Niedawno zakupiłem internet mobilny z cp: router DRW-116 z modemem E3372.
Szybkości jakie uzyskałem w pokoju to mniej więcej 10-17 Mb/s przy ściąganiu ale przy ustawieniu anteny jak na zdjęciu z różową firanką

Jeżeli modem włożę bezpośrednio do routera i postawie na biurku koło monitora to transfery 4-8 Mb/s.
Jeśli włożę kartę do Galaxy S9 to średni transfer jest większy niż jak karta sim jest włożona do modemu 14-19 Mb/s.
Jeśli wyjdę na balkon i wyciągnę telefon na jakieś pół metra na prawo niż modem na kijku jak na zdjęciu z pokoju to transfery już mam na poziomie do 30 Mb/s.
Stąd pomysł na zamontowanie jakiejś anteny na balkonie tylko nie wiem jakiej.
Do tego musiałbym zastosować przejście antenowe okienne bo pokój wynajmuje i odpada wiercenie.
A może jakaś antena wewnętrzna?
Czy do takiej anteny potrzebny jest specjalny kabel(pomijam konektory) czy można zastosować zwykły kabel antenowy SAT?
Obecnie mieszkam w Sanoczku. Nadajnik z jaki się łącze to nadajnik plusa/aero2 Zarszyn Nowosielce. W prostej linii mam 6km. Po drodze lekkie pagórki.
Dodaje jeszcze zdjęcie z Cell info. Po lewej z pokoju po prawej jak się wygnę na balkonie.
Chciałem jeszcze sprawdzić za pomocą LTEWatch ale aplikacja się wiesza podczas uruchomienia. Za wszystkie porady dziękuję
Pozdrawiam
Tomasz