Jaki router do internetu LTE (każda sieć do wyboru)

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Patriota
Początkujący użytkownik forum

Jaki router do internetu LTE (każda sieć do wyboru)

Post autor: Patriota »

Witam
Od jakiegoś czasu zauważyłem, ze mój internet mobilny działa bardzo wolno. W pierwszej chwili myślałem ze to dostawca neta, czyli T-mobile jest winny ale problem chyba leży po stronie mojego wiekowego routera LTE Huawei B593. Skąd takie wnioski?
Bo mam też pożyczony dziadowski router Alcatel Link Zone, oba routery (Alcatel i B593) stawiane sa ze soba w parze w różnych miejscach i nie zależnie od karty SIM w nie włozonych, czy to T-Mobile, Orange czy Plus, to zawsze ten mały mobilny szajs jest KILKUKRONTNIE szybszy. Może ktoś to wyjaśnić? Czy mój staruszek już nie nadaza za dzisiejszym lte? Nie znam sie na tym, brakuje mu jakiegoś zakresu? Ogólnie zauważyłem, ze najlepiej w domu śmiga mi LTE+ które mi łapie telefon. Może tego nie obsługuje już ten B593?
Wiec pora chyba na zakup nowego stacjonarnego routera LTE. Co poleciacie? Mieszkam na wsi, cos przebakuja o swiatlwoodzie ale kiedy to będzie nie wiem. Na razie jedynym zrodlem internetu jest net bezprzewodowy. Nie mogę tez założyć zewnętrznej anteny, bo nie mieszkam w swoim domu. Także musi o być cos nowoczesnego, ze wszystkimi najlepszymi możliwościami odbioru lte, ale ze swojej anteny. Budżet 500-600zł
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki router do internetu LTE (każda sieć do wyboru)

Post autor: matek451 »

Wsi ci w Polsce dostatek więc trudno wiedzieć gdzie ta twoja. na dodatek na wsiach to bez anteny zewnętrznej ani rusz chyba ze BTS-y operatora pod nosem. B593 to zabytek a każdy Alcatel to szajs ale wymiana sprzętu w ciemno to tylko u wróżki. Tutaj podaje się chociaż lokalizację gdzie to ma działać.
Patriota

Ok kolego rozumiem, moja wies to Żalinowo
matek451
Guru bezprzewodowy

Te różnice w prędkościach to pewnie efekt skakania po pasmach LTE T-Mobile, B593 łaczy się pewnie na LTE800 na dodatek nie wiadomo czy z BTS-em NetWorks Janikowo-Topolowa czy z tym na fabrycznej 4 w Inowrocławiu. Alcatel moze korzystać z innego BTS-a na LTE800 z tych dwóch albo z LTE1800NW na Przemysłowej 30 w Janikowie lub LTE1800NW z Fabrycznej, to efekt braku wymuszenia konkretnych pasm lte na obydwu oraz braku anteny zewnętrznej. Stacje bazowe NW około 4-5km bez ciebie więc nie ma mozliwości komfortowego korzystania z internetu bez anteny zew. nie wykorzystasz tez potencjału routerów z LTE-A i BTS-ów operatorów z agregacja pasm LTE. Dotyczy to także Plusa, Play które stacje bazowe maja w podobnych lokalizacjach i Orange który korzysta tak jak T-Mobile z sieci NetWorks. Bez zakupu anteny zewnętrznej wymiana sprzętu bezcelowa. Korzystanie z LTE8009 szerokość 10mHz) w T-Mobile czy Orange nawet przy takich odległościach skazuje cię na kiepskie prędkości a w LTE800 Play i LTE900 Plusa mające tylko po 5MHz pasma na dramatycznie niskie. I tyle w temacie.
Patriota

Tak wlasnie myslalem i tego się obawiałem. W takim razie jakie jest teraz najlepsze rozwiązanie owej sytuacji? Jestem otwarty na sugestie, sprobuje się dostosować. Jaki sprzet, operator itd.?

Generalnie to co wyciąga ten Alcatel daje nawet rade, ale jak tu kupic cos stacjonarnego co się będzie podobna predkoscia transferu legitymować?
matek451
Guru bezprzewodowy

to nie jest tylko kwestia routera ale jak juz kupować to stacjonarny z agregacją minimum 2 pasm LTE czyli B535 za około 300 zł. Na nim można przynajmniej wymusić konkretne pasmo LTE czy dwa do agregacji HManagerem no i ma złącza anten zew.Jak masz kasę to za około 500 zł b715 z agregacją 3 pasm LTE. to rozwiąże sprawy sprzętowe ale gwarancji dobrych prędkości ci nie da bo pasma pojemnościowe LTE bez anteny zewnętrznej w takiej lokalizacji wewnątrz domu są cieniutkie. Mozesz zresztą sam się przekonać robiąc test na kartach operatorów i telefonie z lTE-A i aplikacją https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl
Patriota

A co sądzisz o Huawei b618?

BTW. Pobiegalem trochę z SIMkami w moim tel. Najlepiej u mnie wypada Plus potrafi mieć 50Mbps
Potem Orange ma 20-25Mbps
Najgorzej Tmobile 10Mbps

Co jeszcze. W domu są dwa miejsca gdzie tel potrafi złapać LTE+ wtedy wyniki są właśnie koło 50Mbps. Ale to jest do osiągnięcia tylko z rana. Wieczorem niestety kileja wszystkie sieci a w weekend potrafią być bezużyteczne.
matek451
Guru bezprzewodowy

Pokaż testy i screeny z Netmonstera dla każdego z nich, testy na zewnątrz, do tego speedtesty każdego ale wieczorne. No i dlaczego pomijasz Play?
A B618 to ja nie polecam bo to router nie wart swojej ceny, agreguje tylko 2 pasma LTE a MIMO4x4 ma na antenach wewnętrznych. Nad B535 ma przewagę z QAM256, ale ma słabe złącza antenowe i 1xLAN.
Patriota

Zawsze miałem uraz do tej sieci stąd pomijam pleja ale kupię startowke bo jak się już wkrecilem w te wszystkie sieci to tą też sprawdzę. Nie będę oceniał książki po okładce. B715 kosztuje w pleju 599 zł bez umowy i chyba się w takim razie na niego zdecyduje skoro mówisz że 618 nie wart swojej kasy. Myślę że co by nie było warto już wysłać na emeryturę starego 593.

Dziś wieczór zrobię testy, będzie spore obciążenie podejrzewam to będą wiarygodne.
westi2002

Post autor: westi2002 »

Mam podobny problem z B593. Od jakis czas w ogole internet nagle przestaje dzialac. Nie tylko na koputerze, ale urzadzenie mobilne na wifi tez. Normalnie po reset komputera wszystko wracala do normy, ale wczoraj nic. Dopiero po reset B593 z nowu dzialalo.

Problem z predkosciami mam ten sam: w ciagu dnia mam 30-60 Mbps, ale wieczorami i w weekendach tylko 1-5.
Mam abonament w Plus, mam antene zewn (tylko nie pytaj jaki, 2 kable antenowe wchodza do routera) i mieszkam w Granice kolo Pruszkowa.

Czy nowe router moze mi pomoc? Jezeli tak, to jaki byloby najlepsze i czy to wiaze sie z wymiana antene tez?
matek451
Guru bezprzewodowy

Twoim problemem jest nie router tylko operator czyli Plus, masz typowe objawy przeciążenia stacji bazowej i pasma z którego korzystasz w Plusie, korzystasz zapewne z LTE1800aero2 ale trudno powiedzieć z którego BTS-a Plusa, na który z nich ustawiona antena ? Do LTE to wszystkie mają 2 kable.
zawsze zastanawia mnie po co ludzie siędzą latami w Plusie/CP skoro maja taką nędzę. Przecieź nie od dziś wiadomo ze to najgorszy operator. W aglomeracji warszawskiej to teraz jeszcze coś robi dodając LTE2600 na BTS-ach i nawet w FDD i TDD ale sa miejsca gdzie pozoruje unowocześnianie sieci. W twoim przypadku potrzebne będą testy i sprawdzenie jak działa FDD LTE2600 z Kani lub z Lalki 6/8 w Pruszkowie. nie liczyłbym jednak i tak na normalny internet LTE z Plusa i sprawdził pozostałych operatorów.
westi2002

Moge zmienic operatora bo abonament sie juz konczyl. Ale jak bede wiedzial ktore najlepiej tu dziala. Potrzebuje instalator zeby ustawic antene i wiadomo ze on przyjdzie w ciagu dnia jak wszystkie sieci smigaja.
A oprocz tego potrzebuje staly adres IP, czy inne operatorze to tez oferuja?
matek451
Guru bezprzewodowy

Najpierw zrób testy Plusa, użyj karty Plusa w telefonie Android LTE najlepiej z agregacja pasm LTE i aplikacji https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl i pokaż screena z niej i speedtest, test oczywiście na zewnątrz. Chodzi ci o stały publiczny IP z dostępem z zewnątrz, po co ci potrzebny, kupujesz taki w Plusie za 18,45 zł/m-c?
westi2002

Mam telefon tez w Plus, wiec uzywalem ta karte. Ekrany z Netmonster troche skakuja i skoro nie mam pojecie co tam jest pokazane, umiescam kilka.
Tez dolaczam screen z komputera z speedtest.
Jak patrzy na antene, jest chyba kierowana na nadajnika przy ul. Lalki w Pruszkowie.

Tak, mam staly IP z dostepem z zewnatrz za 18,45 zl.
matek451
Guru bezprzewodowy

Speedtesty powtórz wieczorem bo tylko one mają znaczenie. Telefon łaczy się z BTS-em w Kaniach, LTE900 jako pasmo podstawowe, sygnał słaby, do tego LTE1800 i LTE2600 ale tu sygnał coraz słabszy. LTE900 na 5MHz szerokości ogólnie działa kiepsko. Na B593 nie wymusisz konkretnego pasma LTE ani agregacji LTE2600+1800 bo to stary router bez LTE-A. Co to za antena i czy mozesz ustawić ją na Kanie?
westi2002

Nie wiem jaki to jest antene, kilka lat temu zostala zamontowana. Najpierw mialem taka rure do 3G a teraz do 4G jest jakis plaski prostokat. Zeby ustawic ja na Kanie musze kogos sciagac. Sprobuje zalatiwc, moze to pomaga wzmaciac sygnal?

Czy przy wyborze innego routera mozna wymusic konkretnego pasma LTE? Co to znacze agregacji LTE2600+1800?

Mam jeszcze SIM Orange oraz T-mobile. Jak obecznie antena jest kierowana do Pruszkowa, to moze uda mi sie zlapac sygnal z Nowy Wies przy OSP. W weekendzie bede sie bawil.
ODPOWIEDZ