innych źródeł niż Huawei Polska.
Tutaj padło pytanie o nówkę za 200 zł z minimum 2 CC CA i wybór praktycznie żaden bo między B525/B528 jak się uda znaleźć z T-mobile a MF286. Decydujacy jak dla mnie jest brak na tych Huawei 2 CC B3+B1 czy B7+B1. Ta pierwsza agregacja jest szczególnie przydatna w Play na wiejskich stacjach z lTe2600/LTE2100 i LTE800 gdzie to ostatnie z reguły to proteza i pozostaje korzystać z agregacji LTe2100+1800.Tak samo ze stacjami N! z tymi 3 pasmami i przeciążonym LTE800 na nich (bywaja też teraz takie z LTE1800 i LTE2100). Zdarza się też ze lepiej działa agregacja LTE2600+2100 niż LTE2600+1800 bo część sprzętu nie obsluguje LTE2100 i jest ono mniej obciązone od LTE1800.
Podsumowując trzeba brać pod uwagę wszystkie czynniki ale fakt agregacji wyzszych pasm LTe z LTe2100 ma decydujace znaczenie, jak chce się korzystać na Huawei to pozostaje zakup póki co droższego B535 ale pozbawionego nie wiedzieć czemu USB i bramek GSM/VoIP( RJ11).
No i z tymi aktualizacjami FW brandowanego przez polskich operatorów bym nie przesadzał, nie na darmo większość z nas i tak korzysta na Huawei z FW pochodzacego z innych źródeł niż Huawei Polska.
Tutaj padło pytanie o nówkę za 200 zł z minimum 2 CC CA i wybór praktycznie żaden bo między B525/B528 jak się uda znaleźć z T-mobile a MF286. Decydujacy jak dla mnie jest brak na tych Huawei 2 CC B3+B1 czy B7+B1. Ta pierwsza agregacja jest szczególnie przydatna w Play na wiejskich stacjach z lTe2600/LTE2100 i LTE800 gdzie to ostatnie z reguły to proteza i pozostaje korzystać z agregacji LTe2100+1800.Tak samo ze stacjami N! z tymi 3 pasmami i przeciążonym LTE800 na nich (bywaja też teraz takie z LTE1800 i LTE2100). Zdarza się też ze lepiej działa agregacja LTE2600+2100 niż LTE2600+1800 bo część sprzętu nie obsluguje LTE2100 i jest ono mniej obciązone od LTE1800.
Podsumowując trzeba brać pod uwagę wszystkie czynniki ale fakt agregacji wyzszych pasm LTe z LTe2100 ma decydujace znaczenie, jak chce się korzystać na Huawei to pozostaje zakup póki co droższego B535 ale pozbawionego nie wiedzieć czemu USB i bramek GSM/VoIP( RJ11).
-
250 zł.
286 kupiłem za jakieś śmieszne pieniądze na próbę. Transfery gorsze niż podobnej klasy u konkurencji, plus to wszystkie bajery ale co z tego jak download był słaby a potem mu się padło przy aktualizacji. W tym momencie prawie każdy Huawei naprawię sobie sam w hipotetycznej sytuacji, serwis mam w najgorszym przypadku 10 km od domu ale nigdy przez kilkanaście lat skorzystać nie musiałem a zaczynałem od 3G. Myślę, że kolega ma już wystarczająco dużo danych a dyskusja o wyższości Świąt Wielkanocnych na Bożym Narodzeniem zazwyczaj do niczego nie prowadzi.
286 kupiłem za jakieś śmieszne pieniądze na próbę. Transfery gorsze niż podobnej klasy u konkurencji, plus to wszystkie bajery ale co z tego jak download był słaby a potem mu się padło przy aktualizacji. W tym momencie prawie każdy Huawei naprawię sobie sam w hipotetycznej sytuacji, serwis mam w najgorszym przypadku 10 km od domu ale nigdy przez kilkanaście lat skorzystać nie musiałem a zaczynałem od 3G. Myślę, że kolega ma już wystarczająco dużo danych a dyskusja o wyższości Świąt Wielkanocnych na Bożym Narodzeniem zazwyczaj do niczego nie prowadzi.