Screenshot_2019-12-30-11-51-27.png
Witam wszystkich forumowiczów. Nadszedł moment aby wymienić wysłużonego E398 na coś lepszego. Prędkości jakie osiągałem to ok 50-60 download i 20 upload. Wszystko było pięknie gdyby nie ciągłe włączanie lejka po przekroczeniu 100GB w play na karte. Moje średnie zużycie interneru to ok 150-200GB na miesiąc. Ale od ok 3-4 miesięcy po 100GB ciach i lejek 2mbit. Interesowałem się różnymi ofertami i rozważam Plus-a wraz z ODU IDU, gdyż mam telefon w plusie i miałbym to za 25zł. Nadajnik testowałem telefonem LG V20 i ok godziny 12 miałem prędkość 120/20. Wieczorami ok 60/5. Oferta super gdyby nie to ze musiał bym spłacać w ratach ten modem, który jak się dowiedziałem posiada simlocka na plusa!? Prawda to? Dodatkowo w playu jest oferta 300GB za 80zl i na użyczenie sprzęt NetBox. Od pani konsultantki dowiedziałem się że moj nadajnik zaczął wspierac LTE Ultra. Do nadajnika mam ok 300m w lini prostej bez przeszkód terenowych i optyczna widzialność. Na tym samym nadajniku E398 wyciągał takie prędkości. Teraz do sedna. Skłaniam się ku ofercie plusa, ale mam dwie obawy, FUP i jaki sprzęt? Rozważam jakis router modem wewnętrzny plus dołożenie anteny, bo taki zasięg mam na poddaszu. Pietro niżej mam 2 kreski więc antena by musiała być. Tylko teraz pytanie, jaki router wybrać z agregacją pasm, dobrze aby mógł pracować tak jak Dovado czyli bridge, gdyż resztę sieci obsługuje Linksys EA9300. Drugie pytanie bardzo bym prosił o wypowiedzenie się użytkowników Internetu z plusa jak to jest z fupem? Przestudiowałem jeden wątek który ma od groma stron ok 500 bodaj. Wniosek jaki mi się nasuwa, to jeśli stacja bazowa daje rady i nie ściągam jak opętany to marna szansa na FUP-a. Ściągać np gry ze steama to w nocy i jak zaczyna się internet dusić to odpuścić. W domu głównie korzystam do HBO GO i NC+GO. Ewentualnie jakies VOD na tunerze. W załączeniu zrzut ekranu z Network Cell Info. Tak wygląda u mnie zasięg plusa. T-mobile też łapie ale BTS ledwo zipi 15mbit. Orange to samo ok 5mbit. Plus i Play.
Jeśli modernizowal bym sprzęt to interesowało by mnie osiągnięcie prędkości 100mbit +.