Orange Free i problem z p2p
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Orange Free i problem z p2p
Korzystam z programu uTorrent ale transfer jest fatalny bo przeważnie poniżej 1.0 KB/s bardzo rzadko się zdarza żeby osiągał 3.0 KB/s na dolnym pasku pisze coś że firewall uniemożliwia szybszy transfer, czy jest to ograniczenie nałożone przez Orange i czy można to zlikwidować?
Acha temat "Orange Free - usługa włączona pod numerem *500" można zamknąć"
Acha temat "Orange Free - usługa włączona pod numerem *500" można zamknąć"
- wikara
- Specjalista bezprzewodowy-senior
-
- Stały użytkownik forum
Re: Orange Free i problem z p2p
Czyli lipa... to tunelowanie to dla mnie kompletna chińszczyzna i pewnie bym się pogubił, a mam pytanie - czy ktoś już robił coś takiego i czy to dało jakiś efekt?
- wikara
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Jeżeli juz skonfigurowałeś optymalnie swojego uTorrenta i więcej jak 3kB/s ci nie leci to pozostaje ci jedynie tunelowanie portów
Jaki efekt to da to musisz sam sprawdzić i się przekonać ja sprawdziłem i dało rezultaty pozytywne jak wszystko poczytasz to załapiesz o co chodzi,a wtedy bez problemu skonfigurujesz tak połączenie ze ci poleci lepiej aczkolwiek to też jest uwarunkowane od twojego łacza na ile pozwala twój download
Na szczęście ja nie używam p2p i mam spokój

Jaki efekt to da to musisz sam sprawdzić i się przekonać ja sprawdziłem i dało rezultaty pozytywne jak wszystko poczytasz to załapiesz o co chodzi,a wtedy bez problemu skonfigurujesz tak połączenie ze ci poleci lepiej aczkolwiek to też jest uwarunkowane od twojego łacza na ile pozwala twój download
Na szczęście ja nie używam p2p i mam spokój

-
- Stały użytkownik forum
Może kiedyś spróbuje tego sposobu no bo ściągać mniej niż 1 KB/s a ściągać 4 KB/s to jest diametralna różnica. Jest jeszcze coś dzisiaj np. jak zasysałem to uTorrent prawdopodobnie mi internet rozłączał bo jak nie korzystam to mi nie rozłącza, no ale to może przez to że są święta i linie są przeciążone.
- fttp
- Początkujący użytkownik forum
Zadzwoń do BOK i poproś o uruchomienie VPN ( to da Ci zewnętrzne, bezpośrednie IP) i tunelowanie nie będzie potrzebne
pozdro
pozdro
-
- Stały użytkownik forum
A nie płaci się czasem za takie coś?fttp pisze:VPN
- fttp
nie, APN z "internet" zmieniany jest na "VPN" przez co twój komputer widziany jest bezpośrednio z internetu ( omijasz między innymi serwer proxy operatora), jedyny minus to to, że limit się szybciej wyczerpie, chyba, że będziesz zmieniał sobie APN dostępowy wedle potrzeb ( z poziomu aplikacji BE w komputerze).
pozdro
pozdro
-
- Stały użytkownik forum
Nie no to spoko bo mam GPRS i limit mnie nie dotyczy, dzięki za rady temat można zamknąć no chyba że jest przydatny to wtedy nie.
-
Witam,
Chciałem potwierdzić rozwiązanie, które podał fttp:
A mianowicie, po kontakcie z biurem obsługi i uruchomieniu opcji vpn + odpowiedniej konfiguracji klienta dostępowego - transfer wreszcie jest dość rzeczowy.
Nastąpił skok z 2-8KB/s do 85-300KB/s, czyli w rzeczywistości o tyle jakie są możliwości 3G+, w moich okolicach. Niestety wadą vpn jest nieznacznie szybsze wykorzystanie transferu.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc:)
Chciałem potwierdzić rozwiązanie, które podał fttp:
A mianowicie, po kontakcie z biurem obsługi i uruchomieniu opcji vpn + odpowiedniej konfiguracji klienta dostępowego - transfer wreszcie jest dość rzeczowy.
Nastąpił skok z 2-8KB/s do 85-300KB/s, czyli w rzeczywistości o tyle jakie są możliwości 3G+, w moich okolicach. Niestety wadą vpn jest nieznacznie szybsze wykorzystanie transferu.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc:)