Przymierzam się do zakupu/instalacji lte od Play. Proszę o weryfikację tego co mi się wydaje że wiem.

Maszt własny play ZAM4401 eNBID 24390 oddalony jest od domu o około 3,5 km. Brak bezpośredniej widoczności optycznej przez Ukształtowanie terenu. Wewnątrz budynku zasięg jest badzo słaby i jeśli w ogóle złapie lte to tylko 800Mhz. Wystarczy jednak , że przejdę 20m od domu poza krawędź innego budynku gospodarczego i na xperii xz2 compact agreguje mi bez problemu 3CC z wynikami DL 60-100+,UL bardzo słaby około 1-2Mb ale to chyba sprawa sygnału z komórki. Z tego wnioskuję , że sygnał jako tako dociera.Potwierdziłem to aplikacjami Cell info lite oraz Netmonster.
Wymyśliłem sobie , że przy zastosowaniu wielozakresowej anteny kierunkowej na dachu domu powinienem bez problemu "ominąć" przeszkodę w postaci budynku oraz zapewne zyskać jeszcze coś na jakości sygnału/prędkosci łącza.
Czy to że xperia ma CAT18 a taki b715 CAT9 to może zrobić rożnicę?
Wiem , że nikt nie powie tutaj "będzie działać" bo to tylko da się stwierdzić po pomiarach ale chodzi mi raczej o weryfikację teorii. W razie zielonego światła proszę również o sugestie sprzętu jaki powinienem do tego użyć. Myślalem o b715 + antena.
Będę wdzięczny za sugestię.
B