Pomoc w doborze sprzętu do LTE (modem i antena)

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
piotrrekkk
Początkujący użytkownik forum

Pomoc w doborze sprzętu do LTE (modem i antena)

Post autor: piotrrekkk »

Witajcie,
Potrzebuję pomocy w doborze sprzętu do LTE do domu. Preferowana sieć to Play, poniewaam od nich kartę z dużym limitem LTE.
Lokalizacja to 50,1473473, 19,7544546
Myślałem nad anteną dualną od cybrtech plus Huawei B715 ale jestem bardzo otwarty na alternatywne rozwiązanie. Drugim pomysłem był Mikrotik WAP LTE. Ale on ma modem tylko kategorii 4. Bardzo spodobał mi się pomysł modemu zewnętrznego bo wtedy nawet antena byłaby na krótkim kablu.
Z góry dziękuję za pomoc.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Pomoc w doborze sprzętu do LTE (modem i antena)

Post autor: matek451 »

Najpierw test na zewnatrz na karcie Play i telefonie LTE z android i aplikacją https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl i pokazujesz wynik. Potwierdzone BTs-y Play z $ CC CA daleko( Zabierzów, Rudawa) , Wielka Wies tylko LTE1800 i LTE800. Wierzchowie tylko pozwolenie i nie wiadomo czy działa.
piotrrekkk

Dziękuję, postaram się dzisiaj/jutro podjechać i zmierzyć te wartości.
piotrrekkk

Poniżej co udało mi się zarejestrować w planowanym miejscu anteny (kierunek na Rudawę).
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Na LTE800 sygnał dostateczny, gorzej na dwóch pozostałych w tym na LTE1800, no i brak LTE2600. Pasmo zasięgowe działajace na 5 MHz szerokości raczej cię nie interesuje. Robiłeś jakieś speedtesty?
piotrrekkk

Jeszcze nie. Ale co do 2600. Mam Xiaomi mi a2 lite. Możliwe że nie obsługuje tej częstotliwości. Sam telefon też może mieć słabą antenę.
ODPOWIEDZ