Modem EDGE Dialer ED77 - problem z transferem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Hubert8
Początkujący użytkownik forum

Modem EDGE Dialer ED77 - problem z transferem

Post autor: Hubert8 »

Witam!
Piszę po raz pierwszy na tym forum ,więc jeśli piszę nie w tym dziale co trzeba to proszę mi wskazać dobre miejsce.
Posiadam modem Orange (jak w temacie).Płacę 60zł miesięcznie i transfer niby miał być 256 kb/s (lub coś koło tego).Na początku 1-2 miesiące było dobrze ,pliki ściągały się z prędkością 20-23 kb/s.Działo się to wtedy jak nie przekroczyłem limitu 500MB.Potem wiadomo ściąga się zdecydowanie wolniej.Ale po kilku miesiącach (jeszcze nie miałem przekroczonego limitu),zaczęło mi ściągać w granicach 10-14max(!) kb/s.Nie wiecie czym to jest spowodowane i jak to naprawić ?Zasięg mam w granicach 4-6 kresek na 7.Cały czas od tego czasu mam podobny.Jeśli ktoś może pomóc to proszę o odpowiedź.
pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
de_stroy
Stały użytkownik forum

Re: Modem EDGE Dialer ED77 - problem z transferem

Post autor: de_stroy »

Najprościej napisać maila do BOK operatora, bo to zazwyczaj z ich winy. Mi kiedyś przycieli do takiego samego poziomu jak Tobie (próbowałem w różnych miejscach, więc wykluczyłem ewentualne roboty na nadajniku, lub przeciążenia) i sprawa wyjaśniła się właśnie po takim mailu. A z tego co pamiętam, to ED77 obsługuje o wiele mniejszą prędkość przy edge (wartości są podane z tego co pamiętam na opakowaniu).
Komu w drogę, temu notebook...
Hubert8
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Hubert8 »

Możesz podać adres @mail do BOKu zajmującego się tymi sprawami ?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Hubert8 pisze:Możesz podać adres @mail do BOKu zajmującego się tymi sprawami ?
Zajrzyj do naszego :faq: Zbiór ważnych numerów: BOK, Pomoc Techniczna, Infolinia, itp
Awatar użytkownika
Patryk1708
Użytkownik forum

Post autor: Patryk1708 »

mam identyczny problem jak ty.. chociaż już się przyzwyczaiłem do kłopotów z Orange. :) Pierwsze dwa miesiące 20-25 kb/s, po prawie 2 latach - 14 kb/s max (przed wykorzystaniem limitu 500 mb). Na początku umowy miałem praktycznie zawsze 7 na 7 kresek; teraz - max 4, biorąc pod uwagę to, że modem jest w tym samym miejscu co był w poprzednim okresie. :D
ODPOWIEDZ